Ben de bu yönde düþünüyorum.Çin tek baþýna dünya petrol ithalatýnýn %24.6'sýný yapýyor ve bu sýralamada açýk farklý birinci.Uzun süreli bir savaþta Çin'in yumuþak karný burasý.Petrol üreticileri arap ülkeleri ABD'nin kontrolü altýnda.Kontrolü altýnda olmayan ve petrol ihracatý yapan,ABD'nin de yaptýrým uyguladýðý 3 ülke vardý.Bunlardan Venezuela da ABD'nin kontrolüne girdi.Geriye Ýran ve Rusya kaldý,ABD þimdi Ýran'da rejim deðiþikliði yaparak buraya da kendisine yakýn bir yönetim getirmeye çalýþacak.Çin ise petrole olan baðýmýlýlýðýný azaltmaya çalýþýyor.Geçen yýl elektrikli otomobil satýþlarý toplamýn %47'sini oluþturdu.Çin hükümeti, elektrikli araçlara geçiþ için tüketicilere büyük destek veriyor.Çin elektrik üretiminde de açýk ara dünyanýn birincisi durumunda.
https://www.visualcapitalist.com/cou...ricity-ranked/
Çin güneþ ve rüzgar enerjisi üretiminde açýk ara dünya birincisi.Nükleer(55 nükleer santralý var,11 tanesi de yapým aþamasýnda),hidrolik, kömür dahil tüm sektörlerde büyük kapasitelerde elektrik enerjisi üretmeye ,kapasitesini hýzla yükseltmeye devam ediyor.
Yer Ýmleri