https://www.hisse.net/topluluk/showt...35#post7062335
3 yl nce gm tavsiye ettiimde fiyat 19usd/ons idi(ayrca altn iin de).Daha sonra da bu ynde ok sayda yazm oldu.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...37#post7118737
https://www.hisse.net/topluluk/showt...27#post7128127
imdi bu kadar prim yaptktan sonra hala al tavsiyesi vermek zor tabii ,gm fiyat ve ,altn fiyat ise tm zamanlarn en yksek fiyatn grd.
Ama mevcut uluslararas politik gerilimler,potansiyel atma riskleri,kresel ekonomik risklerle,- zaman zaman kar realizasyonlar ve teknik dzeltmelerle- orta/uzun vadede daha epeyce gidecek yolu var gibi gzkyor.(Temel nedenleriyle ile ilgili dncelerimi nceki sayfalarda paylatm,ksacas dnyadaki jeopolitik grnm ikinci dnya sava ncesi grnme giderek daha ok benzemeye balad,savunma harcamalarnda byk art var,ABD,in ve Avrupa kresel bir savaa hazrlanyor).kinci neden de altn ve gm deeri dolar ile llen metaller.Gelecek yl Fed ynetimi deiecek,Trump'n yrngesine girecek,byk faiz indiriminden sonra faizler reel olarak negatif olacak ve varlk fiyatlarndaki balonun artmasyla enflasyon ykselecek,ABD Hazine tahvillerinden kla faizler ykselecek,bu da altn ve gm rallisine ivme kazandracak.Gm iin 3. bir neden daha var.Doadaki en iyi iletken metal gm.Kablolarda ve tellerde gm kadar iyi iletken olmasa da bakr tercih ediliyor ama performansn nemli olduu elektrikli otomobillerde ve yapay zeka veri merkezleri iin youn gm talebi var ve gm dorudan karlan deil,bakr gibi baka karlan metallerden ayrtrlan bir metal olduu iin arz talebi u anda karlamyor."Fiyat ok ykseldi,aa satalm para kazanalm "diyen vadeli ilem oyuncularn piman ediyor.Aa satanlar pozisyonllarn kapatrken yeniden ykseliyor.
Bu nedenlerle altn ve gm ellerinde bulunduranlarn mevcut artlar deimedike ellerinde tutmaya devam etmesi uygun olur.Yeni almn riskleri var ama elinde hi olmayanlarn her eye ramen portfylerine bir miktar koymalar uygun olur.
-----------------------------------------------------------------
Intel uzun vadeli bir yatrm,riskleri olan bir yatrm ama ayn zamanda byk bir potansiyeli de olan hisse senedi,dier trilyon dolarlk teknoloji hisslerine gre piyasa fiyat u anda ekirdek fiyatnda,baarl olursa byk prim yapar.Yatrm portfy eitlendirmesi yaparken risk getiri maksimizasyonu yaparken ,altn ve gm gibi salam defansif yatrm enstmanlaryla ,intel gibi riskli yatrmlar bir denge iinde yatrm sepetine dahil etmek strateji asndan doru olur.
2002 ylndan bu yana bu forumda yazyorum.2009 ylnda ABD Borsasnda byk bir k oldu,ve kresel lekte piyasayay domine eden ok sayda byk ABD irketi ok cazip fiyatlara geldiler byk bir alm frsat yarattlar.O tarihten bu yana Trk borsasnda hisse senedi yatrmmm yok ve bunu bu balkta paylamtm.Bu balkta da,ncek forumda da bu konuda ok sayda nerilerim olmutu.Bu nerime uyanlar byk paralar kazandlar.Trk borsasnda kalmaya devam edenler ise u anda ok mutsuz.
Aslnda her yatrmn konjonktrel artlara gre dngsel zaman vardr.Bu bal bandan beri takip edenler ok iyi biliyor.Zamannda Eurobond faizleri ift haneli hale gelince eurobond yatrm nerdim(faizleri dt iin artk nermiyorum),zamannda Altn ve gm yatrm nerdim(nerim hala devam ediyor),ksa vadeli ihtiyalar iin TL faizleri uygun olduu iin likit yatrm fonu tavsiye etmitim(tavsiyem hala devam ediyor ama artk den faizlerle portfydeki arln azaltmak gerekiyor).ABD borsalarndan hisse senedi tavsiye etmitim(u anda ar primlenmi durumdalar,biraz kar realizasyonu yapmakta fayda var,ama seici olarak ,frsat olursa ,yeni hisse senetleri alnabilir,zellikle savunma sanayi hisseleri ve yapay zeka ile yeni start-up irketleri mercek altna alnmal).ABD hazine tahvilleri nermiyorum,deer kaybetmelerini ,uzun vadeli tahvil faizlerinin ykselmesini bekliyorum.
Ve son olarak,eer size ait bir eviniz yoksa muhakkak satn aln, ama yatrm amal, kiraya vermek zere, bir gayrmenkul yatrmn tavsiye etmiyorum.
Bylece 2025 yl sona erer,2026 ylna girerken yatrm portfy sepeti iin de bir gzden geirme yapm olduk.
Yer mleri