Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
18,80 12.04% 12,76 Mn 15,58 / 24,46
15,40 10% 1,11 Mr 13,76 / 15,40
55,00 10% 334,90 Mn 48,06 / 55,00
836,00 10% 3,94 Mr 726,00 / 836,00
146,40 9.99% 542,34 Mn 139,20 / 146,40
67,95 -10% 106,59 Mn 67,95 / 73,80
3,15 -10% 184,17 Mn 3,15 / 3,50
2.433.000,00 -9.99% 2,43 Mn 2.433.000,00 / 2.433.000,00
8,21 -9.98% 2,06 Mr 8,21 / 9,12
42,06 -9.97% 758,02 Mn 42,06 / 46,72
292,00 -1.77% 12,59 Mr 291,75 / 299,25
260,00 1.36% 10,30 Mr 256,25 / 264,50
81,20 0.06% 7,48 Mr 78,75 / 83,50
342,00 1.48% 7,37 Mr 337,00 / 344,75
13,10 -1.65% 6,58 Mr 13,04 / 13,41
16,61 -3.65% 692,10 Mn 16,56 / 17,40
69,25 -1.49% 6,10 Mr 68,50 / 70,70
204,70 -2.62% 3,64 Mr 203,00 / 211,40
685,50 -0.8% 3,02 Mr 683,50 / 697,50
87,25 -4.33% 493,50 Mn 87,20 / 91,10
106,90 -3.17% 146,76 Mn 106,90 / 110,90
27,54 -2.27% 147,17 Mn 27,36 / 28,40
10,14 -2.31% 219,64 Mn 10,08 / 10,50
79,40 -1.31% 306,71 Mn 78,45 / 81,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 1684/2714 ÝlkÝlk ... 68411841584163416741682168316841685168616941734178421842684 ... SonSon
Arama sonucu : 21706 madde; 13,465 - 13,472 arasý.

Konu: ...:::vobelýt:::...

