SASA'nýn PTA Üretim Tesisi yatýrýmýnda üretimin 2024 yýlýnýn ikinci yarýsýnda baþlamasý öngörülüyor
06/11/2023 06:22:30
SASA'nýn PTA Üretim Tesisi yatýrýmýnda üretimin 2024 yýlýnýn ikinci yarýsýnda baþlamasý öngörülüyor.
SASA'nýn internet sayfasýnda güncellediði bilgilerde, "Projenin tamamlanmasýna iliþkin sorumluluk Ýspanyol Técnicas Reunidas firmasýna aittir. Bununla birlikte Þirketimiz, ülkemize ve ekonomimize üretim, istihdam, ihracat ve dýþ denge baþta olmak üzere her anlamda çok ciddi katký saðlayacak olan bu projenin en kýsa sürede devreye alýnmasý için her zaman olduðu gibi en yüksek gayreti göstermekte ve çalýþmalarýný büyük bir özveriyle devam ettirmektedir. Elimizdeki en güncel bilgiye göre üretimin 2024 yýlýnýn ikinci yarýsýnda baþlamasý öngörülmektedir." denildi.
Tesisin yardýmcý ünitelerinden Yangýn Suyu Sisteminin, Eylül 2023 itibarýyla, Soðutma Kulesi, Hava Ünitesi ile Azot Üretim ve Sývý Depolama Ünitesinin, Ekim 2023 itibarýyla tamamlandýðý belirtildi.
Profenin tamamlanmasýyla FAVÖK katkýsýnýn 200-250 milyon USD /yýl olacaðý öngörülüyor.
Tesisin tamamlanmasýyla beklenen katkýlar þu þekilde sýralandý:
"-SASA’nýn Adana Seyhan’da yapýlan yatýrýmlarýnýn devreye girmesiyle PTA ihtiyacýnýn 1.750.000 ton/yýl olmasý beklenmektedir.
Dolayýsýyla PTA üretiminin tamamýnýn þirketin kendi polyester üretimi için tüketilmesi hedeflenmektedir.
- Devam eden yatýrýmlarýn devreye alýnmasýna kadar geçen süreçte, ihtiyaç fazlasý PTA’nýn satýþý söz konusu olabilecektir.
- %11 maliyet avantajý (PTA-PX arasýndaki spread ve PTA ile PX navlun maliyetleri arasýndaki farktan kaynaklý)
- Ýstihdam katkýsý
PTA Üretim Tesisi inþaat aþamasýnda çalýþan personel: 6.000-6.500 kiþi
Ýþletme aþamasýnda çalýþacak personel: 430 kiþi
Hali hazýrda çalýþmaya baþlayan iþletme personeli: 230 kiþi
- Üretim sýrasýnda ekzotermik reaksiyonla ortaya çýkan atýk gazdan (off-gaz) faydalanarak tesisin ihtiyacý olan 1.360.785 GJ elektrik üretilecektir. Tesisin tüm elektrik ihtiyacý bu þekilde dýþa baðýmlý kalmadan kendi sistemleri ile karþýlanmýþ olacaktýr.
- Invista teknolojisi sayesinde atýk gazdan enerji üretimi ile konvansiyonel PTA tesislerine kýyasla %65 daha az sera gazý emisyonu salýmý gerçekleþecektir. "
Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri