Friday November 15 2024 Actual Previous Consensus
04:30 PM
US
Retail Sales MoM OCT 0.4% 0.8% 0.3%
04:30 PM
US
Retail Sales YoY OCT 2.8% 2%
Friday November 15 2024 Actual Previous Consensus
04:30 PM
US
Retail Sales MoM OCT 0.4% 0.8% 0.3%
04:30 PM
US
Retail Sales YoY OCT 2.8% 2%
TÜÝK'in inþaat maliyet endeksi Ocak 2015'den baþlýyor,bu tarihten 2024 Eylül'e kadar inþaat maliyetleri
1580.65/97.13=16 .14 kat artmýþ.
Ayný dönemde merkez bankasýnýn yeni konut fiyat endeksi ise
147.48/7.19=20.51 kat artmýþ.
https://evds2.tcmb.gov.tr/index.php?...G6zw75DY%3D/tr
https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Inde...lul-2024-53673
Tablo2
Ayný dönemde TÜÝK enflasyonu ise, 2526.16/250.45=10.09 kat artmýþ.
https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Inde...24-53619&dil=1
Tablo2
https://edition.cnn.com/2024/11/17/p...=1731870976108
Biden authorizes Ukraine to use long-range US weapons in Russia
Biden yönetimi, ABD yapýmý uzun menzilli füzelerin Ukrayna tarafýndan kullanýlmasýna izin verdi. Bu izinle, Rusya'nýn iç bölgeleri vurulabilecek.
https://x.com/BRICSinfo/status/1858221769913414121
"In September, Russian President warned that NATO will enter a direct war with Russia if Ukraine uses long-range Western missiles to strike inside Russia.
Today, US President Joe Biden authorized Ukraine to strike inside Russia using Western missiles."
https://www.reuters.com/world/europe...ng-2024-10-27/
Putin says Moscow will respond if West helps Ukraine to strike deep into Russia
"Putin said on Sept. 12 that Western approval for such a step would mean "the direct involvement of NATO countries, the United States and European countries in the war in Ukraine" because NATO military infrastructure and personnel would have to be involved in the targeting and firing of the missiles."
https://www.yahoo.com/news/putin-rus...065132206.html
Merkez Bankasý;Eylül sonu itibarýyla, orijinal vadesine bakýlmaksýzýn vadesine 1 yýl veya daha az kalmýþ kalan vadeye göre Türkiyenin kýsa vadeli dýþ borcunu 233.1 milyar dolar olarak açýkladý.
Rusyanýn nato dahil olsa dahi yapabileceði fazla bir þey yok. Kaldý ki trump geldikten sonra avrupanýn pek fazla seçeneði kalmayacak. Ya trumptan silah alacaklar, ya kendi ordularýný kuracaklar. Ýki seçenekte de avrupanýn bütçesine yük binecek. Kuvvetle muhtemel bizi bir þekilde yanlarýnda isteyecekler.
Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
https://x.com/tufancomert/status/1858544053308076128
"Günlük çýkýþ $3 milyarý aþtý, Bloomberg haberine göre bunun en az $2 milyarý yabancý çýkýþý.
Bunu tetikleyen ana unsur gene dolardaki küresel güçlenme. Biz DXY yukarý giderken kurda artýþa izin vermeyince bir noktada tedirgin olup pozisyon kapayan yabancýlar arttý. Kurun yukarý gidiþi de dar tutulan stop-losslarý tetikledi, döviz talebi arttý.
Bu esnada kamu gene piyasada satýþ tarafýnda, fakat normalde kamu satýþý artýnca piyasada talep kesilir, hatta yabancý da satýþa dönerdi son aylarda olduðu üzere. Bu kez öyle olmadý. Alan çýktý. Yerli bireysel yatýrýmcý da satýþ yerine izlemede kaldý bugün.
Bir müþteriye söylediðim þu oldu: Bu hem beklenen, hem de sürpriz bir hareket (tabi memlekette biz her þeye alýþýk olduðumuz için normal bir cümle ama yabancý zorlanýyor anlamakta bu cümleyi haliyle). Yani ihracatçýyý düþününce kurda eninde sonunda bir artýþ olacaðýný görüyoruz , ancak enflasyonla mücadele kapsamýnda bunun zamana yayýlmasý, parça parça yapýlmasý, hatta 2025'e býrakýlmasý daha bir ihtimal dahilinde diye düþünüyorduk. Þimdi yýl sonu bitmeden bu harekete izin verilmesi bu anlamda þaþýrtýcý.
Þimdi ne olacak?
Öncelikle TL'nin oynaklýðý arttý ama seviyedeki yüzde artýþ dolar karþýsýnda günlük %0.18 sepet karþýsýnda %0.25 an itibarý ile. Piyasa sakin, tek yönlü trade var sadece. Panikleyecek bir þey yok.
Ýzleyeceðim þey buradan sonra yabancý hala içerideki parasýný da alýp çýkacak, yeni yýla öyle mi girecek, yoksa hazýr kur yükselmiþken buradan tekrar mý girecek? Bunu bir kaç gün izleyelim bakalým.
Bir de tabi kur böyle hareketliyken TCMB ne yapar sorusunun yanýtý da sanýrým belli: 8. kez pas geçip sinyal vermekten de imtina eder. "
Yer Ýmleri