https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...0210320-50.pdf
Cumhurbaþkaný Erdoðan'a çok yakýn olan ve daha önce uzun süre bakanlýk ve tepe bürokrasisinde de görev yapmýþ,siyasi kiþiliði de bulunan Merkez Bankasý baþkaný Naci Aðbal'ýn görevden alýnmasý benim için tam bir sürpriz oldu.Gerçi AKP'nin haber bülteni olarak yayýn yapan Sabah ve Yeni Þafak gazetelerinden bu yönde bazý sinyaller gelmiþti ama doðrusu hiç ihtimal vermemiþtim.
Atanan yeni merkez bankasý baþkaný Þahap Kavcýoðlu'nun özgeçmiþ'ine baktýðýmýzda ülkemizin -göreceli- iyi eðitim veren üniversitelerinden birinde eðitim görmemiþ,bu görev için yeterli donanýmý yok gibi gözüküyor ayrýca eski AKP Bayburt milletvekili olarak siyasi bir kiþiliði de var.
Link'teki yazýya baktýðýmýzda:
-Ekonomiz'deki hastalýk için yapýlan teþhis doðru,"sýcak para " ile ekonomiyi döndürmeye çalýþmak çok büyük stratejik hata ama ne derece doðru olduðunun tespiti için TUÝK'in avrupa'nýn Eurostat'ý,ABD'nin BLS'i gibi baðýmsýz olmasý,herkes tarafýnda itimat edilen yeterli liyakata sahip bir yönetime sahip olmasý,yayýnlanan istatistiklerinin güvenilir olmasý gerekiyor.
-Fakat hastalýðýn çözümü konusunda ayný görüþte deðiliz.Önceki sayfalarda bu konuda pek çok yazý yazdým,yazar çözümün yapýsal reformlarýýn yapýlmamýþ olmasýna baðlýyor,bu doðru bir tespit ama sadece ekonomi ile ilgili yapýsal reformlarýn yeterli olduðunu söylüyor,bu yanlýþ.
-Yazar "Türkiye'nin hukuk ve adalette sorunu bulunduðu, itibar ve güven sorunu olduðu, þeffaflýk sorunu olduðu, insan haklarý, düþünce özgürlüðü, basýn özgürlüðü gibi sorunlarýnýn bulunduðu. Bunun yanýnda uluslararasý iliþkilerimizin sýkýntýlý olduðunu, bütün komþularýmýzla, AB ve ABD ile aramýzda sorunlar yaþadýðýmýzý hatta Rusya ile özellikle Suriye ve Libya'dan dolayý sýkýntýlarýmýzýn bulunduðunu belirttiler.
Ayrýca, bütçe açýðý, dýþ borçlarýn yüksekliði, enflasyon, cari açýk, döviz ve altýn rezervlerinin yetersizliði gibi sorunlarýn varlýðýndan bahsettiler.
Bu sorunlarýn giderilmeden ülkemize sýcak para veya doðrudan yatýrým olarak para gelmesinin zor olacaðýný yazýp çizdiler. Hatta bu sorunlar çözülmeden faiz artýrýlsa da kurun düþmeyeceðini iddia ettiler." yazmýþ. Ama "Öncelikle, yukarýdaki sorunlar bugünkü dünyada çoðu ülkenin yaþadýðý ve içinde bulunduklarý sorunlardýr. Ama bu ülkelerde yüksek faiz yok hatta negatif faiz var. Ayrýca bu ülkelere sermaye akýþýnda da sorun yok." olarak görüþ belirtmiþ.
Yazar ile ayný görüþte deðilim.Yukarýda kendisinin de yazdýðý eksiklikler giderilmeden yurt dýþýndan ne doðrudan yatýrým gelir ne de içeride büyük ölçekli sermaye yatýrýmlarý yapýlýr.Ýçerideki birikimler döviz ve altýn gibi defansif pozisyonlarda tutulmaya devam edilir.
-Bu düþünce yapýsýndaki bir merkez bankasý baþkanýnýn göreve gelmesiyle,Kasým ayýndan bu yana giriþ yapan "sýcak para",Pazartesinden itibaren hýzlý bir çýkýþ yapmaya baþlayacaktýr.Özellikle gecelik faizde duran 14 milyar dolar hýzla çýkacaktýr.Bu durumda ilk aþamada Pazartesi günü muhtemelen dolarda 8'li seviyeleri görmek sürpriz olmayacak,sonrasýnda daha yüksek seviyeler de radara girecek muhtemelen.Bu konuda merkez bankasý nasýl bir strateji uygulayacak, izleyeceðiz.
Yer Ýmleri