1. Sayýn Deniz hocam. hayýrlý ramazanlar. Geçen yazýmda Esfender Korkmaz hocanýn '' TL. REEL KUR ENDEKSÝ yüzde 41 ucuz yazýsýný gündeme getirmiþtim. Sonra sizlrin deðerli yorumunuz geldi. Dün de Sayýn Fatih Özatay ýn þu yazýsýný alýntýlýyorum '' Nedeni kim kazanýrsa kazansýn kur % 15-20 artsýn? Makule dönülmesi halinde,risk priminde ve TL de deðerlenme basýkýs göreceðiz. O zaman sorun, deðerlenmeye karþýne yapýlacaðýolacak ; TCMB rezerv biriktirecek, BDDK kredi geniþlemesine karþý önlemler açýklayacak. Evet son birkaç ayda TL reel olarak deðerlendi. Ama hala oldukça deðersiz bir bölgede. Kasdedilen ,seçim sonuçlarý ile makule dönüþün belirginleþmsi arasýnda ki süre ise , evet kurda dalgalanma olabilir. Ama temel eðilim önemli; o da reel deðerlenme yönünde olacak ''
    Aynen böyle yazmýþ deðerli Fayih Özatay hoca ki çok deðerlidir. Keza deðer verdiðim baþka bir iktisatçýda Tl nin kim kazanýrsa kazansýn makuýle dönüþme halinde tL nin deðerleneceði iddiasýný FED bilançosuna baðlamýþ. Bunu da FED bilanço grafiðin deki devasa yükselen eðri ve pandemi öncesine göre katlanan faiz artýþlarý ile bilaçonun 9 trilyon dolara çýktýðýný , tüm geliþen üleklere yüz milyarlaca dolar girerken bizde güvensiz ve irrasyonel ortamda çýktýðýný . bu dünyaya saçýlan dolar ve euro jeza japon yeni falan bir tek Türkiyeye gelmediðini yazmýþ. Bu bana daha mantýklý geldi. hele ABD de batan bankanýn bilançosunu çocuklarýn bile yapmayacaðý sýfýr faizli tahvilerle týka basa doldurmasý akýl alacak gibi deðil. Onlarda Trump ý suçluyorlar BDDK denetim etkinliði azalttý diye falan. Bizde ise bankacýlýk tarfýnýda açýk pozisyon olmadýðýný düþük faili tahvil oranýnýn yüzde 5-10 larda olduðunu ifade ediyorlar. Ancak kredi faizleri çok yükselirse eski karlarýn kaybolacaðýný reel sektör batýklarýn oluþacaðýný fakat yine de büyük risk barýndaýmadýðýný ifave ediyorlar. Halbu ki çok büyük deprem tahribatýný , seçim öncesi populist EYT gibi uygulamalarýn ve devasa geniþleten TL emisyon hacmini ve geniþleyen kamu maliyesinin etkilerini küçümdediklerini görüyorum.
    Zaten halihzýrda yarý sermaye kontrolleri sürerken ve devamlý deðiþen regülasyonlarla günlük reaksiyonlarla 1 yýllýk 190 milyar dolar dýþ borç artý her ay 10 milyar dolarý geçmiþ dýþ ticaret açýðý ile sonu facia ile biyecej KKM ile ekonomi girdiði tünelden hýzla duvara doðru giderken Fatih hocanýn deðerlendirmesinin nasýl bir izahý olabilir ? Aklým mantýðým almýyor. Sizleri yeteri kadar yorup da tekrar yorum yapmanýzý beklemiyorum. Çünkü çok açýk net tekrar tekrar yazýyorsunuz. Sizlerin yazýpta okumadýðý tek bir yorumunuz dahi yok. Bizde ki emekleriniz büyük. Ancak Fatih hoca beni çok þaþýrttý. Ben emekli bir binbaþý iken bu kasdar hassa bir konuda , hele ki böyle bir dönemde yatýrýmcýlarýn pür dikkat kesildiði bir oramda bu kadar rahat nasýl yorum yapýyorlar halbuki kendisini son derece temkinli duruþu ile bilirdim. Dikkat ederseniz kim kazanýrsa kazansýn diyor.
    Dertleþmek istedim. Hayýrlý akþamlarýnýz olsun.

