https://www.bloomberg.com/news/artic...a-s-hog-crisis
Pork Prices Are Jumping Globally Because of China's Hog Crisis
Baþta Çin olmak üzere asya,avrupa ve amerikada en büyük kýrmýzý et tüketim kaynaðý olan domuz etlerinde afrika'da hýzla yayýlan 'domuz hummasý' virüsü hastalýðý ile ,üretimin azalmasý domuz eti fiyatlarýný hýzla yükseltti.Virüs Çin'de de yayýlmaya baþlarken avrupada da görüldü.Bizim için önemli tarafý:
The disease, which is already upending China's meat industry, will have far-reaching effects, from pushing up food prices to increasing demand for other meats, like chicken and beef. Pork output in the country may slump 30 percent this year, according to a report from Rabobank International.
Zaten Çin'in et endüstrisinde yükselmekte olan hastalýk, gýda fiyatlarýndan tavuk ve sýðýr eti gibi diðer etlere olan talebin artmasýna kadar çok geniþ kapsamlý etkilere sahip olacak. Rabobank International'ýn bir raporuna göre, ülkedeki domuz eti üretimi bu yýl yüzde 30 düþebilir.
Livestock Price Monthly Yearly Date
Lean Hogs 90.2000 1 22.18% 32.65% Apr/18
Poultry 4.67 3.09% 57.77% Apr/19
Domuz etinde yýlýk artýþ %32.65'i olurken alternatif kümes hayvanlarýnda artýþ %57.7'ye yükseldi.Hastalýðýn yayýlmasýyla sýðýr eti de dahil bütün kýrmýzý et fiyatlarýnda küresel çapta yükseliþin devam etmesi bekleniyor.
Türkiye'de bütün üretim girdi maliyetlerinin yükselmesine raðmen ,'enflasyonu düþük göstermek için' yapay olarak maliyetlerin fiyatlara yansýtýlmasý frenlendi,ithalat ile et fiyatlarý düþürülmeye çalýþýldý(enflasyonu düþürmek için hem girdi maliyetlerini kontrol altýna altýna almak hem de üretim de arzý arttýrmanýz gerekir),hayvan üreticisi yem fiyatlarý baþta olmak üzere üretim maliyetlerini karþýlayamayýp,ithalat ile rekabet edemeyip ,borç bataðýna saplanýp ,borçlarýný ödeyebilmek için hayvanlarýný kesime gönderip üreticilikten çekilirken þimdi yapýlan -piyasa iþleyiþini ve fiyat mekanizmasýný bozan- müdahalelerin getirdiði ekonomi yönetiminin 'büyük hatasýný' içeride arzýn azalmasý dýþarýda da ithal fiyatlarýn yükseliþi ile et fiyatlarýnda büyük artýþ ile millet olarak bedel ödeyeceðiz.
Son düzenleme : deniz43; 21-04-2019 saat: 08:22.
ICE Brent Crude
Export chart+ WATCHLIST
USD
Last | 5:26:16 AM BST
73.83 +1.86 (+2.58%)
Petrol fiyatýndaki yükseliþ devam ediyor.Yatýrýmcýlarýn ,geliþmekte olan piyasalarda Rusya,Meksika gibi petrol üreticisi olan ülkelerin varlýklarýna yönelimini arttýrabilir bir geliþme..Derken aþaðýdaki The Wall Street Jounal haberi piyasaya düþtü,ve petrol fiyatýndaki týrmanýþa ivme verdi.
"The path of least resistance remains higher (for oil prices)," said Stephen Innes, head of trading at SPI Asset Management, pointing to Saudi supply cuts, a decline in the U.S. rig count and supply disruptions from Libya to Venezuela as reasons for a tight market.
