Peki selcuk bey %125 bedelsiz diyor bu ittifakta artisa sebeb olmazmi bu onaylanirsa ittifaka olumlumu olumsuzmu yansir
Peki selcuk bey %125 bedelsiz diyor bu ittifakta artisa sebeb olmazmi bu onaylanirsa ittifaka olumlumu olumsuzmu yansir
Ayrica hisse ellerinde toplu maliyetlerini bilmiyorum ellerinde bukadar hisse varken neden bedelli yapiyorlar sizin mynet tede takip ediyorum yorum yaparsaniz sevinirim
Adesede yapýlacak bedelli sermaye artýrýmý kararý elbette ittifak holding için iyi bir karar. çünkü çoðunluk hisseyi satmýþ. elinde sadece yüzde 26 ADESE hissesi mevcut.bu yüzde 6 hissenin içindeki A tipi hissse senetleri ile imtiyaza sahip olduðundan Adese yönetimini elinde tutabiliyor. yani yönetiyor ama sermaye artýrýmýnda baþat sermayeyi baþkalarý koyuyor.
Adese deki sermaye artýrýmý ittifak holdinge yarar dedim. ama ittifak holding hissesine yarar mý? o tartýþmalý. çünkü türk sermaye piyasasýnda bu tip yüzde 10 ile þirketi yönetebilecek güce ulaþýlabilen kumar hisselerinde, þirketin durumu ile hissenin durumu paralellik arzetmiyor. bunun en basit örneði, hemen her gün þube kapatýp maaþ ödeyemeyecek duruma getirilen ADESE hisselerinin 3 TL den 17 TL ye götürülüþüdür. buna benzer onlarca þirket ismi sayabilirim.
burada, ittifak düþer kalkar demem insanlarý yanýltabilir. amacým sizlere bir bakýþý sunabilmek. kendi kararlarýnýzý kendiniz veriniz. ittifak 2 TL iken buradan çok baðýrdým. bu hisse uzun vadede gelir getirecek bir hisse.bu deðerleri haketmiyor diye. kýsa vadede ise boktan bir senet dedim) ittifak benim öneri verdiðim tarihteki fiyatýný 3 e katladý. bu noktadan sonra ittifakta yön konusunda yorum yapmam uygun düþmez.
Ama þunu söyliyeyim: ittifak holding ettiði zararýn asýl sebebi ADESE ve SEHA nýn zarar etmesiydi. Seha, zermerama çok para yatýrdý. evler maket üzerinde satýlamayýnca gelir eldesi durdu. özsermayesi de yeterli olmayýnca inþaata devam edemedi. zermeram inþaatýnda ilk etabý bitireeyip evleri teslim edemedi. eðer etseydi güven kaybý yaþamazdý. ilk etap evlerin inþaatýnýn yarýdan fazlasý bitti. þimdi ittifaktan gelecek sermaye ile bu ilk etabý bitirip satarsa eline yüklü para geçecektir.
ittifak holdingin ADESE deki yüzde 70 sahipliði yüzde 6 ya düþtü. bu, ADESEnin ettiði zarararýn ittifak holdinge daha az yansýmasý demek. evet ADESE hisseleri olmasý gerekenin çok altýnda bir deðerden elinden çýkardý ama sonuçta zarar eden bir þirket. ondan kurtulmasý kýsa vadede ittfaka (hisseye deðil) olumlu yansýyacaktýr.
Gelelim ADESE þirketine:
þirket gerçekten çok kötü durumda. bim, þok, A101 piyasayý ele geçirmiþ durumda. bu ortamda migros geçen yýl 800 milyon TL zarar açýkladý. adesenin özkaynaklarý migrosa göre çok daha iyi. yani aslýnda ADESE migrosa göre daha zengin. buna raðmen migrosun pd/dd çok yüksek. ama migros güvenilir geliyor insanlara. adese bu son yýl raflarý bomboþ olduðundan güven kaybý yaþadý. kýsa vadede þirketten bir halt olmaz. bim ve a101 e dayanamaz. bim gibi a gibi davranamadýkça da batar gider.
ADESE hissesine gelince, aslýnda bu hisse de speklerin elinde. ittifak 1 TL den bu hisseyi küçüklere deðil SPEK lere sattý. adrese teslim. nasýlki ittfak holdingi 2-3 TL de uzun yýllar tutup küçüklerin elinden topladýlar, bundada yine ayný davranacaklarýný tahmin ediyorum. bu seviyelerde epey bir sürünür. hele bedelli sermaye artýrýmýna katýlmayacak olan küçüklerin elinden hisseleri topladýlar mý, deme adamlarýn keyfine. hisseyi 17 ye taþýrlarken aslýnda hissenin toplu olduðu olduðu çok net gözüktü. 17 den 2 TL ye indirirken de malý kakaladýklarýný hiç zannetmiyorum. hergün takip ettim. net alým-satýmý hergün kontrol ettim. kendileri alýp kendileri sattý. ittifak yönetimi anlaþmalý olduklarý kiþiye sattýlar zaten. SPK 6 ay ceza kesince kime sattýklarý da anlaþýldý. bir de özlem erkanýn ve emrenin elinde yüklü miktarda vardý zaten
ADESE deki asýl maliyetleri ortalama 2 - 3 TL dir. bu tür þirketlerin bedelliye gitmesindeki asýl neden bedelliye katýlmayacak/katýlamayacak olan küçük yatýrýmcýlarýn ellerindeki hisseleri ucuzdan toplamaktýr. mesela þu anda adese hisselerinin fiyatý suni olarak 0.94 TL. bu þirketin bedellisine katýlmak küçük yatýrýmcýlar için çok mantýksýz. borsadan 0,94 TL ye alabileceðin bir hisseyi 1 TL ye satýyor þirket sana. otamatikman küçük yatýrýmcýlar bu bedelliye katýlmayacak. ve bu bedelliler borsada topluca satýlacak. peki kim alacak dersin? bu adamlar alacak. birisi YILMAZ SAYAN, diðeri ÖZLEM ERKAN. iyice mallanacak. sonraki yýllarda bir kaç olumlu haberle hisseyi 6 TL ye yükseltip satsalar dünya kadar para kazanýrlar. liradan almayýp birkaç yýl sonra 6 TL den alacak dünya kadar KERÝZ var bu ülkede.
klavyem çok çok kötü, çok hata yaptým, affedin
sonuç olarak, ADESE ye ve ittifak'a yeni girmeyi düþünüyorsanýz, gidin rýzkýnýzý baþka yerlerde arayýn. bu þirketlerin hisseleri kumar hissesi. düzenli temettüsü olan, büyük, güvenilir, A tipi B tipi imtiyazlý hisseleri olmayan, tek tip hisse senetleri olan ve imkb 50 den olanlardan þaþmayýn.
Emeginiz icin cok tesekkur ederim bedelsiz hisseye yararmi o konuya deginmemissiniz yinede emeginize tsk ederim
Yer Ýmleri