Geçen yýlbaþýnda yýllýk tahminlerde "Türkiye ekonomisinin makro göstergeleri ile öngörülerimi paylaþmakta açýkça tereddüt ediyorum.Çünkü önceki yazýlarýmda da ifade ettiðim gibi TUÝK'in yayýnladýðý özellikle gsyih büyümesi,enflasyon ve iþsizlik gibi temel verilerinde bir çok tutarsýzlýk görüyorum,çapraz kontrollar uyuþmuyor" yazmýþ öngörülerimi daha ziyade global piyasalar için yapmýþtým.
2017 öncesi eski forumda gsyih büyümesi,enflasyon gibi verilerde yaptýðým tahminler oldukça isabetli olurdu.Ama þimdi özellikle 2018 yýlýnda TUÝK baþkanýnýn deðiþmesiyle benim hesaplamalarýmla TUÝK'in yayýnladýðý veriler arasýnda uçurum var.Ben yine aynýyým, deðiþmedim ama TUÝK deðiþti,bu yüzden bir enflasyon tahmini yapmanýn anlamý kalmadý,zaten yayýnladýklarý verileri ciddiye de almýyorum.
Dolara gelince ,sanýrým herkes dolarýn þu anda iþlem gören fiyatýnýn suni olduðunun farkýnda.Kerim Rota ve Haluk Bürümcekçi'nin hesaplamalarýna göre merkez bankasý geçen sene Kasým ayýnýn sonuna kadar ilk 11 ayda kamu bankalarýnýn üzerinden 32.8 milyar dolar satarak dolarý baskýlamýþ suni bir dengede tutmaya çalýþmýþ,Bloomberg'e göre daha dün kamu bankalarý dolarý tutmak için 1-1.5 milyar dolar satmýþ.
https://www.bloomberg.com/news/artic...lira-from-rout
Ama bu arada merkez bankasý net rezervlerini de -altýn hariç- sýfýrlayýp negatif bölgeye geçmiþ,bankalardan kýsa vadeli swap yoluyla aldýðý emanet dövizlerle net rezervlerindeki oluþan boþluðu doldurmaya çalýþýyor.Sattýkça azalan brüt rezervlerini takviye etmek için dövizde zorunlu karþýlýk oranlarýný yükseltiyor en son da zorunlu karþýlýklar üzerinden bir komisyon kesmeye hazýrlanýyor.
Ama nereye kadar bu baský politikasýný sürdürüp ,kuru suni dengede tutabilir,bu sene bir 33 milyar dolar daha satabilecek dövizi kalmadý.Eðer sermaye hareketlerine kýsýtlama gelip serbest kambiyo rejimi askýya alýnmaz ise, önünde sonunda kurlar doðal denge seviyesine gelir,hele ilk aþamada doðal denge seviyesini de biraz aþar sonra yeniden olmasý gereken yere gelir.Ne zaman olacaðý konusunda bir zamanlama vermek mümkün deðil,yarýn da olabilir ,1 yýl sonra da .Bir çok deðiþkene,iç ve dýþ konjonktüre ,jeostratejik sebeplere baðlý olarak herhangi bir þey tetikleyici olabilir.
Doðal denge seviyesi ne derseniz en son Ekim ayýnda ,Eylül ayý sonu itibariyle hesaplamýþ,kendi hesaplamalara göre dýþ ticarette rekabet gücü saðlayacak denge kuru olarak ;1 euro=1.1167 usd paritesinden 1 USD:6.8946 TL hesaplamýþtým..Bunu üzerine aradan geçecek zamanda gerçekleþecek Türkiye enflasyonu ile (euro bölgesi+dolar) enflasyonu ortalamasý farkýný ilave ettiðimiz zaman ,üzerindeki baský kalkýp kendi doðal dinamikleri içinde hareket etmeye baþladýðýnda bu kur seviyelerini görebiliriz.

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri