Originally Posted by
cemsoy35
haberi okudunuzmu? haber de zincir marketlerle anlaþýlacak diyor....sistem nasýl iþleyecek ? eger þekerdeki gibi olacaksa ? mesela türk þekerin þeker fiyatý 11,5 ama özel sektör ..16,5 ama ortada türk þekerin þekeri yok...marketlerin þeker raflarý bomboþ...hiç yok kesme þekerde yok toz þekerde yok..ama ortada bir fiyat var 11,5 ..haberde diyor k zincir marketlerle devlet anlaþacak...sen piyasadan þekeri al ..ama 11,5 a sat aradaki farký ben verecegim dedi..mesela gitti market doðuþ þeker 5 kg 80 tl ye aldý 85 e satacaktý..57,5 a sattý buradan doðacak 27,5 tl zararý devlet ödedi..piyasa sadece 5 zincir marketten oluþmuyor..hadi mahalle bakkalýný geçtim...bir sürüde yerel ve bölgesel marketler var...mesela izmir ve civarý için pehlivanoðlu gürmar..denizli civarýnda pekdemirler vs gibi ve adý saný duyulmadýk ama bulundugu ilde güçlü fyat avantajý sunan çeþitli marketler var..vatandaþ aa ben temel 20 ürünü buraddan alayým ama yazýk digerleri batmasýn diger ürünleride onlardan alýrým demez..girdimi hepsini biryerden alýr ve çýkar..buda digerlerinin batmasý demektir ki ..zaten kartel olmuþ olan sistemi .tamamen kartele tesli etmiþ olursun..haa iþin kaynagýnda fabrikalarýn tümüne derse..atýyorum orkide ,yudum ,olin, biryað falan hepsine derse iç piyasaya vereceginiz her yað için litre baþýna 5 tl destek veriyorum o zaman belki olabilir..ama haberde diyor ki ..zincir marketler diyor...biz zamanlar et balýk kurumu bunlara ucuz et verecekti..verdi þimdi ne oldu? ayný þeyi þekerde yaptýlar ne oldu..müdahele edilen herþey daha çok bozulur.. piyasa koþullarý içinde haret edilmesi gerekir. kýt olan þey degerlidir..illa enflasyonla mücadele edecegim diyorsan..üretimi teþvik edersin ürün bollaþýr fiyat düþer..bu kadar basit..tarým politikaný degiþtirmedigin sürece bu boyle devam edecektir..market gezerek fiyat düþürün diyerek fiyatarýn düþecegine inanan insan gerizekalýdýr ...yaa þu an yapýlan þey halký gerizekalý yerine koymaktan baþka birþey degil..ve halk buna inanýyorsa aziz nesin haklýdýr...ha politacýlar bunu algý için yapýyorlar ellerinden birþey gelmyor denilebilir.. ama eger gerçekten bunun iþe yarayacagýnýz düþünerek boyle bir teklif sunulduysa bu kafa bizi yönetiyorsa bunlar çoook çook daha iyi günlerimiz demek ki
Þu anekdot aklýma geldi. SSCB li yýllarda komünist partiden bir yetkili londraya seyahate gidiyor. Londrayý geziyor detaylý günlerce. Sonrasýnda aklýna takýlan soru þu oluyor, "Burada ekmeði nasýl daðýtýyorlar?".
Yani iþin özü kapitalist sistem o kadar büyük ve detaylýdýr ki herþeyi devletin regüle etmesi, organize etmesi ve mal-hizmet alanlarý memnun edebilmesi mümkün deðildir.
Bu 20 ürün hikayesini sanýrým ilk KK söylemiþti ve ana muhalefet lideri olarak aklýna gelen ekonomik fikir bu mu diye kýzmýþtým. Devlet eliyle yapýlan yardýmlar, destekler, sübvansiyonlar vs hepsini vergi ödeyenler olarak öderiz.Yani bunlarýn hiçbiri bedava deðildir, sadece hesap ortak ödenir.
Bence çözüm de deðildir. Sonunda vergisini ödeyen herkes fakirleþir.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Yer Ýmleri