ABD'de rn satlarnda katma deer vergisi veya zel tketim vergisi diye bir vergi yok. Ancak baz eyaletlerde "sales tax" yani "sat vergisi" diye adlandrlan bir vergi uygulanyor. Verginin oran; gelimesi ngrlen blgelerde daha dk tutularak, eyaletlere gre deiebiliyor. rnein New York'ta uygulanan sat vergisinin oran yzde 8.25. Bir mal alrken, kasada duran grevli, maln bedeline yzde 8.25 sat vergisi ekliyor(Kasiyer 'plus tax' olarak otomatik etiket fiyatna ilave ediyor). 50 eyaletin 12'sinde sat vergileri %8 veya zerindedir,geri kalanlarda daha dk oranlarda , baz eyaletlerde ise eyalet veya yerel dzeyinde hibir sat vergisi uygulanmamaktadr.
ABD'de sat vergileri, yksek gelirli vatandalara kyasla, dk geliri olanlar asndan kazanlarnn byk blm deyecei vergilere harcandndan birikime gemelerini engellediine inanlr,bu nedenle bizden farkldr.
ABD'de bir de tketim vergileri vardr,Eyaletler zellikle benzin, sigara ve alkol gibi rnlere zel tketim vergisi almaktadr. Tketim vergileri "kt alkanlk rnleri" olarak tabir edilebilecek rnlerden alnmaktadr. Bu vergilerin alnmas, kiileri kt alkanlklarndan caydrmann yan sra bu rnleri tercih etmemelerine yardmc olmaktr. Sat vergileri federal hkmetin toplad deil ,eyalet meclislerinin koyduu vergilerdir,dolaysyla federal hkmet bunlarda bir indirim yapamaz.
Federal hkmet ise benzinden galon bana 18.4 cent, mazottan galon bana 24.4 cent ve atk evsel atk giderler iin % 10 vergi uygulamaktadr.
Tketim vergileri genelde rnn fiyatna dahil edilerek sata sunulmutur
Dnyada kur savalar dnemine girilmi durumda.ABD'sinden Japonya'sna,in'den Euro blgesine btn lkeler d ticarette rekabet avantaj kazanmak iin paralarnn deer kaybetmesini istiyorlar.Ama ABD'nin hem gsyih bymesi,isizlik,tketici harcamalar,enflasyon gibi temel makroekonomik verileri ok daha iyi,hem de gelimi lkeler arasnda en iyi faizi veriyor.Dolaysyla global parann ABD'ye akmas ve dolarn deer kazanmas temel ekonomi kuramlarnn gerei.Trump her ne kadar istemese de "hem ekonomim iyi olsun hem de param deer kazanmasn" ayn anda olamaz,ekonomisi greceli olarak daha iyi olduu iin dolar endeksinin artmasn,dolarn TL de dahil,Japonya Yen'i hari(gvenli liman,net uluslararas yatrm pozisyonunda dnyada ak ara birinci olduu iin ),euro,yuan da dahil olmak zere dier tm para birimleri karsnda deer kazanmaya devam etmesini bekliyorum.
forumda (deniz 43) sence dolar/tl 2020 sonunu zirve deeri 7.23 st m kapar??????
Evet,yle syleyebiliriz.Fed'in her toplants sonunda yaynlad kararda demirba bir ifade vardr:"Consistent with its statutory mandate, the Committee seeks to foster maximum employment and price stability" yani Fed'in yasal grevi ile tutarl bir ekilde ayn anda maksimum istihdam ve fiyat istikrarn hedeflediini yazar.
ABD ekonomisi gelimi bir ekonomi ve bu byklkte bir ekonominin srdrlebilir yllk byme hznn %2-%3 arasnda olabilecei hesaplanyor.Bu byme hz ABD ekonomisinde enflasyon kontrol altndan kmadan maksimum istihdam salayacak orandr.Daha fazlas ABD ekonomisini str ve orta vadede srdrlemez bir denge olutuundan ekonomik kriz altyaps hazrlar hem enflasyon zplamasna,hem de byme hznn dmesine zemin hazrlar.Bu yzden Fed fiyat istikrar ve maksimum istihdam rotasn koruyabilmek iin para politikas aralarn bu hedef dorultusunda kullanmas gerekir.ABD ekonomisi geen yl %3.1 byd,Bu yln ilk eyreinde %3.1,ikinci eyreinde %2.1 byd,nc eyrekte de Atlanta Fed'in projeksiyonuna gre,bugn itibariyle %2.2 dolaylarna byyor.ekirdek enflasyon ise %2.2.Bu makro verilerle mevcut para politikasn gevetmek,faiz indirimi yapmak ekonominin temel dengelerini bozar,str,gmrk tarifelerinin ykseltilmesinin de getirecei ek enflasyon basksyla enflasyonun kontrolden kmasna neden olabilir.
Yer mleri