Aracý kurumlarýn kendi baþlarýna "iþlem kýsýtlamalarýna" gitmeleri yanlýþ,bu konu düzenleyici kurulun yani SEC'in soruþturma açmasý gereken bir konu.Ekonomik büyüme,karlýlýkta yükselme,fiyatta bir beklenti yaratacak önemli bir icat,keþif ,buluþ gibi herhangi bir teknik neden olmadan da temelsiz olarak bir hissenin fiyatýný fezaya götürmek manipülasayona girer,borsalarý bir iddia ya da kumar masasýna dönüþtürmek yanlýþ olur.Bu kumarbazlýða cevaz veren de Fed'in sorumsuz para politikasýyla kumarbazlarýn bol ve ucuz maliyetli paraya kolaylýkla ulaþabilmesi neden oluyor.Dün de yazdýðým gibi,bir yandan ekmek bulamayan,hayatta kalmaya çalýþan milyonlar ,bir yandan da para içinde yüzüp spekülasyonla haksýz kazanç saðlayan küçük bir azýnlýk.Ýlk baþtan beri yapýlmasý gereken, merkez bankalarýnýn parasal geniþlemeye gitmesi deðil,hükümetlerin mali geniþlemeye gitmesi idi.O zaman para spekülasyonla varlýk fiyatlarýný þiþirmek yerine reel ekonomiye gidecek,kiþilerin ihtiyaçlarýna ve tüketimlerine,þirketlerin pandemi dönemini daha az hasarla atlatmasýna yardýmcý olacaktý.
Brüt merkez bankasý rezervi olarak tablolarda 2001 yýlý ocak ayýnda 28 milyar dolar,2001 Aralýk ayýnda 82 milyar dolar civarýnda olarak gözüküyor.Netini hesaplayacak bir tablo elimizde yok,merkez bankasýnýn yayýnladýðý veri en eski 5 yýllýk.Ama o dönem swap yoluyla alýnmýþ bir döviz olmadýðý için net döviz rezervimizin eksiyi gördüðüne ihtimal vermem.2 nedenle,birincisi o dönem IMF ile anlaþmamýz vardý,IMF stand-by anlaþmalarýyla ülkemize dilimler halinde döviz akýþý saðlýyordu,ikincisi de o dönem de bir merkez bankasý çalýþaný olan eski merkez bankasý baþkanlarýndan Durmuþ Yýlmaz'ýn " Merkez Bankasý'nda 35 yýl çalýþtým, Döviz kýtlýðýný yaþadým, sýfýra yakýn döviz rezervini gördüm ama eksi rezervi hiçbir zaman görmedim, duymadým " söylemi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonom...medim-6154217/
TUÝK'e göre:
Türkiye Ýstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlýðý iþbirliðiyle oluþturulan genel ticaret sistemi kapsamýnda üretilen geçici dýþ ticaret verilerine göre; ihracat 2020 yýlý Aralýk ayýnda, bir önceki yýlýn ayný ayýna göre %16,0 artarak 17 milyar 850 milyon dolar, ithalat %11,6 artarak 22 milyar 381 milyon dolar olarak gerçekleþti.
Aralýk ayýnda dýþ ticaret açýðýmýz 4.530 milyar dolar oldu.
Genel ticaret sistemine göre ihracat 2020 yýlý Ocak-Aralýk döneminde bir önceki yýlýn ayný dönemine göre %6,3 azalarak 169 milyar 482 milyon dolar, ithalat %4,3 artarak 219 milyar 397 milyon dolar olarak gerçekleþti.
2020 yýlý dýþ ticaret açýðýmýz 49.915 milyar dolar oldu.
TUÝK'e göre,2020 yýlýnda :
Turizm gelirimiz 2020 yýlýnda bir önceki yýla göre %65.1 azalarak 12.059 milyar dolar oldu.
Turizm giderimiz 2020 yýlýnda bir önceki yýla göre %81.9 azalarak 1.105 milyar dolar oldu.
Net turizm gelirimiz ise 2020 yýlýnda:12.059-1.105:10.954 milyar dolar oldu.
Bu görüþteyim ben de..böylece kriz döneminde aþýrý zengin %1 ile geride kalan %99 arasýndaki gelir farký bu kadar çok açýlmayacak, belki de daralacaktý...þu an dünyadaki en büyük sorun bu gelir daðýlýmý adaletsizliðidir...ve baþta abd ve avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyada büyük iç karýþýklýklarýn sebebi de bu olacaktýr.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Yer Ýmleri