https://www.mediamarkt.com.tr/tr/pro...ntent=nonbrand
Samsung 13 bin TL'ye gayet kaliteli buzdolabý satýyor.Ayný özelliklere sahip arçelik ya da vestel alýrsan fiyatý 2 katý .Üretim maliyetleri bize göre döviz cinsinden çok düþük.Ben de geçen sene eskiyen buzdolabýmý samsung ile deðiþtirdim,çalýþmasýndan da çok memnunum.(Ýlanýn altýndaki satýn alma yapan müþterilerin yorumlarýna da bakýn).O da, özellikleri arçelik ve vestele göre daha iyi olmasýna raðmen fiyatý çok daha ucuzdu.Ýçerideki üreticileri korumak için gümrük vergisi de konulamaz ,avrupa birliði ile gümrük birliði,güney kore gibi ülkelerle de serbest ticaret anlaþmasý var.Bu durumda ,böyle devam ederse tüketiciler daha ucuz fiyat/kalite rasyosu çok daha iyi ýthal ürünleri tercih etmeye baþlar, üreticiler önce üretim kapasitesini düþürürler sonra da ithalatçý olur,çalýþanlarý da iþsiz kalýr.
Þimdi ,birkaç yýl önceye kadar fiyat olarak rekabet edebiliyorduk,þimdi neden edemiyoruz,
bizim üretim maliyetlerimiz döviz cinsinden rakiplerimize göre niye çok daha yüksek tartýþabiliriz.
Not:Hadi tekstil sektörü emek yoðun sektör,burada iþçilik maliyetleri ana faktör ama televizyon,çamaþýr makinesi,bulaþýk makinesi,elektronik teçhizat birçok sanayi ürününde benzer durumlar görüyoruz.
Yer Ýmleri