Tekfen, ilk lisanslý RES yatýrýmý için Hisse Devir Sözleþmesi imzaladý
04/03/2024 06:20:30
Tekfen, ayný gün içinde yenilenebilir enerji stratejisi doðrultusunda toplamda yaklaþýk 25 megavatlýk elektrik üretim kapasitesi içeren iki satýn alma iþlemine imza attý.
Þirket'ten yapýlan açýklamaya göre, önce Tekfen Holding, ilk Rüzgâr Enerji Santrali (RES) yatýrýmý için hisse devir sözleþmesini imzaladý. Ardýndan Tekfen Holding iþtiraki Toros Tarým, sürdürülebilir tarýmsal üretim hedefleri kapsamýnda 2019 yýlýnda %70 hissesini satýn aldýðý Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Þ.'nin kalan %30’luk hissesini de devralarak þirketin tek sahibi oldu.
Tekfen Grup Þirketler Baþkaný Hakan Göral, “Ýþ yapýþ kültürümüz ve deneyimlerimizden aldýðýmýz güçle teknoloji, inovasyon ve sürdürülebilirlik temelli iþ modelimiz ve yeni stratejimiz doðrultusunda grubumuzu yarýnlara taþýmak için çalýþmaya devam ediyoruz. Yeþil enerji odaklý dönüþüm de, bu amaçla yürüttüðümüz en önemli baþlýk. Yaklaþýk 6 ay önce grubumuz bünyesinde hayata geçirdiðimiz Tekfen Yenilenebilir Enerji Çözümleri A.Þ. ile bu yöndeki projelerimize hýz vermek için yola çýktýk ve bu yoldaki ilk adýmýmýz olan Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) yatýrýmýmýza iliþkin hisse devir sözleþmesine imza atýyoruz” dedi.
Yenilenebilir enerji çözümleri segmentinde büyümek ve hedeflerine ulaþabilmek amacýyla, öncelikle halihazýrda kurulu bulunan enerji santral yatýrýmlarýna odaklandýklarýný kaydeden Göral, “Bu alanda amacýmýz Taahhüt Grubumuzu bir Mühendislik, Satýn Alma ve Ýnþaat (EPC) oyuncusu olacak þekilde yeniden konumlandýrmak. Söz konusu yeni yatýrýmlarýmýz, yeþil amonyak ve yeþil hidrojen projeleri kapsamýnda büyümeyi içeren, Tekfen’in sürdürülebilir enerji çözümleri alanýndaki varlýðýný artýrma stratejisinin bir gerekliliði. Bu minvalde, kendi bünyemizde yatýrýmýný gerçekleþtirmeyi planladýðýmýz orta büyüklükte bir yeþil hidrojen-amonyak tesisi için, dünyanýn en önemli teknoloji tedarikçileriyle görüþmelerimizin birinci aþamasý tamamlandý” diye belirtti.
Göral, “Bu hedefimiz doðrultusunda ilk olarak rüzgâr ve güneþ enerji sistemleri üzerine yatýrýmlara odaklandýk. Geliþtirmek, kurmak ve ardýndan iþletmek üzerine planladýðýmýz bu tür yatýrýmlar için faaliyette olan bazý santralleri bünyemize almayý önceliklendirdik. Bu anlayýþla da Balýkesir’de 9,6 megavatlýk kurulu, 4,8 megavatlýk artýrým kapasitesi ile toplam 14,4 megavatlýk Marmara RES üretim lisansýnýn sahibi olan Babadað Elektrik Üretim Sanayi Ticaret A.Þ.’yi tüm hisseleriyle birlikte devralýyoruz. Türkiye’deki muadilleriyle karþýlaþtýrýldýðýnda oldukça yüksek bir verimliliðe sahip olan Marmara RES’in, üreteceði elektrik enerjisiyle yaklaþýk 25.000 hanenin elektrik ihtiyacýnýn karþýlanmasý mümkün olacaktýr” dedi.
Gönen Yenilenebilir Enerji’nin kalan %30 hissesi de satýn alýndý
Tekfen, ayný gün ikinci bir hisse alým sözleþmesine daha imza atarak gübre sektöründeki sürdürülebilirlik vizyonuyla gerçekleþtirdiði çalýþmalarýný hýzlandýrdý. Organik ve organomineral gübre pazarlarýndaki konumunu döngüsel ekonomi yaklaþýmý ile güçlendirmek amacýyla 2019 yýlýnda Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Þ.'nin %70'ini satýn alan Tekfen Holding iþtiraki Toros Tarým, kalan %30’luk hisseyi de devralarak þirketin tek sahibi oldu.
Þirket bünyesindeki Balýkesir Gönen ve Konya Meram tesislerinin toplam 9,62 megavatlýk kurulu elektrik gücü bulunduðunu hatýrlatan Hakan Göral, “Gerçekleþtirdiðimiz bu satýn almayla, yýllýk 110 bin ton organomineral gübre üretim kapasitesine sahip olduðumuz bu tesislerimizde, çok daha hýzlý ilerleme saðlayacaðýmýz muhakkak. Ayný zamanda süreç ve yönetsel verimliliðin artacaðýna da inanýyoruz. Sürdürülebilirlik ve toplumsal deðer yaratma ilkelerimize baðlý olarak geçmiþ 50 yýlda olduðu gibi bugün de çiftçilerimizle birlikte Türk tarýmýný daha iyi noktalara getirmek için çalýþmaya devam ediyoruz” dedi. Ayrýca bu satýn alma, Toros Tarým’ýn ürün portföyünde yer alan organik ve organomineral gübre üretim ile satýþýna dair pazar payýnýn artmasýna ve biyolojik atýk çýktýlarýnýn döngüsel yeþil ekonomi girdileri olarak kullanýlmasýna izin verecek yatýrýmlara olanak saðlayacaktýr.
Bu satýn almalar ile Tekfen Holding bünyesinde faaliyet gösteren çeþitli iþletmelerin toplam lisanslý gücü 72 megavata ulaþmýþ oluyor. Toros Tarým’ýn atýk ýsý kullanýlarak Samsun tesislerinde 30 megavat, Mersin tesislerinde ise 7 megavatlýk elektrik enerjisi üretim kapasitesi bulunmakta olup; bu yatýrýmlar, kaynaklarý verimli kullanma, sera gazý emisyonlarýný azaltma doðrultusunda döngüsel ekonomi modeline olumlu katkýlar saðlamaktadýr.
Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri