Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
18,80 12.04% 12,76 Mn 15,58 / 24,46
15,40 10% 1,11 Mr 13,76 / 15,40
55,00 10% 334,90 Mn 48,06 / 55,00
836,00 10% 3,94 Mr 726,00 / 836,00
146,40 9.99% 542,34 Mn 139,20 / 146,40
67,95 -10% 106,59 Mn 67,95 / 73,80
3,15 -10% 184,17 Mn 3,15 / 3,50
2.433.000,00 -9.99% 2,43 Mn 2.433.000,00 / 2.433.000,00
8,21 -9.98% 2,06 Mr 8,21 / 9,12
42,06 -9.97% 758,02 Mn 42,06 / 46,72
292,00 -1.77% 12,59 Mr 291,75 / 299,25
260,00 1.36% 10,30 Mr 256,25 / 264,50
81,20 0.06% 7,48 Mr 78,75 / 83,50
342,00 1.48% 7,37 Mr 337,00 / 344,75
13,10 -1.65% 6,58 Mr 13,04 / 13,41
16,61 -3.65% 692,10 Mn 16,56 / 17,40
69,25 -1.49% 6,10 Mr 68,50 / 70,70
204,70 -2.62% 3,64 Mr 203,00 / 211,40
685,50 -0.8% 3,02 Mr 683,50 / 697,50
87,25 -4.33% 493,50 Mn 87,20 / 91,10
106,90 -3.17% 146,76 Mn 106,90 / 110,90
27,54 -2.27% 147,17 Mn 27,36 / 28,40
10,14 -2.31% 219,64 Mn 10,08 / 10,50
79,40 -1.31% 306,71 Mn 78,45 / 81,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 666/2714 ÝlkÝlk ... 16656661665666466566666766867671676611661666 ... SonSon
Arama sonucu : 21706 madde; 5,321 - 5,328 arasý.

Konu: ...:::vobelýt:::...

Alýntý Originally Posted by Egeli Yazýyý Oku
    Sn Deniz
    Burada sanýrým karakemal yazmýþtý. Altýn ithalatýný, deðerlendirirsek aslýnda o kadar fazla cari açýk yok diye, altýn ithalatýný ve ihracatýný nasýl deðerlendiriyorsunuz.
    Ýhracatý sermaye transferimidir ? Ýthalatý mal transferi midir ?

Gizem Öztok Altýnsaç
    @GizemAltinsac
    2020 yýlýnda rekor seviyede net altýn ithalatý (22.4mlr usd).

https://mobile.twitter.com/GizemAlti...64068905521155

Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
    Dýþarýdan borçlanýrsýnýz,fabrika kurarsýnýz,üretim yaparsýnýz kazandýðýnýz para ile aldýðýnýz borcun ana para ve faizini ödersiniz.Altýn'ýn böyle bir fonksiyonu yok,ekonomiye herhangi bir katkýsý da yok.Altýn satýn alýnmasýnýn temel nedenleri; geleceðe iliþkin güvenlik kaygýsý ve mülkiyet hakkýnýn ihlal edileceði endiþeleri ve birikimlerini enflasyona karþý korumak olarak defansif amaçlarla pozisyon alýnýyor ve genellikle sistem dýþýna çýkarýlýp kasalarda muhafaza ediliyor.

Yani "altýn" ý bir sermaye olarak deðerlendiremezsiniz,çünkü bu altýn genel olarak ekonominin içine girmiyor,sistem dýþýnda saklanýyor.

2. Hocam Enfes yazý, yeni itibar verdiðim için dön dolaþ diyor.

Peki sizce merkez niçin bu kadar dolarý sattý?

Satmasa kur daha yüksek olurdu eyvallah, peki niçin mesela 2018'de yüksek kur düþük faiz ile devam etmedi de 2 sene boþa rezerv yaktý? Zaten satarsa satsýn faiz düþük kaldýðý sürecek yüksek kur noktasýna geri gelmez zorunda kalacaktý. Yangýna odun atarak müdahale etmenin anlamý nedir? Bunu bir türlü çözemiyorum.

Bu arada, daha önce de size bunu sormuþtum ve açýkçasý rezerv satýp yabancýyý kaçýrmasa, yani Berat deðil de tanýdýk bilindik düzgün bir iktisatçý yürütse yüksek kur düþük faiz politikasýnýn mevcut politikadan daha iyi sonuçlar verebileceðine hala inanýyorum. Sorun politikalar deðil güven sorunu idi ( mesela swap kararý çok yanlýþtý ) keþke güven sorununu çözsek ama 8 üstü dolara da razý gelecek þekilde faiz verse idik.
     Alýntý Originally Posted by deniz43 Yazýyý Oku
    Rakamlar genel olarak doðru,ama yapýlan çýkarýmlar boþ ve anlamsýz,doðru rakamlar yanlýþ çýkarýmlar ayný çuvala doldurulmuþ.Kýsaca özetlersek:

-Merkez bankasýnýn döviz rezervleri tabii ki bir anda buharlaþmadý,nerelere gittiði aþaðý yukarý belli.Ama bunu bir "yer deðiþtirme" olarak küçümseyemeyiz,cari açýk finansmaný gibi olan kýsmý kesin olarak gitti,yerlilerin elinde olanlar ise artýk merkez bankasýnýn mülkiyetinde deðil.

-Haluk Bürümcekçi son 2 yýl merkez bankasýnýn satýþlarýný aylýk olarak her ay yayýnladý(ben de zaman zaman buraya alýntý yaptým),ve 2020 yýlý sonu itibariyle merkez bankasýnýn döviz rezervlerinden son 2 yýlda 140.0 milyar dolar satýþ yaptýðýný görüyoruz.Merkez bankasý bu satýþlarý yapmasaydý þimdi swaplar hariç net döviz rezervi (-) 59.5 milyar dolar deðil,(+)80.5 milyar dolar olacaktý.

-Merkez Bankasýnýn bu rezervlerinde azalmada son iki yýlda birikimli olarak cari açýk ve net hata/noksan toplamý yaklaþýk 38,7 milyar dolar+74.7 milyar dolar yerlilerin döviz tevdiat hesabýnýn artýþý( yurt içi yerleþiklerin yabancý para mevduatý son 2 yýlda , 2018 sonunda 161 milyar dolar iken 2020 sonunda 236 milyar dolara yükselmiþ).Bu 2 kalemin toplamý 113.4 milyar dolar ediyor.Geri kalan kýsmýný ise net dýþ borç ödemeleri,,portföy çýkýþlarý ve merkez bankasýnýn sattýðý dövizden bankaya deðil yastýk altýna ,sistem dýþýna çýkan para çok büyük ölçüde oluþturuyor.

-Merkez Bankasý bu döviz satýþlarýný döviz kurlarýnda arz ve talebe göre oluþacak doðal dengeyi bozup suni bir fiyat seviyesi oluþturmak amacýyla kamu bankalarý üzerinden döviz satýþ yaparak gerçekleþtirdi.Merkez bankasý bu döviz satýþlarýný yapmasaydý,þu anda döviz kurlarýnda piyasada oluþacak çok farklý bir fiyat seviyesi olacaktý.

-Þu andaki somut ve soðuk gerçek merkez bankasýnýn ;(+)24.8 milyar dolar altýn varlýk,(-)84.3 milyar dolar döviz yükümlülük =(-)59.5 milyar dolar (swaplar hariç) net döviz rezervi olduðudur.

-Merkez bankasýnýn rezervleri bu kadar kötü durumda olduðu için de,ekonomimiz 1 gün içinde ülkeden çýkabilecek ve çýkarken de ortalýðý yangýn yerine çevirebilecek "sýcak para"nýn her türlü þantaj ve taleplerine mahkum durumuna düþmüþtür.

Haluk Bürümcekçi'nin tablosuna göre:

https://pbs.twimg.com/media/EoDPkngW...jpg&name=small

Haluk Bürümcekçi'nin tablosuna göre;merkez bankasý döviz fiyatlarýnýn yükseliþini durdurma çabasýyla, kamu bankalarý üzerinden geçen yýl(2019) baþýndan bu yýlýn(2020) Ekim ayý sonuna kadar 133.2 milyar dolar satýþ yaptý.
    Kasým ayý sonunda bu tutar 138.9 milyar dolar
    Aralýk ayýnda bu tutar 140.0 milyar dolar
    oldu.
    SM-N985F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Alýntý Originally Posted by nosfecagri Yazýyý Oku
    Hocam Enfes yazý, yeni itibar verdiðim için dön dolaþ diyor.

Peki sizce merkez niçin bu kadar dolarý sattý?

