Yurt içinden döviz borçlanmakla yurt dýþýndan döviz borçlanmak farklý.Ýlkinde sistem içindeki dövizin adresi deðiþiyor,ikincide sisteme dýþarýdan döviz giriþi oluyor.
Yurt içinde hazine diyelim ki yurt içinden döviz borçlanacak ,sadece bankalardan teklif alabilir,bu durumda bankalar hazineden döviz cinsinden tahvil satýn alýr,bankalarýn merkez bankasý nezdindeki döviz hesabýndan ,hazinenin merkez bankasý döviz hesabýna transfer yapýlýr,ilkinin hesabýnda ihale tutarý kadar azalýr,ikincisinde ihale tutarý kadar artar,aslýnda olan,deðiþen, sadece bir muhasebe kaydýdýr.
Gerçek kiþilere de döviz cinsinden tahvil ihalesne girme imkaný tanýnýrsa,gerçek kiþi ya serbest piyasadan döviz satýn alýr,talep nedeniyle dövizin fiyatý yükselir,ya da bankadan döviz satýn alýr ya da bankadaki döviz hesabýndan döviz cinsi tahvil satýn alýr.Banka gerçek kiþiden tl alýp döviz sattýðýnda açýk pozisyon oluþtuðundan,merkez bankasýndan döviz satýn alýr yani bankanýn merkez bankasýndaki TL hesabý azalýr,döviz hesabý artar.Gerçek kiþi de döviz cinsinden hazine tahvili satýn aldýðýnda bunu banka üzerinden satýn aldýðýndan ,bankanýn gerçek kiþi adýna sakladýðý döviz cinsinden tahvili olur,buna karþý merkez bankasý nezdindeki döviz hesabý azalýr ,hazinenin merkez bankasý nezdindeki döviz hesabý artar.(Eskiden bankalar döviz açýk pozisyonu doðduðunda uluslararasý piyasadan döviz satýn alýyorlardý ve açýk pozisyonlarýný kapatýyorlardý.Bu da bankanýn yurt dýþý muhabir bankadaki dolar hesabýnýn artmasý þeklinde gerçekleþiyordu,ama bu dövize talep nedeniyle TL'nin deðerine düþüþ sonucu getirdiði için,merkez bankasý bankalardan bu iþlemi kendisiyle yapmasýný talep etti,dolayýsýyla merkez bankasý sýnýrsýz bir biçimde bankalara açýða döviz satýþý yapabilir,merkez bankasýnýn net döviz rezervlerinin devasa düzeyde eksi olmasýnýn sebebi de bu.Ama bankalarýn ve merkez bankasýnýn dýþ borç ödemelerinde ve ithalat ödemelerinde kullanabileceði döviz miktarý sadece kasalarýndaki nakit para,yurt dýþýndaki muhabir bankalardaki döviz hesaplarý ve hemen dövize çevrilebilecek örneðin ABD Hazine tahvilleri ve Londra gibi ,yurt dýþýndaki takas merkezlerinde tutulan altýn rezervleri oluyor.)
Yurt dýþýna yapýlan tahvil ihraçlarýnda ise para Hazine adýna merkez bankasýnýn yurt dýþýndaki muhabir hesaplarýna transfer ediliyor ,her an dýþ borç ve ithalat ödemelerinin kullanýmýna hazýr oluyor.Sisteme dýþarýdan döviz giriiþi olmuþ oluyor.
Ekonomi yönetimi böyle bir þey olmasýný istemez,çünkü enflasyonist yansýmalarý olur.Devalüasyon olursa bunu piyasa yapar ama serbest piyasa ekonomisi yok,kontrollu bir kumanda ekonomisi var,mevcut þartlarda dolarý bu sene baskýlayýp tutabilmeleri mümkün,ama yerel paranýz ne kadar deðerli hale gelirse,artýk tutamadýðýnýz zaman ,devalüasyon o oranda daha þiddetli olur.
Not:Yerel bankalarýn DTH'larýndaki dolar hesaplarý gerçekte "dolar" hesabý deðildir.Ekonomi literatüründe bu tür hesaplara "eurodollar" hesabý deniyor.Baþka bir tanýmla; bankalarýn dolar cinsinden mevduat kabul etmeleri ve böylece topladýklarý fonlardan kýsa süreli dolar kredisi açmalarý þeklinde yaptýklarý iþlemlere "eurodolar iþlemi" adý verilir.Eurodolarlar, ABD dýþýndaki bankalarda vadeli mevduat hesaplarýnda tutulan ABD dolarýdýr.Avrupa Birliði'nin euro para birimi ile hiçbir baðlantýsý yoktur.Dolar cinsinden ödemeler, eðer dolarlar nakit deðil elektroniklerse yalnýzca ABD'deki gerçek elektronik dolarlarla, yani ABD'de yerleþik bankalarýn bilgisayarlarýnda yazýlý sayýlarla, yapýlabilirler.Ve hep New York Fed üzerinden dolaþýrlar.
Son düzenleme : deniz43; 10-02-2024 saat: 18:38.
Þant Manukyan
@SantManukyan
Enerji önemli bir kýsmý olsa da sorunun Rusya/enerji ile sýnýrlý olmadýðý yavaþ yavaþ anlaþýlýyor : https://bloomberg.com/news/features/...?sref=ewtwD1wR . Almanya sona geldi demek iddialý olur ama risk gerçekten de yüksek. Ben genelde sunumlarýmda riski "açýk hava endüstri müzesine dönüþme ihtimali" olarak tanýmlýyorum.
https://x.com/santmanukyan/status/17...jVyDeLD1bqGYBA
Fig Passion
@davegarver30
ABD,Rus enerjisiyle baðýný kopararak hem AB'yi hem Rusya'yý vurdu. AB görece ABD'den özerk davranma yeteneðini yitirdi.
https://twitter.com/davegarver30/sta...197363289?s=20
Bu iki görüþte önemli
2008 krizi zamanýnda amerikasýz bir dünya mümkün mü ? Çift motorlu bir dünya mümkün mü diye konuþuluyordu.
Gelinen noktada amerika hem avrupayý, hem çini istediði doðrultuya soktu. Üstüne Rusya'yý oyundan çýkardý.
Yer Ýmleri