Alýntý Originally Posted by Ayan Yazýyý Oku
    Sayýn Deniz hocam. hayýrlý ramazanlar. Geçen yazýmda Esfender Korkmaz hocanýn '' TL. REEL KUR ENDEKSÝ yüzde 41 ucuz yazýsýný gündeme getirmiþtim. Sonra sizlrin deðerli yorumunuz geldi. Dün de Sayýn Fatih Özatay ýn þu yazýsýný alýntýlýyorum '' Nedeni kim kazanýrsa kazansýn kur % 15-20 artsýn? Makule dönülmesi halinde,risk priminde ve TL de deðerlenme basýkýs göreceðiz. O zaman sorun, deðerlenmeye karþýne yapýlacaðýolacak ; TCMB rezerv biriktirecek, BDDK kredi geniþlemesine karþý önlemler açýklayacak. Evet son birkaç ayda TL reel olarak deðerlendi. Ama hala oldukça deðersiz bir bölgede. Kasdedilen ,seçim sonuçlarý ile makule dönüþün belirginleþmsi arasýnda ki süre ise , evet kurda dalgalanma olabilir. Ama temel eðilim önemli; o da reel deðerlenme yönünde olacak ''
    Aynen böyle yazmýþ deðerli Fayih Özatay hoca ki çok deðerlidir. Keza deðer verdiðim baþka bir iktisatçýda Tl nin kim kazanýrsa kazansýn makuýle dönüþme halinde tL nin deðerleneceði iddiasýný FED bilançosuna baðlamýþ. Bunu da FED bilanço grafiðin deki devasa yükselen eðri ve pandemi öncesine göre katlanan faiz artýþlarý ile bilaçonun 9 trilyon dolara çýktýðýný , tüm geliþen üleklere yüz milyarlaca dolar girerken bizde güvensiz ve irrasyonel ortamda çýktýðýný . bu dünyaya saçýlan dolar ve euro jeza japon yeni falan bir tek Türkiyeye gelmediðini yazmýþ. Bu bana daha mantýklý geldi. hele ABD de batan bankanýn bilançosunu çocuklarýn bile yapmayacaðý sýfýr faizli tahvilerle týka basa doldurmasý akýl alacak gibi deðil. Onlarda Trump ý suçluyorlar BDDK denetim etkinliði azalttý diye falan. Bizde ise bankacýlýk tarfýnýda açýk pozisyon olmadýðýný düþük faili tahvil oranýnýn yüzde 5-10 larda olduðunu ifade ediyorlar. Ancak kredi faizleri çok yükselirse eski karlarýn kaybolacaðýný reel sektör batýklarýn oluþacaðýný fakat yine de büyük risk barýndaýmadýðýný ifave ediyorlar. Halbu ki çok büyük deprem tahribatýný , seçim öncesi populist EYT gibi uygulamalarýn ve devasa geniþleten TL emisyon hacmini ve geniþleyen kamu maliyesinin etkilerini küçümdediklerini görüyorum.
    Zaten halihzýrda yarý sermaye kontrolleri sürerken ve devamlý deðiþen regülasyonlarla günlük reaksiyonlarla 1 yýllýk 190 milyar dolar dýþ borç artý her ay 10 milyar dolarý geçmiþ dýþ ticaret açýðý ile sonu facia ile biyecej KKM ile ekonomi girdiði tünelden hýzla duvara doðru giderken Fatih hocanýn deðerlendirmesinin nasýl bir izahý olabilir ? Aklým mantýðým almýyor. Sizleri yeteri kadar yorup da tekrar yorum yapmanýzý beklemiyorum. Çünkü çok açýk net tekrar tekrar yazýyorsunuz. Sizlerin yazýpta okumadýðý tek bir yorumunuz dahi yok. Bizde ki emekleriniz büyük. Ancak Fatih hoca beni çok þaþýrttý. Ben emekli bir binbaþý iken bu kasdar hassa bir konuda , hele ki böyle bir dönemde yatýrýmcýlarýn pür dikkat kesildiði bir oramda bu kadar rahat nasýl yorum yapýyorlar halbuki kendisini son derece temkinli duruþu ile bilirdim. Dikkat ederseniz kim kazanýrsa kazansýn diyor.
    Dertleþmek istedim. Hayýrlý akþamlarýnýz olsun.
    Bu konuda önceki sayfalarda çok sayýda yazý yazdým,ama özet olarak bir daha üstünden geçeceðim.Sadece Fatih Özatay ve Esfender Korkmaz deðil,Uður Gürses,Atila Yeþilada ve bazý baþka ekonomistler de benzer görüþleri dile getiriyorlar.Bu ekonomistler boþ kiþiler deðiller,bilgili donanýmlý kiþiler,ben de zaman zaman bu baþlýkta bazý yazýlarýný paylaþýyorum.Ama bu konuda objektifliklerini kaybetmiþler,duygularýný iþlerine karýþtýrmýþlar diye yorumluyorum .Neden:

1-AKP 21 yýl önce iktidara geldiðinde dýþ dünyadan çok büyük bir doðrudan dýþ yatýrým ve portföy yatýrýmý gelmiþti,iktidar deðiþikliðinde yine öyle olabileceðini umuyorlar olmalý.Ama artýk þartlar çok deðiþti,Türkiye artýk 20 yýl öncesinin Türkiyesi deðil.20 Yýl önce IMF ile mutabakat halinde ,Kemal Derviþ döneminde bir ekonomik restorasyondan geçilmiþ,bankacýlýk sistemi temizlenmiþ,ekonomi daha rekabetçi hale getirilmþ ama esas önemlisi Türkiyenin Avrupa Birliðine üye olmasý için müzakerelere baþlanma kararý alýnmasý büyük bir çoþku yaratmýþtý.Her müzakere geçmiþte sonunda üyelik ile sonuçlandýðý için ,önceden pozisyon almak için devasa bir dýþ doðrudan yatýrým ve portföy yatýrýmý akýný baþlamýþtý.Peki aradan geçen 21 yýlda ne oldu.Türkiye yüzü batýya dönük,bir takým demokrasi eksiklikleri olsa da onu tamamlamaya çalýþan Atatürk Türkiyesi avrupai bir ülke olmaktan çýkýp,tam bir ortadoðu ülkesi oldu.Özgürlüklerin kýsýtlandýðý,ifade ve toplanma gösteri yapma özgürlüklerinin kýsýtlandýðý,hukukun üstünlüðünün kalmadýðý,baðýmsýz ve tarafsýz bir yargýnýn olmadýðý,yolsuzluklar içinde yüzen,kurumlar ve kurallar ülkesi olmaktan çýkan polis devleti bir Türkiye.Ülkesinin ulusal çýkarlarýný savunan laik bir ülke olmaktan,kendisini dünyadaki müslümanlarýn sözcüsü ve bayraktarlýðýna tayin eden bunu üstüne vazife eden bir ortadoðu ülkesi oldu Türkiye.Türkiyenin dünyadaki toplumsal imajý deðiþti.Artýk Pakistan,Ýran,Mýsýr gibi bir toplumsal imajý olan ve bu imajý sürekli iþlenen bir Türkiye var.Bu yüzden de doðrudan dýþ yatýrýmlar dibe vurdu,ortadoðu ülkelerinden ve ruslardan gelen gayrýmenkul yatýrýmlarý dýþýndan doðrudan dýþ yatýrým gelmemeye baþladý.Bir iktidar deðiþikliðinde bu toplumsal imajýn kýsa/orta vadede deðiþmesi beklenemez,olumlu bazý adýmlar atýlsa bile,bir sonraki seçimde yine eski iktidarýn yönetime geçme ihtimali nedeniyle doðrudan dýþ yatýrým gelmez.Gelmesi için bu ihtimalin artýk kalmadýðýnýn görülmesi yani çok uzun bir zaman geçmesi gerekir.

2-Portföy yatýrýmlarýnda ise farklý bir durum var,orada yatýrýmcýlar kazançlarýna bakarlar.Ama baþta emeklilik fonlarý kurumsal yatýým fonlarýnýn yatýrým yapabilmeleri için kendi tüzüklerine göre o ülkenin en az (-)BBB yatýrým yapýlablir nota sahip olmasý gerekir.Bizim ülke notumuz ise,2 rating kuruluþunda yatýrým yapýlabilir seviyenin 5 kademe altýnda,1 rating kuruluþunda ise yatýrým yapýlabilir seviyenin 6 kademe altýnda.Notumuzun kýsa zamanda yatýrým yapýlabilir seviyeye ulaþmasý,doðru þeyler yapýlsa da mümkün deðil,en az 2 yýl süre gerektirir.
    Yatýrýmcýlarýn kar kadar zararý da peþinen kabul ettiði hedge fonlar için böyle bir kural yok ama,bunlar göreceli olarak çok daha küçük hacimli portföy yatýrýmlarý,uzun vadeli stratejileri yok,kýsa vadeli bir kazanç imkaný gördüklerinde hýzla giren ve karýný alýp çýkan fonlar.

