Originally Posted by
Ozan Erol
hocam, enflasyonda ana faktörün talep mi olduðu, yoksa arz tarafýndaki kesintiler mi olduðu konusuna girmiyorum.. benim itiraz ettiðim þey ilk mesajda yazýlý : hem yüksek faiz hep daha yüksek faiz önerip hem rezerverin düþük olduðunu söyleyip, sonra da rezerv birikimini saðlayan yabancýya -ya bunlara da çok faiz ödeniyor, servet transferi yapýlýyor' diye þikayet etmek olmaz.. bu çeliþkiye dikkat çekmek istedim
50 faiz verip, kur artýþýný da küçük bi farkla 40-45 tutsaydýn, ne o yabancý gelip rezerv artýþýný saðlardý, ne de enflasyonu düþürebilirdin.. enflasyonu nasýl düþürebiliriz ?? devlet denetim yapar, fiyat denetimi yapar, narh koyar.. fiyatlama gücüne sahip olan her firma her esnaf her tüccar aþýrý kar marjýna yöneliyor, herifler gerekirse arabalarý büyük depolarda saklayýp ithal araba az geliyor havasý yaratýp 2.el fiyatlarý sýfýr arabalarýn üstüne attýrdý, hem de bi yýldan fazla süreyle.. amerika'da kýsa süren bi yumurta fiyat artýþýný bahane edip yumurta fiyatýný yükselttiler, amerikadak sorun çözüldü bizim yumurta fiyatlarý yukarýda asýlý kaldý.. özellikle gýda sektöründe devlet hem üretici olmalý, hem sýký hal denetimi oturtmalý, hem sürekli fiyat/kar marjý denetimi yapmak zorunda
yüksek faizle anca kar transferi yaparsýn, yüksek nakit sahibi %1 elindeki dolarý bozar TL faize koyar, þirketler döviz kredisi kullanmaya baþlar (kobi'ler döviz kredisine eriþemiyor, sadece büyük þirketler tusiad döviz kredisine eriþebiliyor) yurtdýþý fonlar döviz getirip gecelik swapla fahiþ faizi alýr, ve sonra tek gecede gider- geçen mart 3 günde 60 milyar dolarý çekip gidebildiler
bu sistemle hiç bi yere varýlamaz
Yer Ýmleri