Originally Posted by
roxette
sn. deniz43
Ltfedip zaman ayrdnz ve cevapladnz iin teekkr ederim.
Demek ki Fed , enflasyona uygun faiz oranlarn artrmaya balamas iin , byk sermayenin trilyonlarca dolarlk tahvillerinin pozisyonlarn deitirmesini bekliyecek ncelikle. Faiz artmlar balaynca anlyacaz ki byk sermaye (borsamzda buna 'pala' diyorlar, bilirsiniz) pozisyonlarnn nemli bir blmn oktan deitirmi. Siz , verileri yorumlama uzmansnz. Bu pozisyon deiikliklerini de yaynlanan resmi verilerden sezinlediinizde , bu topik takipilerini de bilgilendireceinize inancm tam. Bylece , bir ok konuda olduu gibi en azndan lkemiz finansal medyasndan 1 adm nce haberimiz olacaktr diye dnyorum.
Bu topii ve sizi gereksiz ekilde cannz skacak kiilere ifade ettiimiz gibi en azndan ahsm , elbet para kazanma amal temelinde ama ncelikle ekonomik entellektel birikimimize deer kattnz dnyorum. Mesela Fed in - bizim merkez bankamzn byle bir vizyonu olduunu sanmyorum - lkenin istihdam politikas ile dorudan sorumlu olduunu bilmiyordum. Ben sanayi mhendisiyim. Sene 1984 , t de 1.snfda Ekonominin Temelleri diye bir dersimiz vard , hocamz prof.dr.Besim stnel. Ecevit hkmetlerinde bir dnem maliye bakanl da yapm ok deerli bir hoca ki Allah gani gani rahmet eylesin. Merkez bankamzn temel grevi , en birinci grevi fiyat istikrarn salamaktr dediini 37 yl sonra bile imdi gibi hatrlyorum. Bu balamda Fed in grevleri nelermi diye baktmda , economist dergisinden okuduuma gre , sanrm Fed in sitesinde de yazyor olmas lazm. Bunu aratrmaya sizin yukardaki cevabnz neden oldu bana.
Fed in 5 temel ilevi varm. ngilizcem ok iyi deil , orta karar. evirebildiim ekilde ve zet olarak ,
1.Amerikan ekonomisinde mmkn olduunca istihdam maximum klmak adna fiyat istikrarn salamak ve lml uzun vadeli faiz oranlarn belirleyerek para politikas yrtmek
2.Finansal sistemin istikrar (zetle)
3.Bireysel finansal kurumlarn gvenliini salamak (zetle)
4.Bankaclk ve Usa dolar ile demeler sisteminin gvenliini salamak (zetle)
5.Tketici haklarnn korunmas (zetle)
Bizim merkez bankamzn ilevleri ise , siyasete girmeyelim ama durumun fecaati ortada.
Selamlar
Yer mleri