VC ve PE ne demek, nasil yatirim yapar, yapilari nedir biraz arastir. Mediterra, bir PE, size gelen VC'ler ise venture capital, aralarinda fark var. Butun PE'ler (turk olan Actera, Turkven ve Mediterra) dahil, fonlarinin yapisi geregi ve yatirimcilarinin buyuk kismi yabanci oldugu icin Luxemburg ya da Hollanda uzerinden sirket kurarak yatirim yaparlar, bu bir sir degil. Mediterra'yi kuran adamlar zaten Turk, yatirimcilari yabanci, web-sitelerinde hersey acik acik yaziyor. Klasik Turk kafasiyla spekulasyon yaratmaya gerek yok.
Mediterra sayesinde Logo, Netsis'i aldi, Romanyadaki sirketi ve irili ufakli bir cok sirketi satin aldi. Bu satin alimlar sonrasinda ciro 2011 yilinda 31milyon TL iken 2016'da 176milyon TL'ye cikti. 5 senede ciroyu 5 kattan fazla arttirmak ve 176milyon TL'ye getirmek heralde bir basaridir. Umarim calistigin sirket de cirosunu bu seviyelere cikartir, borsaya acilir biz de hissesini aliriz. Ayrica sirkete VC ya da PE yatirimcisi almanin zarardan cok faydasi var, cunku bu adamlar sirketi nasil buyuteceklerini, ne yapmalari gerektiklerini ve buyuttukleri zaman nasil satacaklarini biliyor. En buyuk teknoloji sirketlerinin neredeyse hepsinde VC ya da PE yatirimcisi var. Ornek vermek gerekirse Facebook, Salesforce, Uber, Lyft, vb.
Aralarinda pek oyle bir fark yok. Ayni seyin degisik evreleri. Birisi start-up'lara, otekisi yerlesmis firmalara. Semantikleri ile ugrasaya gerek yok, Ben olayi basite indirgedim.
Bizi ilgilendiren "Amac". Ve amac ayni: "Exit"... "Tabana yayma".
Dogru ilk 2 sene bize gelenler VC, sonrakiler PE. Ayrica Uber'i, FB'yi karistirmamak gerekli. Onlar end-userlara (Logo B2B). Bu adamlarin
sirketinle, isinle, markanla, herhangi birsey ile hicbir ilgisi yok. Tek ilgilendikleri sey en fazla kitleye satabilecegin basit bir "product" var mi. Varsa oyunun oteki evrelerini hemen devreye sokuluyor (sirket almalar, IPO haberleri, vs).
"Vergi" olayininda da belirtmek istedigim: Amerika'da da kurarsin, Ingiltere'de de. Ama %30 vergi yersin orda. Bu yuzden vergi kacirma mekanlari Luxembourg, Jersey, Caymans, vs. %3 ile kurtarirsin. Adamlarin dini para, bu isin yasal olarak nasil yapildigini biliyorlar tabi ki. Ama yasal olsa da gercek degismiyor.
Tabi ki olumlu kisimlari var ama, guzel kazanan sirketi borsaya acip kara ortak getirmek.... Yapilacak sey degil. Borsaya acilmak ancak islerin kotulesmeye basladigi zaman dusunulur."Umarim calistigin sirket de cirosunu bu seviyelere cikartir, borsaya acilir"
Cok guzel demissin. Yukarda belirttigim gibi, bu adamlarin tek bir amaci vardir. EXIT. Yani tabana yayma."ne yapmalari gerektiklerini ve buyuttukleri zaman nasil satacaklarini biliyor."
* %26'dan %66'ya aciklik cikarilarak yapildi mi bu? Yapildi.
* Tektabanca senelerce %94 sahip oldugu sirketteki kismini 6 senede %34'e indirdi mi? Indirdi.
* Fiyat 1'den 60'a geldi mi? Geldi.
Eeee? Ne bekleniyor burada? 100 kat artmis hissede %3-5 kazanmak mi? Daha ne guzel hakettigi degere gelmemis teknoloji firmalarimiz var. Onlari bulun.
Bu bir tekstil firmasi degil. Daha fazla mal sattikca, daha fazla kumas bulman, daha fazla kumasa para odemen gerekmiyor. Bunlari bildigimizden, yasadigimizdan hep yazilim sirketleri ile ilgilendim ve cok da guzel kazandim. Bu sirketin bu VC olaylari ile tabana yayilmasina gerek yoktu. Cok guzel potansiyeli vardi cloud geyigi ile.
Ne guzel butun musterilerin aylik/senelik sana para oduyor. (onlar) Batana kadar adamlari maasa bagliyorsun.
Bizim istedigimiz teknoloji konusunda dunya devlerinin ilgi gostermesiydi. Satin almasi degil, ilgi gostermesi. Bakin Oracle her ay 1 tane sirket satin aliyor. Norvec'te, Nijerya'da, Almanya'da, Japonya'da. Kesintisiz her ay bir sirketi satin aliyor, 5 taneye de ortak oluyor.