Fiyat yükseliþini destekleyen nedenler olarak ABD'deki kuyu sayýsýndaki düþüþ ,Libya'dan ve Venezüella'dan olan tedarik kesintileri ve Suudi Arabistan'ýn petrol üretiminde yaptýðý kýsýntýlar sýralanabilir.
https://www.wsj.com/articles/u-s-to-...ro-11555898664
U.S. to End Iran Oil Waivers to Drive Tehran's Exports to Zero
China, India and Turkey had been expecting to receive a renewed waiver to continue to buy Iran's oil
WSJ haberine göre Kasýmda 8 ülkeye 180 gün boyunca Ýran petrol alýmý için tanýnan ve 2 Mayýs tarihinde sona erecek muafiyet uzatýlmayacak.Karardan Çin ve Hindistan gibi ülkelerle birlikte Türkiye de etkilenecek.Bu karar hem petrol fiyatlarýnýn yükseliþine destek verecek(enflasyon ve cari açýk için olumsuz),hem de aldýðýmýz petrol karþýlýðý Ýran'a mal sattýðýmýz için ihracatýmýz olumsuz etkilenecek.ABD'nin kararýna raðmen Türkiye Iran'dan petrol almaya devam ederse ABD ile Türkiye arasýnda yeni bir gerilim kaynaðý oluþacak,bu durumda Türkiye de ABD'nin ekonomik yaptýrýmlarýna maruz kalabilir.
Sn. Deniz34 Baþlýklarý kullanarak baþlarýna da + - yazarak þu formülü yazarsanýz sevinirim .
AL / SAT / YAT / TUT yada Turþu kur tavsiyesi deðildir, sadece FaL ve dedikodu.
x:Dýþ varlýklar
y:Dýþ yükümlülükler
z:Bankalar mevduatý
w:Kamu mevduatý
Net rezervler(TL):x-y-z-w
Net rezervler(usd):Net rezervler(TL)/Merkez Bankasýnýn internette yayýnladýðý o güne iliþkin (usd/tl) paritesi
Not:Kimi ekonomistler merkez bankasý hesabýnda tutulan kamu hesaplarýný da merkez bankasý rezervlerine dahil ederek hesap yapýyorlar ancak farklý tüzel kiþilikler olmasý ve bu kurumlarýn tutulan parayý farklý ihtiyaçlarý için kullanýlabilme koþullarý oluþabileceðinden, genel eðilim kamu hesaplarýnýn merkez bankasý rezervlerine dahil edilmemesi þeklindedir,ben de hesaplama yaparken kamu mevduatýný merkez bankasý rezervlerine dahil etmiyorum.Hazine de kendi dýþ borç istatistiklerinde -gösterim olarak- kamu+özel sektör+merkez bankasý þeklinde 3 farklý sütun kullanarak Türkiye'nin toplam dýþ borcunu gösteriyor(merkez bankasý borcunu kamu borcuna dahil etmiyor)
Rica ederim.Hesaplama doðru ama bilgi notu olarak ekleyelim,bu rezervlerin yaklaþýk 12 milyar dolarýný merkez bankasýnýn mülkiyetindeki altýn oluþturuyor.Ayrýca yine bu rezervlerin kapsamý içinde merkez bankasýnýn haftalýk swaplarla bankalara TL verip,dolar aldýðý aslýnda kýsa vadeli borç olduklarý için varlýk olarak gösterilip rezerv içine dahil edilmemesi gereken swaplarla gelen dolarlar var.Ayrýca Katar'dan gelen 3 milyar dolar,2.6 milyar dolar iþçi dövizleri Çin ve Rusya ile yapýlan swap anlaþmalarý ile TL verilerek gelen dolar dýþý yabancý para var.Onlarý dikkate aldýðýmýzda ortada net rezerv olarak pek bir þey kalmýyor.
iyi bayramlar
asagida linkini verdigim haberde nisan ve mayis aylarimda toplam neredeyse net rezervler kadar borc ödenecegi belirtiliyor
https://www.google.com/amp/s/www.soz...k-2995732/amp/
merak ettigim husus þu... burada ödemelerin cogu finans sektörüne ait bu sektörün ödemeleri merkez rezervini azaltacak mi yoksa sadece merkrezi yonetim ödemeleri mi azaltacak ... bir de rezervler biterse nasýl bir senaryo ile karsi karsiya kaliriz ... ve yerlesiklerin birikimlerinin cogu döviz cinsinden bu birikimlerin merkez rezervlerine katkýsý olabilir mi diye merak ettim
degerli bilgileriniz icin cok tesekkur ederim... syg
mutlu bayramlar
yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...
Yer Ýmleri