geçmişte bu forumda bana hakaret edenler oldu, aşağılıyanlar oldu, algı oyunu yapmaya çalışanlar oldu..

sözüm ona devletin haklı olduğunu düşünüp " faizleri alırken iyiydi, ohh olsun, beter olun" vesaire diyenler oldu.. şimdi onların aslında "nasıl insanlar" (ki insan bile denilmeyecek yaratıklar) olduğunu söylemeye çalışacağım..

ressam , hasbi, power pc (çark etti) vs vs forumun en ileri gelenlerine kadar..

önce bunlar devletin toplumda yarattığı algı üzerinden beni suçlamaya ordan bastırıp sesimi kesmeye, forumdan uzaklaşmamı sağlamaya çalıştılar. (tabi ben dersimi en başından biliyordum)

zira ben herşeyi bilerek ve muhakeme etmiş olarak bu foruma geldim.. aksi takdir de bu aşağılık zihniyetten ciddi derece de manevi zarar (stress vs) yaşamam mümkündü.. itiraf edeyim bir nebze yaşadım

bu esasen konuyu bilmedğimden değil, esasen akıl almaz derece de korkak olduğunu bildiğim insanların sadece sanal ortamdayız diye 400bin insanın hayati birikimlerini kaybettiği bir olayda (haksız hukuksuz bir devletin yaptığı gasp)

insanları hem suçlamaları, hemde hakaret etmeleriydi.. hani birine çık karşıma desen, korkudan foruma bir daha girmeyecek.

iddiaları dinlemek istedim zira ne derece sağlam uydurma bir argümanla karşıma çıkacaklar merak ettim. esasen kimse bişey söylemedi/söyleyemedi..

benim anladığım devletin mutlaka uzanları yok etmesinin şart olduğu (haksız hukuksuz) bu böyle olunca imar bankasının batırılması gerektiği ve imar bankası tasarruf sahiplerinin diğer bankalardan fazla faiz aldığı düşünüldüğü ve yapılan birçok şeyin haklı olduğu. (ortalama düşünce buydu)

tabi uzanların mutlaka yok edilmesi gerekse bile devlet bu olaydan her halukar de tasarruf sahiplerine zarar vermeden çıkabilirdi.

BU ANLAMDA TASARRUF SAHİPLERİNİN HAKLARININ GASP EDİLMESİ KESİNLİKLE ART NİYETLİ, KASITLI , BİLİNÇİLİ VE PLAN DAHİLİNDE YAPILDI.

işte buradaki gerekçe şuydu; bunlar yüksek faiz aldılar...

esasen bunu saf dışı bırakacak bir çok fikir üretilebilir en basiti, geçmişe dönük 400bin tasarruf sahibinin kaç yıl imar bankasında kaldığı geçen süre içinde ne kadar faiz geliri elde ettiği diğer bankadaki tasarruf sahipleriyle karşılaştırılır.

bu tabi veriler girilerek özel hazırlanmış bir yazılım ile yapılır. yine iddia ediyorum bugünkü teknolojiyle herkese ne kadar faiz ödeneceğinin hesaplanması 1 saat sürmez..

o zaman şu gündeme geliyor, İMAR BANKASI TASARRUF SAHİBİ NE FAİZ ALIRSA ALSIN BU HAKLAR GASP EDİLECEKTİ..

peki neden? buna esasen neden bulunamaz. temelsiz bir düşmanlık denebilir.. zira imar bankasından başka bu ülke bankacılık tarihinde tasarruffu gasp edilen kimse olmadı..

şöyle bir görüş var; daha önce devletin ödediği yüksek faizlerde normal değildi, bu yüzden imar bankasında enflasyonun üzerinde o dönem verilen faizler verilmek istenmedi..

ben bu konuyu da irdelemiştim; esasen faiz o dönemin koşullarına göre her zaman olması gereken seviyededir. devlet faizin karşılığını mutlaka vatandaşlardan çıkarmak zorundadır ve çıkarmıştır.. yani verilen yüksek faizin bedelini yine bankaya tasarrufunu yatıran insanlar öder ve diğer insanlar.

oluşan faiz ekonominin yönetilememesinden kaynaklanır, esasen yüksek faizi sıradan tasarruf sahipleri istemezler bankalar ve büyük yatırımcılar keyfi olarak "risk algım yüksek" diyerek devletten fazla faiz talep ederler. devlet bu konuda güçsüz ise faizi öder.. bankalar aldığı yüksek faiz den bir miktar daha düşük faizi sıradan tasarruf sahiplerine öder.

yani sahip olmadığı paranın üstünden kazanç sağlar, bu olayda KÖTÜ asla sıradan tasarruf sahibi değildir. büyük oyunculardır..

büyük oyuncular genellikle kazanır, sıradan insanlar genellikle kaybeder..

örnek; yüksek faiz dönemin de enflasyonun üstünde (ki manupule enflasyon verileridir) %20 reel getiri elde eden bir insan parasını 5 yılda 2 ye katlar..

fakat sıradan tasarruf sahibinin bu karı kesin değildir. konjonktur değiştiğin de yüksek faiz de aşırı düşen konut fiyatları yükselişe geçer, bu fırsatı kaçıran (kumar oynamayı bilmeyen ) sıradan tasarruf sahibi konut fiyatları 10 katına çıktığın da real anlamda tasarrufunu ikiye katlamış gibi görünse de akıl almaz ölçüde zarar etmi şolur.

imar bankasın da oldukça sıradan işçi, emekli, esnaf vb insanların çoğunlukta olduğu düşünüldüğün de bu kumarı bilen ve bu risklere giren insan sayısının oldukça az olduğu rahatlıkla tahmin edilebilir.

yani devletin İMAR BANKASI MUDİLERİ DİĞER BANKALARDA Kİ GİBİ YÜKSEK FAİZ ALDI, VE REEL ANLAMDA CİDDİ KAZANÇLAR SAĞLADI VE BİZ ESASEN REEL KAZANÇLARININ BİR KISMINI GERİ ALDIK. DÜŞÜNCESİ

AŞAĞILIK BİR ALGI OYUNUDUR. YALANDIR, TEMELSİZDİR..

imar bankası tasarruf sahibi diger bankalar da olduğu gibi yüksek faiz dönemi yaşamıştır (evet) fakat zaten konut fiyatlarının uçuşa geçtiği dönem de DEVLET BU TASARRUFLARI GASP ETMİŞTİR. ve hiçbir imar bankası tasarruf sahibinin konut almasına müsaade etmemiştir.

BU BAKIMDAN HİÇ BİR DÖNEM DE ALINAN YÜKSEK FAİZİN MUTLAKA GERÇEK ANLAMDA REEL GETİRİ OLDUĞU İDDİA EDİLEMEZ.

BU ANCAK ZAMANINDA HANGİ YATIRIM ARACINA GİRECEĞİNİ BİLEN, DAHA ÖNEMLİSİ OYUNUN NE ZAMAN BAŞLAYACAĞINA KARAR VEREN, NE ZAMAN SONLANDIRILACAĞINA KARAR VEREN BÜYÜK OYUNCULAR İÇİN GEÇERLİDİR.

VE RİSK ALAN BAZI KÜÇÜK YATIRIMCILARI.