Satmasa kur daha yüksek olurdu eyvallah, peki niçin mesela 2018'de yüksek kur düþük faiz ile devam etmedi de 2 sene boþa rezerv yaktý? Zaten satarsa satsýn faiz düþük kaldýðý sürecek yüksek kur noktasýna geri gelmez zorunda kalacaktý. Yangýna odun atarak müdahale etmenin anlamý nedir? Bunu bir türlü çözemiyorum.

Bu arada, daha önce de size bunu sormuþtum ve açýkçasý rezerv satýp yabancýyý kaçýrmasa, yani Berat deðil de tanýdýk bilindik düzgün bir iktisatçý yürütse yüksek kur düþük faiz politikasýnýn mevcut politikadan daha iyi sonuçlar verebileceðine hala inanýyorum. Sorun politikalar deðil güven sorunu idi ( mesela swap kararý çok yanlýþtý ) keþke güven sorununu çözsek ama 8 üstü dolara da razý gelecek þekilde faiz verse idik.

SM-N985F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    -Yönetim enflasyonu olduðundan düþük gösterdi
    -Faizlerin de "resmi enflasyon " rakamlarýna göre düþük tutulmasý için bankalar BDDK aracýlýðýyla zorlandý.
    -Ama halkýn yaþadýðý ve hissettiði enflasyon çok daha yüksek olduðu için birikimlerini enflasyondan korumak için dövize yöneldi.Daha önce yönetimin mahkeme kararý olmadan kararnamelerle þirketlerin ve gerçek kiþilerin mal ve paralarýna el koymasý "anayasal mülkiyet hakký dokunulmazlýðý" ný ihlal ettiði için güvenlik endiþeleriyle de dövize yönelenler oldu.
    -Ekonomi yönetimi yüksek talep ile dövizin fiyatýnýn yükselmemesi için kamu bankalarý üzerinden merkez bankasýnýn döviz rezervini satarak bu fiyat yükseliþini durdurmaya çalýþtý.
    Ekkonomi fakültelerinde okutulan temel teorilerinden biri de "üçlü imkansýzlýk" ,yani sermaye hareketleri serbestken hem faiz hem de döviz kurunu ayný anda kontrol edemezsin,sadece birini kontrol edebilirsin kuralýný test etti ve çok pahalý,merkez bankasýnýn 140 milyar dolar dövizini satarak ,teorinin doðru olduðu dersini aldý.
    -Sorun ekonomi yönetimini oluþturan kiþilerin liyakatýnýn,donanýmýnýn yetersiz olmasýndan kaynaklanýyor.Girin internet sitelerine,merkez bankasý,spk,bddk,maliye,tmsf,bütün ekonomi yönetimi ve düzenleyici kurullarda Türkiye'nin iyi ekonomi fakültelerine sahip üniversiteleri ODTÜ,Bilkent,Boðaziçi ya da dünyanýn iyi üniversitelerinde eðitim görmüþ bir tane tepe yöneticisi ya da kurul üyesi yok.Olmayacaðý bilinen þeyleri tekrar tekrar deniyorlar ve her seferinde duvara yeniden çarpýyorlar.

-Swaplarla ilgili alýnan karar ve "aktif rasyosu" çok yanlýþ kararlardý.Bir "güven sorunu" olduðu tespitinize katýlýyorum,zaten önceki yazýlarýmda da bunu sýk sýk vurguluyorum.

-Türkiye'de þirketlerin sermayeleri zayýf,çok yüksek oranda "dýþ kaynak" kullanýyorlar,aþýrý borçlular,bu da faizlerin yükseldiði dönemlerde þirketlerin yaþamda kalmasý için çok zorlandýðý manasýna geliyor.Geliþmiþ ülkelerde bunu çözmüþler;Küçük sermayeli ayný sektörde faaliyet gösteren þirketler birleþiyor,sermayesi çok daha yüksek anonim þirketler oluþturuyorlar,birleþen þirketlerin sahipleri yeni oluþturulan anonim þirketin yönetim kurulunu oluþturuyor,bu yönetim kurulu da atadýðý profesyonel yönetim ile þirketi kontrol ediyor,karýný da temettü olarak alýyor,bu kurulan anonim þirket belirli bir büyüklük ve de bilançoya kavuþtuðunda bu sefer de borsaya arz edilerek bir de oradan sermayesine takviye alýyor.Ama bizde henüz bu þekilde bir kurumsal kültür oluþmamýþ,"küçük olsun,benim olsun " anlayýþý sýkýntý yaratýyor.Bu da ekonomi yönetimlerini -çok sayýda þirketin batmamasý için- reel faizleri düþük tutmaya yönlendiriyor.Bu bir yönetim politikasýdýr,faizlerin düþük kalmasýný tercih edebilirsiniz ama o durumda ülke ekonomisinin makro dengesi için ,döviz kurlarýnýn arz ve talebe göre doðal dengesinde serbestçe oluþmasýna müdahale etmemeniz gerekir,onu da kontrol etmeye kalkarsanýz,er veya geç kaçýnýlmaz olarak yeniden duvara çarparsýnýz.

