-Þu anda ABD'de Çarþamba günü gelecek veriden önce enflasyonun son durumu ne:
Wednesday March 10 2021 Actual Previous Consensus
04:30 PM
US
Inflation Rate YoY FEB 1.4% 1.7%
Þu anda yýllýk %1.4,ama
04:30 PM
US
Inflation Rate MoM FEB 0.3% 0.4%
Bu ay gelmesi beklenen olan %0.4 aylýk artýþtan sonra ,yýllýk %1.7'ye yükselmesi bekleniyor.
Ama enflasyonun esas yükseliþi bundan sonra baþlayacak,çünkü baz etkisi devreye girecek.
https://tradingeconomics.com/united-...ation-rate-mom
Geçen senenin mart,nisan,mayýs verileri sýrasýyla;(-)%0.3 ,(-)%0.7 ,(-)%0.1
Bu 3 ayýn(-) verileri seriden çýkýp yenileri girince enflasyon bir anda fýrlayacak.
Buna Þubat ayýnda çok yüksek gelen üretici fiyat endeksindeki patlamayla artan üretim maliyetleri maliyet ayaðýnda ,perakende satýþlardaki patlamayla talep ayaðýnda enflasyonu yukarý itecek.
Daha önce yýlýn son 7 ayýnda %2.4 enflasyon olduðu için bu trend devam ederse ,Mayýs verisinin yayýnlanacaðý Haziran ayýnda %4 enflasyonu görürüz diye yazmýþtým.(1 haziran -31 aralýk arasý).Ama BLS baz etkisi devreye girmesi yaklaþmýþken,verilere geriye dönük revizyon yapmýþ,Ocak ayýnda yazdýðým son 7 aylýk enflasyonu %2.12'ye aþaðý yönlü revize etmiþ,buna Ocak ayý enflasyonu %0.3'ü de ilave edersek son 8 aylýk enflasyon %2.42 oluyor.Bu da yýllýklandýrýlmýþ %3.66 oluyor.Mevcut trende göre Mayýs ayý verisiyle ABD'de %3.7 civarýnda bir enflasyon görebiliriz ama maliyet artýþlarýndan gelen üretici fiyatlarýndaki artýþ ,1.9 trilyon dolarlýk paket ile daha da canlanacak tüketici talebi ile %4'ün de üzerinde bir enflasyon verisini görmek de sürpriz olmayacak.
-Þu anda 10 yýllýk tahvil faizi ,yýllýk enflasyonun üzerinde ama enflasyon %4'lere çýktýðýnda ABD 10 yýllýk tahvil faizlerinde bu derece bir yükseliþ beklemiyorum,bu durumda benim öngörüm Haziran ayýnda 10 yýllýk tahvil faizlerinin %2.5 civarýnda,enflasyonun altýnda kalacaðýdýr(Muhtemelen Fed ,elindeki kýsa vadeli tahvilleri satýp,uzun vadeli tahvilleri alýp,uzun vadeli tahvil faizlerinin daha yukarý çýkmasýna engel olmaya çalýþacaktýr(operation twist).Bu durumda altýnda bir talep artýþý ve fiyat yükseliþi bekleyebiliriz.Ama Fed'in bir müdahalesi olmayýp,tahvil faizleri zýplayan enflasyonun da üzerine çýkarsa o zaman altýn fiyatýnda bir yükseliþ olmaz(zayýf ihtimal)
..
Yer Ýmleri