Originally Posted by
deniz43
1 yýllýk vadede küresel piyasalarda öngörülerim ne:
-Çok þiþmiþ ABD borsalarýnda 2025 yýlý Eylül-Kasým arasýnda %20-%25 arasýnda tepeden düþüþ ve borsa endekslerinde sert düzeltme beklyorum.Küresel piyasalarda da ABD borsalarýný takiben sert satýþlar bekliyorum.
-Emtia fiyatlarýnda büyük ölçüde, bu ürünlerin kabaca %50'sinden fazlasýný tüketen Çin'in talebi belirleyici olmaya devam edecek.Çin ekonomisinde eski parlak büyüme oranlarý beklemiyorum,(yükselen korumacýlýk ve gümrük tarifeleri nedeniyle dýþ talepte düþüþ ve içeride tüketici güveninin düþük olmasý nedeniyle iç talepte kayda deðer bir yükseliþ beklenmemesi nedeniyle) bu nedenle emtia fiyatlarýnda -jeostratejik büyük bir gerginlik olmadýkça- kayda deðer yükseliþ beklemiyorum.2025 yýlý sonbaharýnda küresel borsalarda sert düþüþ,servet kaybý etkisine baðlý olarak tüketimde düþüþ ve küresel ekonominin büyüme hýzýnda düþüþ nedeniyle,bu tarihten sonra ekonomiler yeniden toparlanýncaya kadar emtia fiyatlarýnda düþüþ bekliyorum.
-Altýn fiyatlarýnda da Çin talebi belirleyici olacak.Trump yönetiminde ABD'nin Çin'e ürün yelpazesine göre %60-%100 arasýnda uygulayacaðý gümrük vergilerine misilleme olarak, -azaltmakla beraber- halen elinde olanan 775 milyar dolarlýk ABD Hazine tahvillerinin bir bölümünü altýn almaya yöneltmesiyle ve Çin halkýnda da -faizlerin düþük,borsalarýnýn istikrarsýz ve gayrýmenkul fiyatlarýnda geri gidiþ olmasý nedeniyle- merkez bankasýnýn altýn talebine iþtirakiyle -altýn fiyatlarý tarihinin en yüksek seviyesini görmesine raðmen- 2025 yýlýnda da prim yapmaya devam edebilir.
-ABD'de Trump yönetimiyle birlikte gümrük duvarlarýnda yükselmeyle beraber,ithal ürünlerin pahalý hale gelmesiyle enflasyonun yükselmesi bekleniyor.Keza Trump'ýn kaçak giriþ yaparak çalýþan göçmenleri sýnýr dýþý ederek ve yeni yabancý iþgücü giriþlerini önlemesiyle,iþgücü azalmasýna baðlý olarak,þirketlerin çalýþan bulmakta zorlanmasý ve daha yüksek ücret teklif etmek zorunda kalmalarýyla bunun da enflasyonist etki yaratmasý ancak ithal mallara gümrük tarifelerinin yükseltilmesi nedeniyle rekabette sorun yaþamayacaklarý ancak yükselen fiyatlarýn enflasyonu beslemesi bekleniyor.Keza Trump'ýn vergileri düþürmesinin de tüketimi artýrýcý ve enflasyonist etkisi olacaktýr.
Sonuç olarak hem enflasyonun yükselecek olmasý,hem de yýllýk 1.8 trilyon dolar bütçe açýðý varken bütçe açýðýný daha da artýracak politikalar ,daha fazla borçlanma ihtiyacýna baðlý olarak ABD tahvil faizlerini yükseltecek , küresel borçlanma maliyetlerinde artýþ getirecektir.
Tahvil faizlerinin yükselmesi tahvillerin deðer kaybý manasýna geldiði için tahvil yatýrýmlarý da isabetli olmayacaktýr.
-Ýhracata dayanan avrupa ekonomisi 2025 yýlýnda yükselen gümrük duvarlarýyla muhtemelen resesyona girecektir.
-2025 yýlý ikinci yarýsý için en uygun portföy yatýrýmý -bana göre- ,TÜFE'ye endeksli ABD Hazine kaðýtý,içeride de para piyasasý fonlarý ve bir miktar altýn gözüküyor.Öncesinde ise ,mevcut trend devam eder gözüküyor.
Bu varsayýmlarýnýn temeli küresel ölçekte;Merkez bankalarýnýn "aþýrý kolay" para saðlama taahhüdü ve hükümetler genelinde devam eden geniþletici maliye politikalarýnýn birleþimi olarak,küresel para arzýnýn (enflasyon +reel gsyih) büyümesinin çok üzerinde büyüyerek tüm varlýk sýnýflarýnda balon oluþmasý,bu balon sayesinde zombi þirketlerin serbest piyasa koþullarýnda piyasadan ayýklanmamasý nedeniyle rekabet ve piyasa mekanizmasýna zarar vermesi ve makroekonomik dengelerin mevcut dengelerle sürdürülemez hale gelmesinin çok yakýn olmasý ve tetikleyici bir nedenle bir kýrýlma olacaðý ve makroekonomik dengelerin olmasý gereken seviyelerde yeniden dengeleneceði varsayýmýna dayanýyor.
Yer Ýmleri