1 hafta beklerler belkide nisanda enflasyon çok yüksek çýkmasýn diye 1 ay bekleyebilirler. Öncelik bankalar krediler kredi kartý iþlemleri ile vergide muafiyet ve istisnalar olabilir.
1 hafta beklerler belkide nisanda enflasyon çok yüksek çýkmasýn diye 1 ay bekleyebilirler. Öncelik bankalar krediler kredi kartý iþlemleri ile vergide muafiyet ve istisnalar olabilir.
bir halt olacaðý yok.
Halk kitleleri "eskisi gibi yönetilmek" istemediðinde, en yakýnýnda hangi araç varsa bu eðilimini onunla gösterir. Dün ülkede gerçekleþen yerel seçimlerde böyle oldu. Baþta servet transferinin en altta kalan kaynaklarýndan biri olan emekliler ve gelecek umudu elinden alýnmýþ genç iþsizler olmak üzere toplum artýk eskisi gibi yönetilmek istemiyor. Bu isteðini göstermiþ olduðu tepkiyle ana muhalefet partisine tarihinde olmadýðý büyüklükte bir zafer kazandýrarak gösterdi.
Ana muhalefet bunu anladý mý sanmýyorum. Anladýysa bile gereðini yapabilir mi, genetik yapýsýndan ötürü bunu da pek sanmýyorum. Ancak mevcut rejimin büyük ortaðýnýn dün gerçekleþen "balkon konuþmasý"ndan bunu anladýðý ve "bir telefonla" toplayamadýðý "balkon konuþmasý"nýn aþaðýdaki dekorunun tamamlanmasý için konuþmanýn 22.30'dan 00.30'a kadar uzamasýndan, hazýrlanmýþ prompter konuþmasýnýn yavanlýðýndan belli oluyordu.
Ana muhalafetin kendisine verilen mesajý anladýðýný söyleyip keskin bir istifa ve erken seçim söyleminde bulunmamasý þimdilik rejimin yüreðine su serpti.
Þimdi rejimin önünde iki seçenek var. Birincisi bir sonraki seçime kadar tersine bir servet deðiþimini -týpký ana muhalefetin genetiðine benzer þekilde- doðasýndan ötürü yapamayacaðýna göre, açlýk ve yoksulluk sýnýrýnýn altýna düþürdüðü yýðýnlarýn kemerlerini daha da sýkarak Mehmek Þimþek'in yönetiminde orta vadeli planýný gerçekleþtirmeye çalýþmak. Ya da ikincisi, "ben yanlýþ yaptým" diyerek "beterodoks" "nas" politikalarýna dönüp, ezdiði kitleyi deyim yerindeyse "paraya boðarak" RTE'nin yeniden seçileceði bir erken seçime gitmek.
Hem ülke, hem de daha kötüsü savaþ tamtamlarýnýn çalýndýðý bir dünya konjonktüründe her iki yolun da tam bir çýkmaz olduðunu, bizleri oldukça çalkantýlý bir dönemin beklediðini düþünüyorum.
Ne zamanki bir parti, tüm yolsuzluklarýn hesabýnýn sorulacaðý, sorumlularýn tamamýnýn cezalarýnýn kesileceði bir süreçte son çeyrek asýrdýr ivmelenerek gerçekleþtirilen servet transferini tersine çevireceðini kesin bir dil ve kýsa-öz bir programla dün tepki oylarýyla bu istemini haykýrmýþ halkýn önüne çýkar ve onlarý kazanýrsa ülkenin önüne gerçekten aydýnlýk, herkese umut veren bir yol açýlmýþ olur.
Bu yolculuðunda oldukça ýstýraplý geçeceði aþikar, ama en azýndan kiþisel figürlerden ziyade halkýn kendisinin canla baþla gerçek bir çözüm için özne niteliði kazanacaðý, "kendi göbeðini kendisinin keseceði" böyle bir yol, ülkeyi gerçek bir kurtuluþa yönlendirecektir.
Çünkü herkes bilir: "Görünen köy kýlavuz istemez!".
