Yeni haberi biliyorsunuz. Ben de, siz de paylaþtýk burada. KKM vade bitince, ilk girdiðiniz kur fiyatýndan yenileme yapýlabiliyor.
Alým-satým makasý için yazdýðýnýz rakamlar çok yüksek. Þu an garanti bankasýnda 25 kuruþ fark var. Siz nereden bakýyorsunuz 1-1,5 lira fark görüyorsunuz. Çakallýk yapýyor sizin baktýðýnýz kanal.
Tabii ki kiþiye göre deðiþir ama dövizde olan insanlar nasýl çok güvende hissediyor kendini? 20 Aralýkta þapkadan çýkan tavþan, insanlarý þoka soktu. Ben o gece dolarý sattým ve birsüre sonra KKM' ye geçtim. Bu RTE her an her þeyi yapabilir. Bugün NAS' dan bahseder, yarýn süper bono çýkarýr, enflasyona endeksli enstrüman çýkarýr..vs dolara bir daha çakar. Nasýl rahat edeceðim ben dövizde durarak.
Likit olmak isteyenleri, hisse gibi dolarý da al sat yapanlarý anlarým ama uzun süre paraya dokunmayacak olanlar için KKM iyi bir enstrüman.
700 üstü CDS'in meali, yani default ihtimali kaçtýr diye merak edenler varsa...
https://twitter.com/e507/status/1500792532732633093
Markets may remain irrational longer than you can remain solvent.
Portföyün büyük bir kýsmý dolarda olan biri olarak, söyleyebilirim ki en büyük endiþem dövizin düþmesi deðil, bir gün birilerinin çýkýp gerçek kiþilerin döviz tevdiat hesaplarýnýn %bilmem kaçý, falanca kurdan tl ye çevrilecektir demesi.
Ya da sermaye kontrolleri getirilip döviz alýmýnýn engellenmesi.
Onun dýþýnda bir korkum yok.
Burada yazdýklarým kendi kiþisel görüþüm olup kesinlikle yatýrým tavsiyesi deðildir.
Bu saatten sonra tüzeller için konuþmak gerekirse pek bir etkisi olmayacak.
En büyük avantaj 4. çeyrek gecici verginin verilme süresine kadar (normalde 17 þubattý, sonra 25 þubata uzatýldý) bozulan dövizler içindi.
Onda bile kanunda minimum 3 ay vade demesine raðmen, tcmb tebliðiyle minimum 6 ay yaptýlar.
Sonra vergiden muaf olacak kambiyo karýnýn hesabý için bir uygulama tebliði çýkarýp hesaplarken fifo uygulayacaksýnýz dediler.
Örnek vermem gerekirse kayýtlarda 18 milyon olan banka kambiyo karý, Excel fifo hesabýnda 11 milyona iniyor.
Vergiyi 18 milyon üzerinden bildiriyorsunuz, ama 11 milyonunu muaf tutuyor , hem de dövizinizi bozdurup, 6 ay boyunca tl de tutuyorsunuz.
Çoðu firma yapmaktan vazgeçti.
Bu saatten sonra da 3 aya indirmeleri bir iþe yaramaz, çünkü 2022 deki vergi avantajlarý, kur geçen sene 4.çeyrekte olduðu gibi çok artmadýði için artýk o kadar cazip deðil.
Þu anda alým satým makasý normal ama 20 aralýk dolayýnda bir hafta kadar 1-1.5 lira arasýndaydý tüm bankalarda. Dolar alýmýný zorlaþtýrmak için makasý 2-3 liraya çýkarmalarýný "telkin" edersiniz bankalara, talebi kesmek için çok hýzlý ve etkili bir yöntem.
Rusya'da alýnan önlemleri takip edelim diye yazmýþtým, gerekirse bizde de aynýsý/benzeri uygulanabilir.
Yer Ýmleri