-Döviz kurlarý yüksek olursa,dýþarýdan alýnan mal ve hizmet daha pahalý olur ve içeride üretmek kazançlý bir iþ olur,ithal ederek baþka ülkelerin insanlarýna istihdam saðlayacaðýnýza, üretiminizi kendiniz yaparsýnýz ve kendi ülkenizin insanlarýna iþ saðlarsýnýz istihdamý arttýrýrsýnýz,ithalatý azalttýðýnýz gibi ihracat yaparak da cari açýðýnýzý azaltýrsýnýz.Cari açýðý olan bir ülke ,ekonomisini döndürmek için baþka ülkeden borç almaya mahkum bir ülke demektir.Baþkasýnýn eline bakarak geçinmeye çalýþtýðýnýz sürece ,borcunuzu çevirebilmek için yabancý ülkelerin ülkemiz çýkarlarýna ters taleplerine de boyun eðmek zorunda kalýrsýnýz.

-Güven duygusunun oluþmasý için Ekonomik kurullarýn güven veren ,liyakatý ve donanýmý herkesçe kabul edilen tepe yöneticilerine sahip olmasý,kurumlarýn özerk olmasý gerekir.Türkiye'nin bu alanlarda iyi yetiþmiþ insan kaynaðý var.Hemen birkaç öneride bulunabilirim.

-Ýlk yapýlmasý gerekli olan þeylerden biri TUÝK'in yurt dýþýndaki benzerleri BLS,Eurostat gibi baðýmsýz özerk hale getirilmesi baþýna da örneðin Prof.Refet Gürkaynak gibi yeterli liyakata ve donanýma sahip birinin getirilmesi olabilir.

-Merkez Bankasýnýn baþýna dünyanýn en iyi ekonomi fakültelerinden University of Chicago'da ekonomi profesörü olan Ufuk Akçiðit'i önerebilirim.

-BDDK kurul üyeleri ODTÜ,Bilkent ve Boðaziçi üniversiteleri öðretim üyelerinin seçtiði 2'þer profesörle oluþturulup ,6 kiþilik bir kurul olabilir.
    Bu liste daha uzatýlabilir.
    Son düzenleme : deniz43; 14-02-2021 saat: 05:11.

4. Üniversite isimleri bir ayrýcalýk olabilir ancak kalifiyeli ve baþarýlý olacak anlamýna gelmez. teoriler ve pratikler. çok iyi bir üniversite öðrencisi ya da hoca olabilirsiniz, muhteþem bir okuldan süper bir derece ile mezun olabilirsiniz. ama sahaya çýkýp ortamý yaþadýðýnýzda gerçekler farklý olabiliyor.

Alýntý Originally Posted by Yenice Yazýyý Oku
    Üniversite isimleri bir ayrýcalýk olabilir ancak kalifiyeli ve baþarýlý olacak anlamýna gelmez. teoriler ve pratikler. çok iyi bir üniversite öðrencisi ya da hoca olabilirsiniz, muhteþem bir okuldan süper bir derece ile mezun olabilirsiniz. ama sahaya çýkýp ortamý yaþadýðýnýzda gerçekler farklý olabiliyor.
    Bilimsel çalýþan adamda, teorikle pratiðin farký olmaz. Zira dogmalara göre deðil verilere göre karar verir. Gelen verilerde tutarsýzlýk varsa. Bununda farkýna kýsa sürede varýr. Teori ile pratik arasýndaki fark egosu yüksek olan kiþiler için geçerlidir. Onlarýn dediði dedik çaldýðý düdüktür.

