Sn Deniz krizin baþladýðýný anlamamýz için ne gibi öncü göstergeler olacaktýr ?
Kriz baþladýðýnda sizce güvenli liman ne olacaktýr ? yani ,
Kasasý dövizle dolu hisse Altýn Dolar hangisi iyi bir sigorta poliçesi olur . . .
Sn Deniz krizin baþladýðýný anlamamýz için ne gibi öncü göstergeler olacaktýr ?
Kriz baþladýðýnda sizce güvenli liman ne olacaktýr ? yani ,
Kasasý dövizle dolu hisse Altýn Dolar hangisi iyi bir sigorta poliçesi olur . . .
AL / SAT / YAT / TUT yada Turþu kur tavsiyesi deðildir, sadece FaL ve dedikodu.
ABD 10 yýllýklar 2018 martýnda %3'e yakýn imiþ.
2019 aralýðýnda da %2'ye .
Alýþtýra alýþtýra çýkarsa ABD borsalarýna örneðini verdiðim tarihlerde olumsuz tesir etmemiþ.
Piyasadaki paranýn daha bol olduðu bu dönemde de ayni sonuç gözükebilir mi?
ABD piyasalarýnda büyük iyimserlik var.Bir yandan 1.9 trilyon dolarlýk paket yürürlüðe girdi,bir yandan da baþkan Biden 1 Mayýs tarihine kadar tüm ABD'li yetiþkinlere yetecek kadar aþýnýn amerika'nýn her yerine ulaþtýrýlacaðýný duyurdu.Ekonomi çok hýzlý büyüme sürecinde,tabii benchmark tahviller 10 ve 30 yýllýk hazine kaðýtlarýnýn gün içinde sýrasýyla %1.642 ve %2.404'ü gördükten sonra ,son 1 yýlýn en yüksekleri %1.625 ve %2.3678 günlük kapanýþ yapmalarý keyifleri kaçýrdýysa da,Çarþamba günü Fed toplantýsýnda Fed'in benchmark tahvillerdeki faizlerin týrmanýþýný durduracak ya da yavaþlatacak bir þey söylemesi ve piyasalardaki balonunun þiþirilmeye devam etmesi ümit ediliyor piyasalar tarafýndan.
Bu nedenle tahvil faizlerindeki týrmanýþa raðmen ,ABD borsalarýna satýþ gelmediði için geliþmekte olan ülkelerin tamamýnýn paralarý dolara karþý deðer kaybetse de bu çok sert bir deðer kaybý olmadý,brezilya ,güney afrika gibi kýrýlgan ülkelerin borsalarý sýnýrlý deðer kaybetti.
Þimdi küresel piyasalarýn bütün gözü kulaðý Çarþamba günü yapýlacak Fed toplantýsýndan çýkacak kararlarda olacak.Ben,Fed'in balonu daha da þiþirecek þeyler söyleyeceðini düþünmüyorum,Fed üyelerinin her 3 ayda bir hazýrladýðý geleceðe dönük enflasyon,büyüme ve iþsizlik beklentilerini gösteren projeksiyonlar da küresel piyasalar için önemli olacak.
Benim tahminim ,artýk tüm beklentiler fazlasýyla satýn alýndýðý ve varlýk fiyatlarý fazlasýyla þiþtiði için baþta ABD borsalarý olmak üzere küresel borsalara bir satýþ gelmesi ve benchmark tahvil faizlerinin yükselmeye devam etmesi þeklinde.
-2018 Ekim baþýnda 10 yýllýk tahvil %3.14'ü görmüþtü ama o tarihten beri S&P 500 %45.4 artarak 2771 den 3943 e ,nasda q %82.3 artarak 7306'dan 13320'ye yükseldi.
-Bu sýrada ABD'de yýllýk enflasyon %2.5 idi.
-Ama en önemli fark Fed o tarihe göre bilançosunu 3.5 trilyon dolar yükseltti ve ABD Hazinesinin destek ve yardým paketleri olarak piyasaya verdiði 5.6 trilyon dolar nedeniyle mevcut duruma göre enflasyonda büyük oranlý artýþ beklentisi doðdu.
https://image.cnbcfm.com/api/v1/imag...36&w=740&h=949
-Yani toparlarsak;evet zamana yayýlan bir tahvil faizi artýþý ile çok kýsa zamanda yükselen tahvil faizlerinin piyasalardaki etkisi farklýdýr,ikincisi panik yaratýr.Ama þu anda durum 2 yýl önceye göre oldukça farklý;bir yandan piyasadaki aþýrý para bolluðu ve ekonominin %10 civarýnda büyümesi ile aþýrý ýsýnan ekonominin enflasyon beklentilerini çok yükseltmesi var,diðer taraftan da sadece borsalar deðil,emlak fiyatlarý da dahil tüm varlýk fiyatlarýnda büyük bir balon var.
https://tradingeconomics.com/united-...me-price-index
Dün açýklanan programda reisimizin fiyat istikrarýný dikkate almayacaðýz istihdam ihracat gibi 4 parametre sayýp bunlara önem vereceðiz denmesi ne anlama geliyor deniz hocam
bir halt olacaðý yok.
Bu açýlan kaçýncý paket...Artýk okumuyorum da takip etmiyorum da.Ülkeye yatýrýmcý güveni için önce hukuk reformu lazým.Hukukun üstünlüðü,güçler ayrýlýðý,erklerin birbirini dengelemesi ve denetlemesi,baðýmsýz ve tarafsýz yargý,özgür medya,özerk regülayon kurumlarý,özerk üniversiteler,özerk istatistik kurumu...Ýdarenin þeffaflýðý,hesap verilirliði,kurumlar ve kurallar ülkesi olmanýn saðlanmasý...
Bunlar olmadan ne dýþarýdan doðrudan yatýrým gelir,ne de içeride iþ adamlarý yeni yatýrýmlarý iç rahatlýðýyla yapar.Daha çok ekonomik paket açýlýr,kapatýlýr.
Deniz hocam,
Emeðinize,bilginize,ilminize yüreðinize saðlýk...
Cehaletiyle öðünüp,ilim irfan sahiplerinin seviyesini düþürmeye çalýþanlara karþý...
Size saygý sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum...
Yazdýklarým þahsi fikrimdir,yatýrým tavsiyesi içermez.Baþkalarýnýn fikirlerine göre yatýrým yaparsanýz zarar edebilirsiniz.
Yer Ýmleri