3-Ekonomide doðru þeyler yapýlýrsa CDS risk primimizin düþmesi gerçekçi bir beklenti,ben de katýlýrým.Ama yine de borçlanmamýz yüksek maliyetli olmaya devam edecek.
     Alýntý Originally Posted by deniz43 Yazýyý Oku
    https://www.paraanaliz.com/2023/duny...i-cag-g-49814/

Büyük ölçüde katýldýðým tespitler var:

- 23 yýl süren bol ve ucuz para döneminin sona erdiðini kavrayamayan bir çok aktör var. Bunlar ya davranýþlarýný deðiþtirecek, ya da tarihin tozlu sayfalarýna karýþacak

-Dez-enflasyonun yapýsal nedenleri geride kaldý çünkü:

SSCB'nin daðýlmasý ve Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne katýlmasý ile global iþgücü patlama yaptý ve birim iþçilik ücreti düþtü.
    Globalleþme, her türlü üretimin dünyanýn en ucuz noktasýna kaymasýný saðladý.
    Sermayenin serbest dolaþtýðý, emeðin ise siyasi sýnýrlar içinde hapsolduðu bir ortam da birim iþçilik ücretlerinin sürekli gerilemesi için ek bir fýrsat yarattý. Karlýlýðý artan sermaye yatýrm mallarýný da daha ucuza üretti.
    Bu dönemde teknolojik evrim hýzlandý ve büyük ölçüde hizmet sektörünü etkiledi (Sosyal medyayý düþünün), hizmet fiyatlarý yeterince artmadý

-Gelelim günümüze ve oturduðumuz yerden geleceðe göz atalým:

Globalleþme yerini Büyük Güçler arasýnda hükümranlýk yarýþýna býraktý. Artýk üretim en ucuz mahalde deðil, müttefik ülkeler arasýnda paylaþýlýyor. Bu kendi içinde enflasyonist bir süreç. Ek olarak tedarik zincirlerinin yeniden teþkili fevkalade sermaye yoðun ve zaman alan bir süreç. Kapitalist yeni tedarik zincirine para yatýrdýðý zaman, doðal olarak bunun karþýlýðýný almak için fiyat artýrýyor.

Küresel ýsýnma sürekli olarak gýda arzýný tehdit ediyor. Artýk yeni tarým alanlarý açmak da cazip deðil, gýda fiyatlarý seküler artýþ trendine girdi.

-bundan sonra enflasyonla mücadelenin asýl yükünü bilanço daraltma üstlenecek

-global para arzý çok hýzlý artarken, eþliðinde de yüksek borçla iþ yapma alýþkanlýðý getirdi. Þimdi, bu sürecin tersine döndüðünü görüyoruz. Artýk, kaldýraç pahalý. Borçlar ödenmek, iþgücü verimliliði yükseltilmek, bilanço karýndan nakit akýmý maksimizasyonuna dönmek zorundayýz.
    " Recent developments are likely to result in tighter credit conditions for households and businesses and to weigh on economic activity, hiring, and inflation. The extent of these effects is uncertain. "

Yukarýdaki ifadeler Fed'in son toplantýsýndaki karar metninden.Son geliþmelerin hane halký ve iþletmeler için daha sýký kredi koþullarýyla sonuçlanmasýnun muhtemel olduðu ifade edilmiþ.Bu ifade sadece iç piyasa için geçerli deðil,bankalarýn uluslararasý kredi açarken de daha isteksiz ve sýký koþullara baðlayarak adým atacaðý manasýna geliyor.Bütün borçlanan geliþmekte olan ülkeler gibi Türkiye'nin dýþ borçlanmasýný da daha zorlaþtýracak ve maliyetini artýracak bir geliþme.
    Yukarýda önceki yazýlarýmda ifade etmiþtim,küresel koþullar nedeniyle CDS primimiz düþse bile,dýþ borçlanmamýz yüksek maliyetli olmaya devam edecek,ve küresel borçlanma piyasasý da daralacak.

