Yýl sonuna kadar;
28 TL+("Gerçek" TL enflasyonu-(dolar enflasyonu+euro enflasyonu)/2))
merkez bankasý müdahalesi olmaz ise;yýl sonu için makul.Faizler reel bölgeye geçerse daha düþük,negatif bölgede kalmaya devam ederse daha yüksek seviyeler olmasý beklenir ,eðer serbest piyasa kurallarýnýn iþlemesine müsade edilirse...
https://tradingeconomics.com/united-...ation-rate-mom
Geçen yýlýn Haziran ayý enflasyon rakamý aylýk %1.2 gibi çok yüksek olduðu için baz etkisiyle düþüþ olacak,ama bu veri ayný zamanda baz etkisinin bitmesiyle yýlýn en düþük yýllýk rakamý olacak,sonra baz etkisinin tersine dönmesiyle yýllýk olarak yükselmeye baþlayacak.
Geçen senenin ilk 7 ayýnda aylýk enflasyon rakamlarý sýrasýyla;% 0.6,0.7,1,0.4,0.9,1.2 idi.Bu çok yüksek aylýk enflasyon verileri bu ay sona eriyor ve seriden tamamen çýkmýþ oluyor.Bu aydan sonra düþük verilerin yerine daha yüksek aylýk enflasyon verileri girerek yýllýk enflasyon yeniden yükselmeye baþlayacak.Çünkü çekirdek enflasyonda anlamlý bir düþüþ yok,yýllýk %5 seyrinde gidiyor,düþüþ çok büyük ölçüde enerji fiyatlarýndaki sert düþüþten kaynaklandý.
Sayin Deniz hocam sanayi emtia , enerji emtia ve gida emtia konusunda beklentileriniz ne yonde acaba ?
Resesyon gelebilecek olmasi sebebiyle sanayi emtia ve enerji emtialarinda bir dusus bekler misiniz ? Arabistan ve Rusya nin arz kesintilerine ragmen petrol talebi dusuk olmasi sebebiyle petrol yatay bir bant araliginda seyrediyor. Cin den ise yeni tesvik paketi cikmadi ve buyume verileri olumsuz geliyor takip ettigim kadariyla. Bu durumlar sanayi emtia ve enerji emtia piyasalarinda dusus yonlu etki ediyor sanirim.
El nino iklim olayinin ise gida fiyatlarini yukari yonlu etkilemesini bekler misiniz ? Ayrica asiri yagislar ve bazi bolgelerde asiri kuraklik nedeniyle rekolte dusuk olacak sanirim. Rusya da tahil anlasmasindan cekilmeyi dusunuyordu.
Tesekkurler , saygilar.
https://economics.td.com/commodity-price-report
Emtia fiyatlarýnda "dünyanýn fabrikasý olarak" Çin talebi çok belirleyici,Çin ekonomisi ise pandemiden sonra eski ivmesine ulaþmaktan oldukça uzak,ABD ve Euro bölgesi ekonomileri ise resesyona girmese bile düþük oranlý büyüme nedeniyle talepleri yüksek deðil.Bu nedenlerle sanayi metallerinde bu yýl anlamlý bir yükseliþ beklemiyorum.
Yukarýda linkteki raporda enerji fiyatlarýnda bir miktar yükseliþ bekleniyor.OPEC'in üretim kesintileri ile fiyatý yükseltme çabalarý,ABD'nin stratejik petrol rezervlerideki boþalan stoklarý yeniden doldurma planý ve Rusya'ya uygulanan yaptýrýmlar nedeniyle yýlý ikinci yarýsýnda enerji fiyatlarýnda bir yükseliþ öngörüsüne ben de katýlýyorum.
El nino iklim olayý nedeniyle yaþanacak aþýrý kuraklýklar ve bazý bölgelerde aþýrý yaðýþlar nedeniyle küresel ölçekte tarýmsal üretimde düþüþ beklentisine ben de katýlýyorum.
" 2015-16 döneminde yaþanan güçlü El Nino Brezilya, Hindistan ve Tayland'da þeker kamýþý rekoltesinin azalmasý sonucu þeker fiyatlarý uçuþa geçmiþ, 10 cent'ten 24 cent'e giderek %130 yükselmiþti. Buna ek olarak kahve, kakao ve palm yaðý fiyatlarý da yükselmiþti. ABD'de ise aþýrý yaðýþtan dolayý oluþan sel baskýnlarý soya ve mýsýr tarlalarýna büyük zarar verirken Avustralya'da orman yangýnlarý olmuþtu."
Türkiye'nin Mayýs ayý cari açýðý 7.933 milyar dolar,Ocak-Mayýs yýlýn ilk 5 ayýnda cari açýðý 37.696 milyar dolar oldu.Mayýs ayýnda cari açýk ve diðer para çýkýþlarý toplamý olan 16.578 milyar dolar merkezi bankasý rezervlerinden karþýlandý.
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...4c3490-oB3M01B
Niye Haziran ayýnda dövizi biraz salmak zorunda kaldýklarýnýn nedenini ifade ediyor...
Son düzenleme : deniz43; 11-07-2023 saat: 12:50.
Bakan Þimþek: TCMB rezervleri 30 Haziran'da 108,6 milyar dolar seviyesine çýktý
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bak...-cikti/2942421Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, "26 Mayýs’ta 98,5 milyar dolar olan TCMB rezervleri 30 Haziran'da 108,6 milyar dolar seviyesine çýktý. Ayný dönemde net rezervler 14,2 milyar dolar iyileþme gösterdi." dedi.
Üsteki cari açýk verisi ile, Bakan Þimþek'in konuþmasý sanki çeliþkili bir durum var izlenimi veriyor ,ama deðil.Aradaki fark þu:Mehmet Þimþek'in ifade ettiði döviz Türkiye içinde,sistem içinde dövizin a'dan b'ye gitmesi sistem içinde yer deðiþtirmesini ifade ediyor,ama sisteme dýþarýdan para giriþini ifade etmiyor.
Ödemeler dengesi verisi ise, Mayýs içinde sistem içinden yurt dýþýna 16.578 milyar dolar döviz çýkýþý olduðunu ifade ediyor.
Matematiksel olarak sisteme dýþarýdan döviz giriþi olursa,serbest piyasa koþullarý içinde bollaþan döviz miktarý dövizin fiyatýný aþaðýya iter,sistemden yurt dýþýna döviz çýkýþý olursa sistem içinde azalan döviz miktarý döviz fiyatýný yukarý iter.
Yer Ýmleri