Zaman zaman teþekkür ediyorum
Aslýnda her bilgi için teþekkür ediyorum. Ama burada her sefer yazmýyorum
Deðerli bilgiler için
Sn Deniz hoca
Çok çok teþekkür ederim
SM-G975F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Zaman zaman teþekkür ediyorum
Aslýnda her bilgi için teþekkür ediyorum. Ama burada her sefer yazmýyorum
Deðerli bilgiler için
Sn Deniz hoca
Çok çok teþekkür ederim
SM-G975F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bugün Hazine ve Maliye Bakanlýðý 3 yýllýk orta vadeli programý yayýnlayacak(YEP(Yeni Ekonomi Programý).Bu plan her yýl Eylül ayýnda revize ediliyor ve ilk yýlý ayný zamanda merkezi yönetim bütçe programýnda esas alýnýyor.
Geçen yýl program neymiþ,hedefleri ne oranda yakalamýþ birlikte bakalým:
https://ms.hmb.gov.tr/uploads/2019/09/kitapçýk.pdf
-Geçen yýl YEP'te dolar kuru ortalama olarak bu yýl 6TL,2021 yýlý için 6.40,2022 için 6.74 öngörülmüþ.Yazýnýn kaleme alýndýðý þu saatlerde ise 7.82TL civarýnda olarak seyrediyor.
-Programda bu yýl istihdam edilecek kiþi sayýsý bu yýl 29.327 milyon kiþi olarak öngörülmüþ,þu anda ücretsiz izne gönderilenler ve kýsa çalýþma ödeneði alanlar "iþ sahibi" sayýlmasýna raðmen,istihdam edilen kiþi sayýsý bu rakamýn %9.53 altýnda 26.531 milyon kiþi.TUÝK rakamlarýyla bile "geniþ iþsizlik oraný" %27'ye yaklaþmýþ durumda.
-Programda bu yýl için cari açýk 9.6 milyar dolar öngörülmüþ ama son yayýnlanan veriye göre daha Temmuz ayýnda yýlýn ilk 7 ayýnda bu açýk 21.6 milyar dolara ulaþmýþ durumda.
-Programda bu yýl için enflasyon %8.5 öngörülmüþ,TUÝK'e göre Aðustos sonu itibariyle yýllýk enflasyon %11.77,hissedilen enflasyon bunun çok üzerinde en az %25.
-Merkezi yönetim bütçe dengesi bu yýl 138.9 milyar TL açýk öngörülmüþtü.Aðustos ayý itibariyle bu açýk 110.926 milyar TL'ye ulaþmýþ durumda,tahminler yýl sonunda bütçe açýðýnýn 180 milyar TL'yi geçeceði þeklinde.
Son düzenleme : deniz43; 29-09-2020 saat: 08:38.
Haluk Bürümcekçi'nin tablosuna göre;merkez bankasý döviz fiyatlarýnýn yükseliþini durdurma çabasýyla, kamu bankalarý üzerinden geçen yýl baþýndan bu yýlýn Aðustos ayý sonuna kadar 122.4 milyar dolar satýþ yaptý.Bu satýþ rakamýnýn 85.5 milyar dolarý bu yýlýn ilk 8 ayýna,16.9 milyarý ise son Aðustos ayýna ait.
Ayrýca kamu bankalarý da Aðustos sonu itibariyle kendi varlýklarýndan döviz satýþý yaparak 35.179 milyar TL(4.8 milyar dolar) döviz açýk pozisyonu verdiler.
Sonuç olarak merkez bankasýnýn kamu bankalarý üzerinden ve kamu bankalarýnýn kendi kaynaklarýndan geçen yýl baþýndan bu yýlýn Aðustos ayý sonuna kadar döviz fiyatlarýndaki yükseliþi durdurma çabasýyla yaptýklarý döviz satýþlarýnýn tutarý 122.4+4.8=127.2 milyar dolara yükseldi.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...0200930-17.pdf
Altýn ve döviz alýmýnda BSMV binde 2'ye indi
Banka Sigorta Muamele Vergisi kapsamýnda döviz ve altýn almak isteyenlere, banka, yetkili müessese (döviz büfeleri) ve diðer finansal kuruluþlar tarafýndan satýlan dolar, euro vb yabancý paralar ile yine bankalarda açýlan altýn mevduat/yatýrým hesaplarý için fiziki olmayan altýn satýþ tutarý üzerinden daha önce %1 kambiyo iþlem vergisi alýnýyordu. Böylece yapýlan son düzenleme ile hem döviz hem altýn alým satýmýnda BSMV binde 2 olarak kesilecek.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...0200930-18.pdf
Resmi gazetede yayýnlanan Cumhurbaþkanlýðý kararý ile yýl sonuna kadar 3 ay süreyle banka mevduatlarýndaki faiz gelirlerinden alýnan stoppaj vergi oranlarý düþürüldü.
Yer Ýmleri