Enag 36.72 açýkladý. Yilliklandirilimis. Aralý ayý 4.08.
Enag 36.72 açýkladý. Yilliklandirilimis. Aralý ayý 4.08.
https://enagrup.org/bulten/aralik2020.pdf
ENAG Eylül ayýndan bu yana enflasyonu ölçüyor ve Eylül -Aralýk 4 aylýk enflasyonu %14.39 ölçtü,yýllýklandýrýlmýþý %49.7 olur.Ama herhalde bu kadar yüksek rakam telaffuz etmeye çekindi,ölçüm yapmadýðý aylar için daha mütevazi bir tahmin yapmýþ.
Muhtemelen 5 yýla asgari ücret ile iþe yeni baþlamýþ memur maaþý eþitlenir. Asgari ücretli çok zam alýyor anlamý çýkmasýn. Kamu çalýþaný ve emekli ezildikçe eziliyor.
Bir veri setim falan yok, profesyonel bir bakýþ açým yok. Ama eski esnaf olmamýz dolayýsýyla da çarþý pazar gezen fiyat takip eden biri olarak þunu diyebilirim ki, þahsi alým gücümün 2018 Aðustos kur krizi öncesine dönmesi için maaþýmýn seyyanen en az yüzde 25 artmasý lazým Ocak 2021 maaþýna göre. Tabi ürün fiyatlarýnýn þimdiki deðerinde kalmasý kaydýyla.
2 Yýlda en az bir çeyrek maaþ eridik. Bir çeyreklik alacaðým var devletten.
Þu da dikkatten kaçmasýn. Üretici hiç affetmiyor vallahi. En ufak maliyet artýþýný ürüne yansýtýyor. Ýster al ister alma. Fiyat bu diyor.
Kaynak var mý, varsa nereden bulunur bilmiyorum ama muhalefet ilk seçimde memur ve emekli maaþlarý için hükümeti çok zorlayacak, iktidara gelmesi anýnda bu maaþlara yüksek oranlý seyyanen zam vaatleri sunacaktýr. Mevcut iktidarý epey zorlayacak bir adým olacaktýr. Artýk cidden komik ve dayanýlmaz duruma geldi alým gücündeki erime.
Hadi ikisinin ortalamasýný alalým hocam herkesin gönlü olsun. Yüzde 26 kabaca. Nereden baksan tutarsýzlýk. Son hýz fakirleþmeye devam.
Enflasyon farký malum sendikanýn 1 ay oturup, sözde pazarlýk yaptýðý zam oranýndan fazla geldi) Gerek yok bu tiyatroya onca masrafa. Bizim açýkladýðýmýz Tüfe neyse o kadar zam desinler bitsin bu iþ.
Ýþte Ocak ayý geldi. Harçlar, vergiler, elektrik, doðalgaz hemen zamlandý. Ýki haftadýr cep telefonu bakýyordum hatuna. Ocak 1 dedi tüm modellere yüzde 3-5 arasý yerleþtirmiþler hemen.
Allah sabýr versin ne diyelim.
Deniz hocam bugün ku swap verileri ile ilgili düþünceniz
Yer Ýmleri