https://www.paraanaliz.com/2020/gunc...zine-mi-52883/
TÜRK USULÜ KRÝZ II : Döviz Þokundan Borç Krizine mi?
https://www.paraanaliz.com/2020/gunc...zine-mi-52883/
TÜRK USULÜ KRÝZ II : Döviz Þokundan Borç Krizine mi?
Çok guzel bir yazi gercekten Deniz bey özellikle ".... dýþ borcun GSYÝH ye oraný, 2023 yýlýna kadar yüzde 70-75 aralýðýna ulaþabilir. Bu, yakýn zamanda gerçekleþtirdiði yeniden yapýlandýrma giriþimi arifesinde Arjantinin sahip olduðu oranýn oldukça üzerinde bir orandýr" tespiti bence cok önemli. ..
Yanilmýyorsam önümüzdeki yýl faiz ödemeleri bütce gelirlerinin yuzde 30una çýkacak... yakacak bir 100 milyar dolarýmýz daha olmadýgindan döviz kurunun daha da artacagýný ve tek seferlik gelirleri tukettigimizi gözönune alirsak bir sonraki yýl borcun sadece faizinin cok daha fazla yuk olacagini tahmin edebiliriz...
Yazýda da belirtildiði gibi giderlerin dövizle olmasýna ragmen yatirimlarin döviz getirisi olmayan alanlara yapilmasi ve ozellie pandeminin gelirleri törpulemesi dikkat edilmesi gereken noktalar...
bu pandemi bizim ekonomik faaliyetlerimizi gercekten cok kötü etkiledi bence. Bizim ekonomik yapimiz buna cok meyilliymis demek... öyle iller var ki tarim hayvancilik ve sanayi olmadan sýrf ögrenci uzerinden kazanilan parayla dönuyormus... yine her yerde acilan kafeleri restaurantlari avm odaklý alýþveriþi tuketim odakli ekonomiyi tam ortasýndan vurdu pandemi.. bu insaat rantini, üniversite rantýný vurdu... her yýlý kurtarmamýzý saglayan turizm gelirlerini vurdu...
Ben yazýnýn ozellikle dýþ borcun gsmh a oranlý kýsmýný ve faiz ödemelerinin butceye oraninin gittikce artmasini cok onemli buluyorum... dýsaridan bir siyasi olay patlak vermese bile bunlar bizi zorlayacak gibi .. belki de sebep ikamesi icin ambargo isteniyordur...
Bizi gercekten zorlu bir 2021 eger aþi bulunamazsa 2022 bekliyor kendi capimizda carpismanin hasarini en aza indirmeye calismaliyiz diye dusunuyorum... sizin yazýlarýnýz forumlardaki arkadaslarin paylasimlari bize yol gosteriyor... cok tesekkurler saygýlar
yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...
Deniz hocam günaydýn. ABD seçim sonuçlarýna göre EUR/USD paritesi yorumlarýnýzda bir deðiþiklik olacak mý? Bazý analistler postayla verilen oylarýn sayýmý uzun süreceðinden ilk anda Trump'ýn önde gidebileceðinden, sonrasýnda Biden'ýn nihai olarak seçimi kazanabileceðinden bahsediyor. Bu olasýlýk karþýsýnda en kýsa vadede nasýl dalgalanmalar görebiliriz size göre?
Hocam nefis bir yazý oldukça tarafsýz ve gerçeði yazmýþ.
Ýktidara yaranma veya iktidara nefret kusma amaçlý yazilan ( siyasi ajandasý olan ) ekonomi yazý ve yorumlarýný okurken sürekli kafamda acaba bana ne empoze edilmeye çalýþýlýyor ne düþünmem isteniyor þeklinde düþünce oluyor bu nedenle de iyi bir makale dahi olsa takdir edemiyorum. Bu þekilde tarafsýz olduðu açýk, hatalarý da fýrsatlarý da kötü yönetimi de londra spekulasyonunu da açýk açýk yazan bir yazý okuduðum için çok mutlu oldum yazarý takibe aldým.
Damat bugün altýn hariç cari fazla vermeye baþladýk dedi ve kura bakmýyorum açýklamasý ile beraber bence mevcut politikanýn devam edeceði netleþti. Bu, bana göre doðru bir politika ( cari açýk kapanana kadar kurda yükselmeye izin verilmesi) tek sorun, biz 150 milyar dolarý düþük kurdan kime / neden sattýk? Madem fakirlesecek idik, rezervimiz varken fakirlessek daha dogru olurdu!
Her neyse, bundan sonrasý anladýðým kadarýyla Türkiye performansý, covid gidiþatý ( özellikle turizm ve havayolu gelirleri ) ve kreditorlerin konuya bakýþý çerçevesinde þekillenecek ödeme krizi oluþmadan borçlar çevrilir ve kalýcý cari fazla veren bir ekonomik model hakim olursa hala çýkýþ var, bunlarýn bir tanesinde bile aksama olur ise de moratoryum gibi görünüyor. Ýlgiyle izleyelim.SM-N985F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Günaydýn.Euro/usd paritresi yorumumda bir deðiþiklik yok.Biden kazanýrsa 3-3.5 trilyon dolar civarýnda iþsizliði azaltmaya ve ekonomiyi büyütmeye yönelik politikanýn, parasal geniþlemeden farklý olarak paranýn reel sektöre ve tüketim yapacak geniþ kitlelere gidecek olmasý nedeniyle, talep kaynaklý enflasyon yaratacaðýný,bunun da faizleri yukarý iteceðini,majör merkez bankalarýnýn büyük parasal geniþleme yapmasý, buna karþý baþta avrupa ve japonya olmak üzere küresel ölçekte faizlerin çok düþük veya negatif olmasý nedeniyle getiri arayan paranýn uluslararasý faiz hadleri arasýndaki fark nedeniyle abd tahvillerine akacaðýný ve bunun da dolar endeksini yükselteceðini deðerlendiriyorum.Trump baþkan kalýrsa ise, Fed'e gevþek para politikasý uygulamasý ve faizleri düþük tutma yönünde baský yapacaðý ve dýþ ticarette avantaj saðlamak için dolarýn deðer kazanmasýný istemediði için dolar endeksinin düþük kalacaðýný deðerlendiriyorum.(Benim yaptýðýmýn tam tersine Biden gelirse dolar endeksinin gerileyeceðini,Trump gelirse ise dolar endeksinin deðerleneceði yorumunu yapan ekonomistler de var.)
Doðru.Posta ile kullanýlan oylarýn sayýmýnýn uzun sürmesi normal çünkü seçmenler bu seçimde sadece baþkanlýk için oy tercihlerini kullanmýyor, eyaletten eyalete deðiþen þekilde ,ayný form üzerinde ayný zamanda temsilciler meclisi üyeliði, senatör,eyalet valisi, belediye baþkaný , eyalet ve belediye meclisi üyeliði için de oy kullanýyorlar.Þu an itibariyle 100 milyona yakýn oy erken kullanýlmýþ durumda,bunun da 80 milyonu posta yolu ile kullanýlan oylar.Tahminen ,posta ile kullanýlan oylarýn sayýmý, ABD'nin yerel saati ile ancak yarýn gece tamamlanabilir,sonrasýnda da birbirine yakýn sonuçlarda bazý sayýmlar tekrarlanabilir,ama kimin kazandýðý simülasyonlarla yarýn öðle saatlerinde gibi belli olur.
Daha önce yazdýðým gibi,ABD'de seçim mahallinde kullanýlýp bilgisayara kaydedilen oylarýn sonucu oy kullanma süresi biter bitmez hemen alýnýyor(seçim mahallinde oy kullananlar genellikle Cumhuriyetçi seçmenler), ama posta ile oy kullananlarýn sayýmý uzun zaman alacak ve posta ile oy kullanmayý tercih edenler genellikle demokratlar.Bu nedenle ilk baþlarda Cumhuriyetçilerin oylarý önde gitmesi þaþýrtýcý olmayacak, ama posta ile gelen oylar sayýldýkça anketlerin gösterdiði istikamette sonuçlarýn demokrat aday lehine evrilmesi bekleniyor.Bu süreçte sonuçlar geldikçe beklentiler doðrultusunda piyasalarýn dalgalanmasý normal olacaktýr.
Sayýn deniz43 varsa 2020 ve 2021 sonu ons altýn fiyat beklentiniz nedir?
Biden gelir talep kaynaklý enflasyon oluþur yine de faiz artýþý olmaz ise, ayný senaryoda faiz artýþý olursa veya yeterli faiz artýþý olmaz ise neler olabilir? Bir de Amerikan seçim sonuçlarýnýn 10-20 gün netleþemediði bir durumda Ons altýn ve dolar endeksini neler bekler?
Teþekkürler
Saygýlar
TUÝK'e göre:
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yýllýk %11,89, aylýk %2,13 arttý
Yurt içi üretici fiyat endeksi (YÝ-ÜFE) yýllýk %18,20, aylýk %3,55 arttý
Biden gelir ve enflasyona raðmen faizler reel getiri saðlamaz ise, o zaman altýnýn ons baþýna deðerinin artmasý beklenir .Amerikan seçim sonuçlarýnýn 10-20 gün netleþemediði bir durumda riskli varlýklardan güvenli limanlara geçiþ olacaðý için ,ons altýn ve dolar endeksinin yükselmesi beklenir.
Yer Ýmleri