Ýyi günler
ileriki dönemde syn cautionary'nin belirttiði gibi bist30 endeksi ve üzerinden hisse senedi portföyümü hedge etmek için viop kullanmayý düþünüyorum..
ancak viop konusunda tamamen bilgisizim bu konuyu öðrenebilmek için uygun görürseniz bir kaç soru sormak istiyorum ... eðer bu hususlar daha önce anlatýlmýþsa baðýþlayýn lütfen
- anladýðým kadarýyla f_xu300219 kodlý sözleþmeyi aldýðýmda þubat 2019 sonuna kadar bist 30'un artmasýný tahmin ediyorum veya tam tersi bu sözleþmeye satýþ emri girdiðimde þubat 2019a kadar bist 30un düþmesini öngörüyorum
-alýþ iþleminde alýþ fiyatý 128,125 satýþ fiyatý ise 128,150 olarak gözüküyor ,
- bu tutarlar üzerinden ; miktarý 1 olarak girdiðimde büyüklük 12.815 oluyor
öncelikle bu iþlemin neyi ifade ettiðini bilmiyorum... böyle bir iþlemde eðer öngörüm yanlýþ çýkarsa borsa 2 ay sonunda düþerse acaba 12.815 tl mi ödeyeceðim?
burada kaldýracý nasýl ayarlayabiliyoruz ? teminat tutarýmýz ne kadar oluyor? zarar edebileceðimiz maksimum miktarý nasýl öðrenebiliyoruz ?
- bir diðer kafama takýlan husus ise ben alýþ kontratý yaptýðýmda ilk 2 hafta gerçekten öngörüm gerçekleþir bist 30 artarsa ve ben artýk bist30un yükselmeyeceðini düþeceðini öngörürsem elimdeki sözleþmeyi karlý olarak satabilir miyim burada alan bir kiþi mi olmasý gerekiyor yoksa istediðim gibi emir verip satabiliyor muyum ? vade sonunu mutlaka beklemek zorunda mýyým?
- son olarak bir arkadaþým dolar üzerinden yükseliþ þekliinde varant sözleþmesi yapmýþtý ve vadenin sonu yaklaþtýkça zararýný çýkartabilmesi için dolardaki artýþ miktarýnýn daha fazla olmasý gerekiyordu... yani sözleþme sonu yaklaþtýkça sadece sözleþme tarihinden yukarda olmasý yetmiyor vadeden dolayý çok daha fazla artýþ olmasý gerekiyordu. acaba viob'ta da böyle bir husus var mý vade yaklaþtýkça daha çok artýþa veya düþüþe mi ihtiyacýmýz olacak ?
- bu viop ve varant kýsmý bireysel yatýrýmcý olarak en azýndan benim için iþin en karýþýk olduðu konular bu yüzden doðru bilgiye ulaþmaya çalýþýyorum internette bunu doðru bir þekilde anlatan video döküman vs. hesaplama aracý gibi önerebileceðiniz bir sayfa var mý acaba
- eðer daha önce bu hususlar tartýþýlmýþ ise gerçekten çok özür dilerim... bu konular biraz karýþýk geldiði için öðrenmek, doðru bilgi edinmek zor oluyor.. o yüzden en temel konularýný sormak öðrenmek istedim... iyi günler

Yer Ýmleri