Doðru,ben o ifadeyi,dolar 7 TL'nin altýna geldiðinde,forumda 6.2-6.5 TL'ler telaffuz edildiðinde "bu durumun geçici olduðunu ,makroekonomik göstergelerimizde bir iyileþme olmadýðýný,yýllýk dýþ finansman ihtiyacýmýzda bir deðiþiklik olmadýðý,küresel þartlarýn TL'yi destekleyici olmadýðý,bu nedenle döviz kurlarýndaki seviyenin suni olduðu
en geç Haziran ayýnda yine 8'li seviyeleri görürüz" þeklinde ifade etmiþtim.
Þu anda ABD ekonomisinden -sayfanýn baþýnda yazdýðým gibi- istatistik tarihine geçecek çok kuvvetli veriler geliyor,bu da ekonomide çok yüksek hýzda büyüme,istihdamda büyük oranlý artýþ,aþýrý ýsýnan ekonomi,yüksek enflasyon,yüksek faiz,paranýn geliþmekte olan ülkelerden ABD'ye akmasý,yükselen dolar endeksi,ve deðer kaybeden geliþmekte olan ülkeler parasý manasýna geliyor.Bu nedenle zaten döviz kuru öngörümü yukarý yönlü revize etmiþtim.
Cuma gününden baþlayarak ABD'de 3 ay boyunca enflasyon verilerinin yýllýk bazda keskin bir yükseliþ dönemine girdiðini göreceðiz.Ýlk veri Cuma günü gelecek üretici fiyat endeksi:
Friday April 09 2021
ActualPreviousConsensus
03:30 PM
US
PPI MoM MAR0.5%
0.5%
03:30 PM
US
PPI YoY MAR2.8%
3.8%
Beklenti aylýk %0.5 artmasý yýllýk ise %2.8'den %3.8'e zýplamasý.Gelecek ay ise ,geçen yýlýn Nisan ayý (-)%1.3 düþüþ olduðu için,seriden çýkýnca ,üretici fiyatlarýndaki yýllýk artýþ %5'e zýplayacak.
Enflasyon verisi ise haftaya bugün(Salý) gelecek.
Tuesday April 13 2021
ActualPreviousConsensus
03:30 PM
US
Inflation Rate YoY MAR1.7%
2.4%
03:30 PM
US
Inflation Rate MoM MAR0.4%
0.5%
Enflasyonda aylýk %0.5 artýþ bekleniyor,veri bu þekilde beklendiði gibi gelirse yýllýk enflasyonun %1.7'den %2.4'e zýplamasý bekleniyor.Gelecek ay ise ,geçen yýlýn Nisan ayý (-)%0.7 düþüþ olduðu için,seriden çýkýnca ,enflasyondaki yýllýk artýþ %3.3.-%3.6 bandýna gelecek muhtemelen.
Þu anda benchmark ABD 10 yýllýk Hazine tahvili faizi, yýlýk enflasyon %1.7 'lar civarýnda dolanýyor,bakalým 2 ay içinde yýllýk enflasyon muhtemelen 2 katýna çýkýnca 10 yýllýk tahvil faizleri nerede dengelenecek,küresel ölçekte borsalarda,döviz paritelerinde ne tür yansýmalar olacak.
Benim tahminim %6.5-%8 civarýnda büyüyeceði tahmin edilen bir ABD ekonomisi varken,paranýn dünyanýn geri kalanýndan ABD'ye akacaðý,geliþmekte olan ülkelerden para çýkýþlarý nedeniyle paralarýnýn deðer kaybedeceði þeklinde.
https://wolfstreet.com/2021/04/05/pr...higher-prices/
Yer Ýmleri