4-Son 1 yýlda asgari ücret %100 arttý,enerji maliyetleri %100'ün üzerinde arttý,sonuçta üretim maliyetleri 2 ye katlandý.Çok kabaca,rakamlarý yuvarlayarak yaklaþýk olarak ifade ediyorum.Üretici 1 yýl önce 100 TL'ye 5 euro'ya imal ettiði ürünü,þimdi 200 TL'ye 8 euro'ya mal ediyor,ama dýþarýdan geçen sene 5 euroya gelirken þimdi 5.5 euroya gümrük birliði,serbest ticaret anlaþmalarý ve dünya ticaret örgütü DTÖ kurallarýnca giriyor.Böyle olduðu için de ithalatýmýz ve dýþ ticaret açýðýmýz her ay yeni rekor tazeliyor,yýllýk 118 milyar dolara ulaþmýþ durumda.Enerji fiyatlarýnda sert düþüþe,ithalat için getirilen kýsýtlamalara raðmen bugün açýklanacak Mart ayý dýþ ticaret açýðýnýn da yine yüksek olmasý bekleniyor. Üretici tüm karýný kaybettiði gibi ,iþyerini kapatmamak için sermayesinden yiyerek üretmeye çalýþýyor.Bütün umudu seçimler sonrasý iþlerin deðiþeceði,kurlarýn ithal ürünlerle rekabet edebilecek bir seviyeye gelmesi,bunun için diþini sýkarak dayanmaya çalýþýyor.Bir deðiþiklik olmaz ise ,enflasyon nedeniyle her ay üretim maliyetleri artmaya devam ederken kurlar yerinde sayarsa,bu sefer onbinlerce iþyerinin ithal ürünlerin fiyatlarýyla rekabet edemeyip kapandýðýný,milyonlarca kiþinin de iþsiz kaldýðýný görürüz.Ama muhtemelen böyle olmaz,çünkü bu devasa dýþ ticaret açýðýný finanse edecek bir döviz akýþý yurt dýþýndan gelmeyeceði için,daha fazla bu yük taþýnamaz hale gelir,basýnca dayanamayýp döviz yokluðundan kýrýlma oluþur ve ekonomi yönetiminin isteðinden baðýmsýz olarak döviz kurlarý dengelenir.Reel efektif kurun deðerli olmadýðý ise safsata,deðerli olmasa Türkiye tarihinin en yüksek dýþ ticaret açýðý verilirmiydi.Bu konuda daha önce yazmýþtým.

-Reel efektif döviz kuru verisinin doðru olabilmesi için enflasyon rakamlarýnýn doðru yayýnlanmasý gerekir.Enflasyon rakamlarý uydurma olduðunda verinin de bir anlamý olmuyor.

-Metodoloji olarak,geliþmiþ ve geliþmekte olan ülkeler paketine göre hesaplama yapýlýyor.Geliþmekte olan ülkeler paketinde olan; Azerbaycan, BAE, Cezayir, , Endonezya, Fas, Güney Afrika, ,Hindistan, Irak, Ýran, Katar, Kazakistan, Kolombiya, Libya, Malezya, Mýsýr, Romanya, Rusya, Sýrbistan,Suudi Arabistan, Þili, Tayland, Ukrayna, Ürdün ve Vietnam gibi ülkelerden bazýlarý sabit kur rejimi uyguluyor.Bir ülke eðer sabit döviz kuru uyguluyorsa ve de enflasyon varsa parasýnýn zaman içinde aþýrý deðerli hale geleceði açýk ,o zaman tabii ki,bizim paramýz da bu ülkelerin parasýna karþý deðersiz gözükür.Esfender hoca duayen bir ekonomist ama nasýl hesaplama yapýldýðýndan, metodoloji'den haberi yok sanýrým.

-Daha yeni Ocak ayýnda aylýk kabaca 10 milyar dolar cari açýk verdik.Taným olarak bir ülkenin denge döviz kuru normal ekonomisinin büyüme hýzýnda(Türkiye için %4.5-%5) cari açýk vermediði kurdur.Hem böyle devasa cari açýk verip,had safhaya gelmiþ döviz kýtlýðý için giderek yeni yasaklarýn uygulamaya konduðu bir ortamda TL'nin reel efektif döviz kuru oarak deðersiz olduðu iddiasý ancak mizah konusu olabilir.
    Türkiye'nin 12 aylýk dýþ ticaret açýðý 118.3 milyar dolara yükseldi.Sabit kurla birlikte her ay üzerine koyarak,yeni rekorlar kýrarak gidiyor.Türkiye bir ithalat cenneti oldu.Asgari ücret %100 arttý,bütün üretim girdi maliyetleri aþýrý yükseldi,ama kur sabit kaldýðý için ,yerli mallara maliyet artýþlarý yansýrken ithal mallar ucuz kaldý,biraz daha bu politikalar devam ederse içeride ithal mal fiyatlarýyla rekabet edemeyen fabrikalar kapanacak ,milyonlarca kiþi iþsiz kalacak.
    Son düzenleme : deniz43; 03-04-2023 saat: 05:10.

