
Originally Posted by
deniz43
-Bankalarýn tahvil ihraçlarýnda nominal faizin üzerine+cds risk primi eklenirken,sendikasyon kredilerinde verilen krediye karþý borç alan bankadan - Bankanýn kredi "rating" notuna göre- teminat talep edilebilmektedir(Bankanýn elindeki Hazine tahvilleri gibi..),bu yüzden sendikasyon kredileri ile temin edilen kaynaðýn maliyeti tahvil ihraçlarý ile edilen kaynaða göre daha "ucuz" olabiliyor.
Sendikasyon kredilerinde LIBOR 'un üzerine bir risk priminin eklenmesinin yanýsýra sendikasyon kredilerinde baþkaca maliyetler de
bulunmaktadýr. Faiz, komisyon ve diðer masraflar kredinin maliyetini oluþturmaktadýr. Sendikasyon kredilerinde lider banka komisyonu (management fee),aracý banka komisyonu (agency fee), taahhüt komisyonu,avukatlýk masraflarý, tören masraflarý, dokümantasyon
ücreti gibi ek maliyetler de bulunmaktadýr. Bu nedenle sadece risk primi yani marja (spread) bakarak sendikasyonun maliyetini tespit edebilmek mümkün deðildir. Bazý durumlarda yüksek marj yerine "Bankanýn itibarý açýsýndan" ödenecek komisyonlarýn yüksek tutulmasý yoluna da gidilmektedir.
Detaylý açýklama Ýçin teþekkürler.
Ama ben þunu sormaya çalýþtým..diðer parametreleri sabit alýrsak...ülke cds ine baktýðýmýzda borçlanmanýn libor+ kaç olmasýný beklerdin...tersten sorayým...yine diðer parametreleri normal bir düzeyse alýp...bu borçlanmaya baktýðýnda, buradan cds imizi ne düzeyde tahmin ederdin?
Derdim þu...þöyle bir görüþüm var...gerek forumda gerek Twitter da þöyle bir iddiam vardý...cds lerimiz eskisi gibi risklerimizi çok doðru göstermiyor...olduðumuzdan daha kötü gösteriyor...bu nedenle mutlak deðere çok takýlmayýn...artarsa risklerimiz artýyor, düþerse azalýyor diyelim...ama seviyenin ifade ettiði þey 2 yýl öncesine göre çok daha Farklý diyorum..
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Yer Ýmleri