Originally Posted by
Xer
20 Kasým itibarýyla döviz cinsi Serbest Fonlarda bulunan toplam tutar 1.39 trilyon TL’ye ulaþmýþ durumda. Bu fonlarýn 1 Eylül’den itibaren aðýrlýklý ortalama getirisi yalnýzca %1.77. Ayný dönemde tüm PPF’lerin getirisi yaklaþýk %10 civarýndaydý.
Dikkat çekici bir durum þu ki, sadece bu fonlarda tutulan para miktarý, PPF’lerdeki toplam parayý bile aþýyor.
Bu kadar büyük bir tutarýn döviz cinsi Serbest Fonlarda bu þekilde deðerlendirilmesi anlamlý görünmüyor. Eðer bankalar, müþterilerinin paralarýný bu fonlarda kendileri yönetebiliyorsa, bu durum zorunlu karþýlýk ayýrmaktan kaçýnmak için bir yöntem olabilir. Ancak yönetmiyorlarsa, bu kadar büyük bir sermayenin sistemde ve süreçte yeterli güven olmadýðýna iþaret ettiðini düþünüyorum.
Fonlar portföy yönetim þirketleri adýna takas bankta saklanýyorlar. Ýçeriðinde eurobond, devlet tahvili, özel sektör tahvilleri falan var. Bunlarý alýrken de döviz ile alýyorlar. Bu durumda bunlarýnda MB de karþýlýðý olmasý gerekmez mi?
bence karþýlýktan kaçmak düþüncesinden ziyade döviz mevduata verilen faizin düþük olmasý nedeniyle döviz yatýrýmcýsý serbest fona geçti. Bende kendi dövizimin bir kýsmýný serbest fonda tutuyorum uzun zamandýr.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Yer Ýmleri