Aþaðýda USD-TL çalýþmamý paylaþýyorum. Bunu hazýr bir yerde bulamadýðým için MB günlük döviz kurlarý ve TÜÝK ile ABD aylýk enflasyon verilerinden kendim oluþturdum. En yakýn hazýr veri MB reel efektif döviz kuru, ama orada da sadece dolar deðil döviz sepeti kullanýlýyor.
Çalýþmamda geriye dönük olarak günlük dolar kuru deðerini ABD ve Türkiye enflasyonundan arýndýrdým, böylece geçmiþteki tüm kur deðerlerinin bugünkü ederini buldum. Örneðin 28.11.2014 tarihinde dolar 2.2149 liraymýþ, o zamandan günümüzde tüfe %61.6 artmýþ, ABD enflasyonu ise %6.5 artmýþ. Dolayýsýyla o günkü kurun bugünkü karþýlýðý (2.2149 x 1.616) / 1.065 = 3.3608 oluyor.
Ýlk grafik 20 yýllýk, burada 2001 krizinin etkisi görülüyor, o zaman da dolar bugünkü fiyatla 5 liradan 8 liraya kadar çýkmýþ. Daha öncesinde yani 2001 öncesinde dalgalý kur rejimi uygulanmýyordu, o zamanki stabil kur bile görülebiliyor. Arkasýndan gelen TL'nin deðerli olduðu yýllar (bugünkü deðerle 3 lira civarý) da görülüyor.
Ýkinci grafik son on yýl, üçüncüsü son beþ yýl, dördüncü de son bir yýllýk grafikler.
Son bir yýllýk grafikte aðustosta baþlayan çýkýþýn enflasyon karþýsýnda neredeyse tamamen söndüðünü görüyoruz: mayýs-temmuz 2018 arasýnda bugünkü deðerle 5.1-5.4 aralýðýnda kararlý halde seyretmiþ, bugün de o seviyeye gelmiþ durumdayýz. Dolardaki düþüþün artýk durmasý gerektiði yönündeki düþüncemin temeli buna dayanýyor.
Hemen þu dev çanak formasyonu çalýþýrsa ne olur diye düþünüyor insan

)) Elinize saðlýk bu arada.
Yer Ýmleri