https://www.cnbc.com/2023/04/02/saud...tput-cuts.html

OPEC+ announces surprise oil cuts, while U.S. calls the move inadvisable

Petrolde OPEC'ten gelen sürpriz üretim kesintisinden sonra:

ICE Brent Crude (June 23)

Last | 3:03 AM BST
    84.30
    quote price arrow up+4.41 (+5.52%)

Suudi Arabistan ve diðer OPEC+ üyeleri Pazar günü, fiyat istikrarýný desteklemeyi amaçlayan sürpriz bir hamleyle üretimlerinde günde yaklaþýk 1.16 milyon varil daha kesinti yaptýklarýný duyurdular.

...Peki aradan geçen 21 yýlda ne oldu.Türkiye yüzü batýya dönük,bir takým demokrasi eksiklikleri olsa da onu tamamlamaya çalýþan Atatürk Türkiyesi avrupai bir ülke olmaktan çýkýp,tam bir ortadoðu ülkesi oldu.Özgürlüklerin kýsýtlandýðý,ifade ve toplanma gösteri yapma özgürlüklerinin kýsýtlandýðý,hukukun üstünlüðünün kalmadýðý,baðýmsýz ve tarafsýz bir yargýnýn olmadýðý,yolsuzluklar içinde yüzen,kurumlar ve kurallar ülkesi olmaktan çýkan polis devleti bir Türkiye.Ülkesinin ulusal çýkarlarýný savunan laik bir ülke olmaktan,kendisini dünyadaki müslümanlarýn sözcüsü ve bayraktarlýðýna tayin eden bunu üstüne vazife eden bir ortadoðu ülkesi oldu Türkiye.Türkiyenin dünyadaki toplumsal imajý deðiþti.Artýk Pakistan,Ýran,Mýsýr gibi bir toplumsal imajý olan ve bu imajý sürekli iþlenen bir Türkiye var.Bu yüzden de doðrudan dýþ yatýrýmlar dibe vurdu,ortadoðu ülkelerinden ve ruslardan gelen gayrýmenkul yatýrýmlarý dýþýndan doðrudan dýþ yatýrým gelmemeye baþladý.Bir iktidar deðiþikliðinde bu toplumsal imajýn kýsa/orta vadede deðiþmesi beklenemez,olumlu bazý adýmlar atýlsa bile,bir sonraki seçimde yine eski iktidarýn yönetime geçme ihtimali nedeniyle doðrudan dýþ yatýrým gelmez.Gelmesi için bu ihtimalin artýk kalmadýðýnýn görülmesi yani çok uzun bir zaman geçmesi gerekir...
    Merhaba, sn.deniz43. Yazdýklarýnýza, yukarýya alýntýladýklarým da dahil katýlýyorum. Ancak mevcut iktidarýn deðiþmesi halinde üzerinde konuþulmadýðýný düþündüðüm bir olasýlýðý deðerlendirmediðinizi düþünüyorum. Þöyle:

Öncesinde de özellikle 12 Eylül'le birlikte hýzlanan bir toplumsal-moral erozyon ve çürüme vardý, ancak bu süreç özellikle son 21 yýlda hiç olmadýðý kadar ivme kazandý ve istisnalar kural, kurallar istisna oldu. Tüm toplum az ya da çok bu çürümeden nasibini aldý. Bu tür çürüme-moral erozyon dönemlerinde aslan payý sürecin aktif öznesine düþer ve dýþarýdan bakýldýðýnda sapasaðlam görünen özne aslýnda içten boþalmýþtýr. Daðýlma için artýk çok küçük bir gerekçe yeterli olacaktýr. Bir dönemin ANAP'ý ve DYP'si buna iyi birer örnektir.