Yök baraj kapaklarýný açýp, üniversite kontenjanlarýný patlatmadan önce her üniversitenin mezunundan beklenti üç aþaðý beþ yukarý belliydi. Ancak önce ikinci öðretim, sonra kontenjan artýþý, devamýnda bol üniversite bol bölüm yaklaþýmý mezun profilini ciddi anlamda deðiþtirdi.

Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
    O egeli ben deðilim

Mahfi Hoca'yý, hem hoca olarak hem de insan olarak ,severiz sayarýz deðer veririz ama burada bir takým hesaplama hatalarý yapmýþ.

-Mahfi hoca swaplarla ilgili olarak verinin artýk haftalýk olarak da ,Perþembe günleri yayýnlandýðýnýn farkýnda deðil, 31 Aralýk tarihindeki durumu gösteren aylýk veriyi hesaplamada kullanmýþ,altýn swaplarýný da hesaplamaya katmayý unutmuþ,okuyucularýndan biri hatýrlattýktan sonra koymuþ.

https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...1ffe16-nt7OGVP

Halbuki en son 5 Þubat tarihindeki durumu gösteren haftalýk veri var.

https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...5da011-nugSKU3

-Hesaplama yönteminde de hata var,eskiden kitapta yazýldýðý gibi "doðru" hesaplama yapýyordu:

https://www.mahfiegilmez.com/2020/07...beri.html#more

Buradaki hesaplama biçimi doðru yani:

TCMB Net Altýn ve Döviz Rezervleri = (TCMB Dýþ Varlýklar Toplamý - TCMB Toplam Döviz Yükümlülükleri) / Ayný Tarihteki USD/TL Kuru(döviz satýþ)

Sonra ,-nedenini bilmiyorum- rezervler çok kötü gözüküyor mu diye düþündü acaba ,ama "kamu mevduatýný" da rezervlere eklemeye baþladý.

https://www.mahfiegilmez.com/2021/01...aizi.html#more

Ama hesaplamanýn altýna bir de dipnot koydu:"Kamu kesimi mevduatýnýn varlýklar arasýnda sayýlýp sayýlmamasý tartýþmalýdýr.Biz TCMB lehine olarak,bunu da varlýklar arasýnda kabul ediyoruz.Sayýlmazsa rezerv açýðý daha da büyür".

Ama doðrusu, kamu kesimi mevduatýnýn merkez bankasý varlýklarýna "dahil edilemeyeceðidir" ,genel usul,kaide kitaplarda öðretilen budur,nedenlerini önceki sayfalarda yazdým.

https://www.hisse.net/topluluk/showt...65#post5154965
    Son düzenleme : deniz43; 14-02-2021 saat: 10:11.

Dth larin cozulmesinde tuik in enflosyon verilerinden cok tl nin diger bir deyisle halkin alim gücünün daha etkili oldugunu dusunuyorum ... halk alim gucu artmadan tl ye sicak bakmayacak gibi geliyor
    Bu arada Deniz bey in hesaplamasi defalarca tetkik edilmis dogru bir hesaplama ... bu baslikta da verdigi bilgiler sayesinde gercekten neler olup bittigini anlayabiliyoruz
    mahfi beyin degerli gorusleriyle birlikte ugur gurses kerim rota atilla yesilada da dinlenilmesi gereken kisiler bence ... ancak bu kisiler ekonominin genel gidisatiyla ilgili alanlarda uzman oldugu icin ve piyasalar tamamen bir deli sacmasina dondugu icin trade amacli takip edilmemeli bilgi icin ogrenmek icin takip edilmeli mesela mahfi bey hisse senetlerine tuvalet kaðýdý dedigi gun yapilan bir portfoy bugun ne durumda acaba... bu durum bu kiþilerin bilgisiz olmasindan degil piyasalarin tamamen gerceklikten uzaklasmasindan kaynaklaniyor... nasrullah bey mesela belki de borsada en tucrubeli kisilerdendir ancak altin tutmayacagini kendisi acikladi zaten kendisi de ekonominin genel gidisatina gore yorum yaptýðýný her enstrumanin birgun gercek deðerine geleceðini o yuzden uzun vadeli dusunmek gerektigini söyledi
    Piyasalari daha kisa vadede takip icin sant bey i daha badarili buluyorum ancak onun da soylediklerini tam anlayamiyorum ... galiba yatirim hesabi acip bilgilendirme maillerini yakip etmek gerekiyor
    yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...

Sayfa 666/2714 ÝlkÝlk ... 16656661665666466566666766867671676611661666 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •