Originally Posted by
deniz43
....
Bu nedenle merkez bankasýnýn döviz biriktirebilmesi için önündeki seçenekler ya ekonominin cari fazla vermeye baþlamasý,ya da yüksek oranda doðrudan dýþ yatýrým gelmesi ile piyasadaki dövizin bollaþmasý,ve piyasadan döviz toplamasý olabilir.Piyasada döviz bolluðu olmadan döviz biriktirmeye çalýþmasý ise kýsa zamanda döviz fiyatýnda yeni rekor yükseliþler getirir.
Yaðmasa da, damlayan bir giriþ var. Mart ve sonrasýnda global ortam özellikle bizim için sýkýntýlý olabilir. Hazýr dolar 7 TL altýný zorlarken MB nin bu olumlu ortamdan faydalanýp günlük 50 musd gibi bir rakamla alým ihalelerine baþlamasý doðru olmaz mý?
Temel olarak dövizin daða da düþmesi cari açýðý arttýrýcý, nihai tüketim ürünlerinin ithalini arttýrýcý bir etkisi var...7 TL altýndaki kurun ülke makro dengeleri için(enflasyon dahil) olumsuz olduðunu düþünüyorum.
Yani 50 musd 2 ay boyunca alsa pek rezerv birikmez, ama vur kaçcý yabancý fonlarýn ekmeðine yað sürmemiþ oluruz..çünkü 7 TL altýndan vatandaþ döviz bozsa da, biz de getirdiðimiz parayý %30-40 karla çýksak diye bekliyorlar.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Yer Ýmleri