Ýþte Hendek! Ýþte Devekuþu!
seçimler bitti. bakýldýðýnda sadece belediye seçimleri gibi görünse de siyasete lider çýkartmak açýsýndan çok önemliydi. Çünkü bu partili cumhurbaþkanlýðý hükümet sisteminde sadece tek bir adam var. Meclis etkisiz, bakanlar atanmýþ, baskýlar sonucunda sivil toplum örgütleri çökmüþ durumda. Yani bu durumda siyasete alternatif olabilecek lider kadrolarý sadece yerel yönetimlerden çýkabilirdi ve de öyle oldu. Ülkenin Rusya ve Azerbaycan gibi ilelebet tek adam sisteminde kalmasýnýn önünde artýk tescillenmiþ 2 kiþi var. Mansur Yavaþ ve Ekrem Ýmamoðlu.
6 lý masa gibi tavanda yapýlan saçma sapan bir ittifakýn sonunda sadece kendini aday yapma hedefi olduðunu anlamýþ olduðumuz Kemal Kýlçdaroðlunu da küfürle anýyorum. Bir de utanmadan ofis tutmuþ kenarda bekliyordu ahlaksýz herif...Çýk git hayatýmýzdan artýk dede...
Öte yandan ekonomiyi toparlamak için gerekli aþýrý sýkýlaþtýrmalarýn da nasýl yapýlacaðýný oldukça merak ediyorum. Daha önce dediðim gibi ekonomimizin durumu siyasi hedefleri ve beklentileri olan siyasetçilerin çözebileceði noktadan çok daha ileride... yaþayýp göreceðiz
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Klasik bir beyaz yakalý olarak merak ettiðim konulardan bir tanesi para politikasý nasýl iþleyecek?
Eðer seçim ekonomisi yapmýþ olsalardý sonuçlar bu þekilde çýkmayacaktý, CB de bunun farkýnda bence.
Dün gece verdiði mesajda ayný programa devam edeceklerini söyledi balkon konuþmasýnda.
Bu süreçten sonra beklentiniz nedir?
Ben ciddi bir sýkýlaþtýrma bekliyorum ama bunu sadece halk için yapacaklar diye düþünüyorum.
Öte yandan MB da döviz satmaya devam edecek mi, Kontrollü kurda mý kalacaðýz acaba.
ÝTO'nun Mart ayý enflasyonu aylýk %3.93,yýllýk %78.25 oldu.
bana kalýrsa, kontrollü kurda artýk hareket alanlarý iyice daralmýþ durumda. ciddi montanlý ve kalýcý yabancý yatýrýmcý çekme þanslarý da yok artýk.. dolayýsýyla, hem turizmi biraz daha canlandýrmak hem de aðlayan ihracatçýyý biraz ferahlatmak adýna önümüzdeki haftalara yaygýn bir kontrollü devalüasyon beklenebilir ilk aþamada...
uzun vadede ise, ekonomideki ciddi açmazlarý dikkate aldýðýmýzda 2026 /Q2 gibi gibi bir erken seçim hiç de düþük bir olasýlýk deðil diye düþünüyorum..hatta belki daha erken.. bu saatten sonra malum koltukta kimse 4 yýl oturamaz...
ytd..
Eger Tayyip emekli maaslarina gerekli zammi yapsaydi asla bu secimi kaybetmezdi
Bunun anlami sudur; Insanlar ulkenin gelecegine yonetim sekline gore oy vermiyor, herkes cebine gore oy veriyor
Kendinizle durust olun, emekliler eger gerekli zammi alsaydi CHP yi ezip gecerdi. Tayyip in bunu gormemis olmasi imkansiz. Nasil boyle basit bir hata yapti anlamadim.
Eger emeklilere gerekli zammi yapsaydi, bunun icin gerekli parayi basabilirdi. Ilk basta herkes memnun kalirdi, acisi enflasyon olarak 3-5 ay sonra belli olurdu.
Tayyipte biliyor insanlarin yolsuzlugu rusveti hukuksuzlugu umursadigi yok bana para ver diyor millet.
Abi MB matbaasý olmasa maaþ verecek para yok kasada hatta zýrnýk yok. Sen iktidarýn zerre tasarruf yaptýðýný gördün mü. Zaten kaç yýllýk geliri dolar bazlý ihaleler ile ipotekli nefes almasý bile mucize bu ekonominin. Böyle olduðu sürece en sonunda züpper krize yol alýr.
Yer Ýmleri