Eðer 14 Mayýs -ki ülke tarihinde çok önemli bir eþiktir- 21 yýllýk süreci kesintiye uðratacak bir sonuç üretecekse, bu sadece iktidar deðiþikliði ile kalmaz. Sorumlu öznenin daðýlmasýný ve 14 Mayýs sonuçlarýnýn 15'inden baþlayarak kuvvetli bir anaforla meclisin aritmetik olarak deðiþimini de mutlaka beraberinde getirecektir. Çýkar ortaklýðý koþullar deðiþtiðinde eskisi gibi bütünlüðünü muhafaza edemez ve edemeyecektir. O zaman deðerlendirmenizde yer aldýðý gibi bazý süreçler için "çok uzun zaman" gerekmeyecektir. Tabii bunun yegane koþulu olasý iktidar deðiþiminde yeni iktidarýn rasyonel bir hesap sorma sürecini kararlýlýkla yönetmesidir.

O zaman parlamentoda iktidara ait merkez-sað bir çoðunluk saðlanacak, ana muhalefet ise solda þekillenecektir.
    Ýþte Hendek! Ýþte Devekuþu!

ENAG Mart ayý Enflasyon Verisini Yayýnladý

Mart ayýnda aylýk enflasyon artýþý %5.08 ,yýlýn ilk 3 ayýnda %23.09 yýllýk enflasyon artýþý %112.51 oldu.

https://enagrup.org

https://enagrup.org/bulten/mrt23.pdf?v1

6.  Alýntý Originally Posted by deniz43 Yazýyý Oku
    Anketlerde muhalefetin Cumhurbaþkaný adayý en az 10 puan önde gözükmüyorsa,planlarýnýzý Erdoðan'ýn üçüncü dönem Cumhurbaþkanlýðýna göre yapýn derim.Nedenini ay sonunda yazarým.
    Deniz bey, yazýnýzý merakla bekliyoruz.
    Burada yazdýklarým kendi kiþisel görüþüm olup kesinlikle yatýrým tavsiyesi deðildir.

ENAG Mart ayý Enflasyon Verisini Yayýnladý

Mart ayýnda aylýk enflasyon artýþý %5.08 ,yýlýn ilk 3 ayýnda %23.09 yýllýk enflasyon artýþý %112.51 oldu.

https://enagrup.org

https://enagrup.org/bulten/mrt23.pdf?v1
    TUÝK'e göre ise;

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yýllýk %50,51, aylýk %2,29 oldu(arttý yazmasý gerekirken oldu yazmýþlar)

TÜFE'deki (2003=100) deðiþim 2023 yýlý Mart ayýnda bir önceki aya göre %2,29, bir önceki yýlýn Aralýk ayýna göre %12,52, bir önceki yýlýn ayný ayýna göre %50,51 ve on iki aylýk ortalamalara göre %70,20 olarak gerçekleþti.

Yurt Ýçi Üretici Fiyat Endeksi (YÝ-ÜFE) yýllýk %62,45, aylýk %0,44 arttý

YÝ-ÜFE (2003=100) 2023 yýlý Mart ayýnda bir önceki aya göre %0,44, bir önceki yýlýn Aralýk ayýna göre %6,25, bir önceki yýlýn ayný ayýna göre %62,45 ve on iki aylýk ortalamalara göre %113,73 artýþ gösterdi.

ÝTO ÝLE ÜFE de aylýk -ta çok büyük fark var tam 10 kat enag sanýrým üfeye bakmýyor
    bir halt olacaðý yok.

Sayfa 1684/2714 ÝlkÝlk ... 68411841584163416741682168316841685168616941734178421842684 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •