Originally Posted by
deniz43
Mevcut durumun kolay Bir çözümü yok.Ekonomi tam bir enkaz halinde .Enflasyon:
ENAG:%186.27
TUÝK:%83.45
ÜFE:%151.50
-Yýl sonu cari açýk tahminen 65 milyar dolar,dýþ ticaret açýðý 120 milyar dolar.
-1 yýl içinde ödenecek kýsa vadeli dýþ borç 185.9 milyar dolar
-Merkez bankasý net döviz rezervi (-)63.4 milyar dolar
-Geniþ iþsizlik oraný:%26.5(Aðustos 2022 itibariyle)
-Yüksek enflasyon nedeniyle hem þirketlerin iþletme sermayesi erimiþ,hem de bankalarýn sermayesi aþýndýðý için kredi verebilme potansiyelleri azalmýþ durumda
-Gelir daðýlýmý çok bozulmuþ,küçük bir kesim aþýrý zenginleþirken ,emeði ile geçinenelerin satýnalma gücü yüksek enflasyonda erimiþ yoksullaþmýþ durumdalar.
Bu tabloyu düzeltmek kolay deðil,yýllara yayýlan sýkýntýlý bir süreç olacak.Seçimleri mevcut iktidar kazanýrsa tahminim tam sermaye kontrolüne ve kapalý ekonomik düzene geçileceði þeklinde,çünkü mevcut akýl dýþý ekonomi rejiminin sürdürülebilirliði imkansýz,"çýrpýnýyorlar ,her gün yeni bir kural deðiþikliði getiriyorlar ,yama üstüne yama yapýyorlar " ama seçimlere kadar bile dayanabilmesi çok zor.Muhalefet kazanýrsa ,kiþisel görüþüm ,muhalefet safýnda siyaset yapanlarýn büyük çoðunluðunun da siyaseti millete hizmet için deðil ,kiþisel menfaatler için yaptýklarý þeklinde.Bu karanlýk tablodan tek çýkýþ yolu,Seçimden sonra Cumhurbaþkanlýðý kabinesinin siyaset dýþý,alanýnda yetkin donanýmlý kiþiler tarafýndan oluþturulmalarý ve iþlerine karýþýlmamalarý,merkez bankasý,tuik gibi ekonomi kurumlarýnýn baðýmsýz olmasý .Baþka bir çýkýþ yolu görmüyorum.Muhalefet seçimleri kazansa da ,eðer Cumhurbaþkanlýðý kabinesi yetersiz vasýfsýz vasat ,siyaseti meslek olarak yapan kiþiler tarafýndan oluþturulursa, ülke ekonomisinde hiç bir þey daha iyiye gitmez.
Not:Ben Cumhurbaþkaný olsam;Hazine ve Maliye Bakanlýðý'na Prof.Refet Gürkaynak'ý(Bilkent üniversitesi),Merkez Bankasý Baþkanlýðý'na eski merkez bankasý baþekonomist'i Prof. Hakan Kara'yý(Bilkent üniversitesi),devlet planlama teþkilatý'nýn baþýna Prof.Ufuk Akçiðit'i(Chicago Üniversitesi)(yeniden ekonomi yönetiminde etkin hale getirilmeli).TUÝK'in baþýna Prof. Kamil Yýlmaz'ý(Koç üniversitesi) getirirdim.Eðer kabul ederse,Prof. Daron Acemoðlu'na da(MIT) tüm ekonominin koordinasyonunu verirdim.Bu isimlerin tamamý alanlarýnda son derece yetkin,donanýmlý kiþiler.Siyaseten destek verildiði iþlerine karýþýlmadýðý takdirde Türkiye ekonomisini düze çýkarabilecek saygýn,itibarlý,yetkin ve uluslararasý ekonomi çevrelerinin büyük kredi açacaðý kiþiler.
Yer Ýmleri