Originally Posted by
Ayan
Sayýn Deniz hocam,bir konu kafamý kurcalýyor. Fed , BOJ; BOE devasa geniþlemeye giderken, faizlerini artýrmaktan imtina ediyorlar. ABD de trilyonluk bütçe açýðý ve dýþ ticaret bütçe açýklarý verirken , borsalarý artýyor. Siz balon diyorsunuz fakat piyasa demiyor. Belki düzeltme yapabilir. ABD , EURO bölgesine nazaran daha çok geniþlemeye gittiðinden parite 1.20 lerin altýna inemiyor. benim öngörüm FED faiz artýrsa bile piyasa bunu önemsemiyor. Çünkü AB bölgesi ABD gibi dýþ ticaret ve cari açýk vermiyor, Bütçesini de ABD ye nazaran daha dengeli götürüyor. Bunlar malumunuz. Sorum þu ABD tarihi büyümeye gerçekleþtirecek bu sene beklenti. 6 -7 -8 ler konuþuluyor. Çin keza öyle çift haneli büyüme. Hatta Çin kredileri sert bir þekilde kezme kararý aldý. ABD bu kadar yüksek bir büyüme gerçekleþtirecekse siz neden pahalý buluyorsunuz. ABD de enflasyon da var. Enflasyon borsalarý beslemez mi ?
Bizim gibi geliþmekte olan ülke borsalarý sýkýntýlý. ABD enflasyonunu bizim gibi ülkelere enjejte ediyor. Çünkü basýlan dolarlar emtialarý artýrýyor. Bizim borsamýza gelince tarihi dip seviyelerde banka ve Holdingler. Adeta çöp seviyesinde ve elimiz ala gitmiyor.
1 yýllýk GETÝR 3 milyar dolar ederken, kýçýkýrýk oyun firmalarý 1 milyar dolara el deðiþtiririken, yýllarýn bankalarý ve Holdingleri öz sermayelerinin yüzde 5 inden iþlem görüyorlar. Bu reva mý ? Tamam ülke iyi yönetilmiyor güven erozyonu var, ülke riski var öngörememezlik var, irrasyonalite var, liyakatsýzlýk var, hukuki taban oluþmamýþ , bu ve benzer sýkýntýlare korona tuz biber oldu. 2001 krizinin þartlarýna doðru koþar adým geldik. bir duvar var. Önünde duruyoruz. Bu risk alýnmaz mý ? Yönetimler gelir geçer. Liyakatlý ve rasyonel politikalar güven veren hükümetler elbet gelir. Risk alýnmazsa kar da olmaz. Diyelim 20 bin dolarýnýz var. Bu ABD de diþ kirasý. Bir diþ çekimi 1000 dolar ABD de . Burda ise 20 bin dolara Ýþbankasýnýn 200 binde 1 ini alabiliyorsunuz. Geçen bir doktor arkadaþýmla konuþuyordum. Borsadan söz açýldý. Ben 1 dolar bile yatýrmýyorum . Sen ne cesaret alýyorsun , seni saðlamcý bilirim dedim. Ben de tam da bu sebeple, bir miktar alýp sepete attým dedim. Esas alýmý 1.2 dolar seviyesinde bekliyorum. Hoþ sanki BÝSt 30 , o seviyelerde yani 2001 krizinde ki seviyelerde sanki. Küçük senetlere gitti millet. Yani kismenin eli gitmiyor hisse alýmýna.
Ülkede yüksek enflasyon var. Bu bir nevi kendinden beslenen bir döngü bu. Elinde TL tutmak istemeyen arabaya, eve koþuyor. Ýhtiyacý yok hani. Fiat artacak diye 2 yi 3 yü alýyor. Deðersizleþmiþ TL ile , çok daha deðersizleþmiþ ihracatçý þirketlerden alým yapýlabilir fakat devamlý ödemeler dengesi krizine saplanýrsak çok çok daha ölü fiatlar bulunabilir sanki diyorum.
Fakat bir yandan da bundan daha ucuz iþçik olabilir mi , daha ucuz bir ülke olabilir mi diyorum kiþi baþý GSMH da Çin in bile gerisine düþtük. yazýk ya ülkeye. 7500 lere. Çin 10 bini yaklýyor nerdeyse. Yani ABD ve Ab nin ucuz üretim üssü görevini verbilirler bizlere Netice de onlara borçluyuz. Ýspanya, Fransa , ingiltere en çok krditörlerimiz olmuþ. Býrakmazlar diyorum. En azýndan alalcaklýlar yan. Nasýl tahsil edeceklerini düþnürler.
Yazýk ya. Kamu hýzla büyürken , plansýz programsýz, denetlemesiz bir ülke olduk. Þimdi haberlerde geçiyor milyon ton patates depolarda çürüyor. Halbuki devletin Yüzbin kiþilik Tarým müdürlükleri var. Her ilçesine kadar. Adeta savruluyor ülke. Tabandan kopuldu iyice. Damat Beratýn dediði gibi sonumuz hayr olsun.. Biraz sohbet gibi oldu. Sorularla çok yoruyoruz, bunaltýyoruz sizi. Hakkýnýz helal edin.Sizden çok þey öðrendik.
Yer Ýmleri