Deniz bey iyi akþamlar diliyorum öncelikle.
Sizin fikrinizi öðrenmek istediðim konu, deðiþken kredi faiz oranlarý ile ilgili.
Geçtiðimiz yýllarda hepimizin hatýrlayacaðý üzere, yüzde0.69, 0.79, 0.99 vb. sabit konut kredisi faiz oranlarýyla, devlet bankalarý konut kredisi verdiler. O dönemki enflasyon düþünüldüðünde, bu kredi faizleri devletin büyümeyi inþaat sektörünün öncülüðünde gerçekleþtirmesi için olmazsa olmaz bir durumdu bu. Bir baþka deyiþle, devlet bankalarý göz göre göre zarar yazarak sabit faizli kredi kullandýrdý konut sahibi olmak isteyen bireylere.
Ülkede öncelikli hedefin büyüme olduðu ortamda, global ekonomideki parasal geniþlemenin rahatlýðýný arkasýna almamýz çok da dikkat çekmedi aslýnda.
Ama, faiz oranlarýnýn artýþýyla(üstelik enflasyona yakýnsamasa da), o dönemde alýnan baþta konut kredileri olmak üzere, devede kulak kaldý desem, sanýrým teþbihi belið yapmýþ olmam.
Bildiðim kadarýyla, Ýngiltere ve US'te, mortgage kredisi faiz oranlarý, uzun dönem(20 yýl üstü) deðiþken faizli olmak zorunda. Yani, Ýngiltere'de enflasyon geçtiðimiz yýl yüzde 5 olarak gerçekleþmiþ olsa da, 5 sene sonra yüzde 15 olma ihtimali yada yüzde 1,5 ihtimali göz önünde bulundurarak "deðiþken faizli kredi" kullandýrýlýyor.
Geliþmiþ ülkeler özelinde, enflasyonun bu þekilde dalgalanmasý çok beklenen bir durum olmasa da, ülkemiz için ayný þeyleri söylemek güç. Bir baþka ifadeyle, 5 sene sonra ülkede enflasyonun yüzde 5 yada yüzde 500 olma ihtimalini sanýrým kimse öngöremez.
Dolayýsýyla, fikrinizi öðrenmek istediðim konu, niçin ülkemizde de baþta konut kredileri olmak üzere, deðiþken faizli bir sistem uygulanmýyor?
Aslýnda bu soruyu sorarken, farklý bir boyuta da taþýmak istiyorum konuyu. Malumunuz, bankalar , düþük faizli tahvil alýmýna zorlanmýþtý! yakýn geçmiþte, fakat halihazýrda faiz oranlarýnýn artýþýyla, önümüzdeki dönem bunun bilançolarýnda nefatif etkilerini hiç kimse gözmezden gelmekte. Bu da bir sorun teþkil etmez mi?
Kusuruma bakmayýn lütfen, çok yazdým, sizi meþgul ediyorum.
Ýyi akþamlar dilerim tekrardan.
Redmi Note 9 Pro cihazýmdan
hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yer Ýmleri