Daha önce de birkaç kere bu konuya deðinmiþtim.Xi liderliðindeki Çin batý dünyasýný rahatsýz etmiþ durumda."Dünyanýn fabrikasý" olan Çin'e imalat baðýmlýlýðýný azaltýp,tedarik zincirini çeþitlendirmek istiyorlar.Bu konuda Çin'in yerine ilk aday hindistan,sonraki aþamada ise ticaretin ve üretimin demokrasi ve özgürlüklerin olduðu ülkelerden küme oluþturarak,üretimin ve ticaretin çok büyük ölçüde bu küme içinde yapýlmasý,otoriter ve özgürlüklerin kýsýtlý olduðu ülkelerle iliþkileri sýnýrlandýrmayý planlýyorlar.
Muhtemelen Çin bir rejim deðiþikliði olmadýðý takdirde ,ki bu konuda hiç bir beklenti yok,bir daha eski dýþ ticaret hacimlerini hiç göremeyecek görünüyor.Üretim hacmini koruyabilmek için Çin'in bundan sonra iç tüketimi daha destekleyici politikalar uygulamasý gerekiyor.Bu arada Çin'in enflasyonu %0 ve üretici fiyat endeksi -%5.4,üretim maliyetleri düþmüþ ve satýþ fiyatlarý ucuzlamýþ,küresel piyasalar için çok rekabetçi duruma gelmiþ durumda.Çoðunlukla bizim ürün gamlarýnýn hepsinde yoðun üretim yapýyor ve dýþ piyasalarda Çin ile fiyat rekabeti yapabilmemiz zor duruma gelmiþ durumda.
Yani sorunuzun cevabý, "evet, stratejik olarak yeni tedarik zinciri kurulma çabasý var" ve bu stratejik karar ,kýsa vadede alman ekonomisini olumsuz etkiler.

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri