Yabancý yatýrýmcýlar tahvil aldýðýnda, özellikle uzun vadeli olanlarda,vade sonuna kadar beklemek için deðil de,genellikle, alým-satým karý elde etmek için giriþ yaparlar.Sadece Türkiye özelinde deðil,dünya genelinde de enflasyonun, dolayýsýyla piyasa faizlerinin yükseleceði beklentisi var.Bu nedenle Türkiyede de,dünyada da eldeki tahviller deðer kaybediyor(faizleri yükseliyor).
Yatýrýmcýlar için en iyi tahvil alým zamaný,enflasyonun ve faizlerin düþmeye baþlayacaðý tahmin edilen tarihtir.Aksi takdirde alim-satým kazancý deðil ,zararý oluþur.
Þu anda ise türbülans var,faizler için nerenin tepe olduðunu tahmin etmek için,enflasyonun nereye kadar yükseleceðini tahmin etmek gerekiyor.
Bu tahmini yapabilmek için de savaþýn ne kadar süreceðini, hangi þartlarda sonuçlanacaðýný görmek,ondan sonra bir hasar bilançosu çýkarmak,bunun ýþýðýnda bir makroekonomik projeksiyon yapmak gerekiyor.
Yani þu anda bir tahvil yatýrýmý yapmak için henüz erken,bir süre daha bekleyip görmek lazým,yabancý yatýrýmcýlar da genellikle beklemede olacaklardýr.
Taze ,yeni dýþ borçlanmalara mevcut konjonktürde talep gelmeyebilir ama ,var olan dýþ borçlarýn yenilenerek çevrilmesinde þimdilik bir sýkýntý olmayacaðýný düþünüyorum.
Deniz Hocam merhabalar, þu savaþ ortamýndan anlaþma olursa ya da olmaz ise en makul yatýrým sizce hangisi? faiz, dolar, borsa, kripto gayrimenkul vs?
Kriptoya her zaman uzak durdum,benim için bir "ponzi þemasý".Kendine ait bir konutu olmayanlar muhakkak almalý ,ama kiraya vermek için konut almak yasal mevzuatýn kiracýyý aþýrý korumasý nedeniyle kazançlý deðil.Ama uygun fiyattan arsa veya ticari dükkan yatýrýmý yapýlabilir.Yukarýda da yazdým ,þu dönem tahvil yatýrýmý için de uygun deðil.Önümüzdeki dönem konuþulduðu gibi yüksek enflasyon+ekonomide durgunluk/gerileme yani stagflasyon dönemine girersek bu da hisse senedi borsalarýnýn hiç sevmediði dönemdir,hisse senedi yatýrýmý endeks getirisi olarak cazip olmaz.Ancak bu ortamda prim yapabilecek savunma,saðlýk,gýda gibi sektörlerde seçici hisse senedi yatýrýmlarý yapýlabilir.Yatýrým deðil günlük trade yapma becerisine sahip olanlar her seviyeden alým satým yapabilirler.
Küresel ölçekte jeopolitik konjonktürü dikkate alarak uzun vadeli yatýrým portföylerinde altýn ve gümüþün aðýrlýðý artýrýlabilir,gýda,tarým emtia yatýrým fonlarý yatýrým portföyüne dahil edilebilir.Enflasyonun üzerinde reel getiri saðlýyorsa ,32 günlük kýsa vadeli TL mevduatta para tutulabilir,anlýk fýrsatlarý deðerlendirmek için likit fonlara para ayrýlabilir.
https://www.cnbc.com/2026/03/25/iran-war-us-trump.html
Iran won't accept U.S. effort at ceasefire in war, state media reports
24.03.2026:
(+)90.006,035 milyar dolar altýn varlýk;(-)69.551,138 milyar dolar döviz yükümlülük=(+)20.454,897
milyar dolar "swaplar hariç" TCMB net döviz rezervi
Merkez bankasý dün de 3.33 milyar usd'lik döviz satýþý yapmýþ,ama altýn rezervi 3.46 miyar usd deðer kazanýnca net rezervde 0.13 milyar usd ufak bir artýþ olmuþ.
Deniz hocam Ýran ABD anlaþmasý olur mu Ýsrail de buna uyar mu sizce. Haberlere bakýyorum etrafa bakýyorum Ýran dan böyle bir söylem yok.
Benim öngörüm yakýn gelecekte olmayacaðý.Cumartesi günü belli olur.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/wsj-b...aracak/3877285
WSJ: Binlerce ABD deniz piyadesi 27 Mart'ta Orta Doðu'ya varacak
Söz konusu tarih, Trump'ýn Ýran'a Hürmüz Boðazý'ný yeniden açmasý için tanýdýðý sürenin son gününe denk geliyor
Yer Ýmleri