Bu konuda uzman olmus teknoloji sirketleri yerel piyasada bu kadar potansiyeli olan bu "bulunmaz hint kumasina" niye hic ilgi gostermediler acaba? Cunku onlar hangi oyunun oynandigini cok iyi biliyor.
Bir dusunun derim.
Oyak Yatýrým, Logo Yazýlým'ý hisse baþýna 66.50 TL fiyat hedefi ve 'Endeksin Üzerinde Getiri' tavsiyesi ile araþtýrma kapsamýna aldý.
Oyak Yatýrým'ýn ( http://www.oyakyatirim.com.tr ) konu ile ilgili raporunda þu deðerlendirme yapýldý:
"Logo Yazýlým’ý hisse baþýna TL66.50 fiyat hedefi ve Endeksin
Üzerinde Getiri tavsiyesi ile araþtýrma kapsamýna alýyoruz.
Türkiye’nin en büyük baðýmsýz yazýlým kuruluþu olan þirket, Eylül
2016’da yaptýðý Total Soft satýn alýmýyla Romanya ve dolasýyla AB’de
büyüme potansiyeli açýsýndan avantaj yakalamýþ ve Hindistan’da da bir
ortaklýk kurmuþtur. Ekim 2016 sonu nitelikli yatýrýmcýlara hisse
satýþýyla halka açýklýðý %25’ten %61’e yükselen þirket, büyüme
potansiyeli açýsýndan ciddi katalistlere sahiptir.
Türkiye operasyonlarý... Logo, 800’ün üzerindeki iþ ortaðý ve 90
bine yakýn müþteri portföyüyle özellikle KOBÝ’lere hizmet veren
kurumsal iþ verimliliði pazarýnda ülkemizde mühim bir oyuncudur.
Þirket, %24’lük Pazar payýyla pazar lideri SAP’tan (%41) sonra
ikincidir. Yaratýlan çözümlerin çeþitliliði ve KOBÝ’lere desteðin
artmasýnýn yanýsýra yaptýðý satýnalmalar, Teknopark ve AR-GE
alanlarýndaki giderlere iliþkin ciddi devlet teþvikleri son yýllarda
finansallarýný desteklemiþtir. 2011-2016 yýllýk ortalama ciro artýþý %
44’tür. E-devlet uygulamalarý da þirket için önemli bir büyüme
potansiyeli teþkil etmektedir.
Total Soft’un göreceli düþük karlýlýðý…. Logo, Türkiye’deki
göreceli olarak daha karlý iþ modelini Romanya’da da kullanarak ürün
standardizasyonuyla KOBÝ’lere yönelmeyi ve marjlarý iyileþtirmeyi
amaçlamaktadýr. 2017 tahminlerimize göre Total Soft’un Logo konsolide
finansallarýnda gelir ve FAVÖK tarafýnda sýrasýyla %34 ve %18 payý
olmasýný tahmin ediyoruz. Total Soft için 2017 FAVÖK marj beklentimiz
%17’yle sadece Türkiye operasyonlarý tahminimiz olan %42’ye göre
düþüktür. Bunda ürün miksi, iþ modeli, yüksek maliyetler ve devlet
teþvikinin azlýðý rol oynamaktadýr. 2026 tahminlerimizde sýrasýyla bu
rakamlarýn %23 ve %47’ye yükseleceðini öngörüyoruz.
Sezonsallýk…. Logo Türkiye’nin 2011-2016 çeyreklik bazda ciro
kompozisyonuna baktýðýmýzda 4Ç %37’lik payýyla ilk sýradadýr. Bunu %22
payýyla ikinci çeyrek ve %21’þer paylarýyla diðer çeyrekler
izlemektedir. Bu açýdan son çeyrek yýllýk performansta temel
belirleyicidir.
Net borç…. Þirketin Total Soft satýnalmasýnýn (EUR30mn) da
etkisiyle 2015 sonundaki net nakdinin (TL49mn) 2016 sonunda net borca
(TL23mn) dönüþü söz konusu olmuþtur. Lakin, net borç/FAVÖK (0.3x)
oranýyla borçluluk düþüktür ve þirketin nakit akýþý yaratma kapasitesi
kuvvetlidir.
Uluslararasý karþýlaþtýrýlabilir þirketlerin çarpanlarý analizi….
Logo 2017T F/K ve FD/FAVÖK çarpanlarý, Bloomberg verilerine göre
oluþturduðumuz küme ortalamasýna göre sýrasýyla %15 ve %4 iskontoludur.
Riskler: Rekabet, AR-GE için ekstra önemli olan personelde kayýp,
iþ ortaklarýna iliþkin olumsuz geliþmeler, yurtdýþý operasyonlarýna
iliþkin planlarda gecikme þirket için riskler olarak sayýlabilir."
YASAL UYARI : Burada yer alan yatýrým bilgisi ve yorumlar Kiþiseldir. Yatýrým Tavsiyesi Deðildir...
Logo'nun stratejik bir yatirimciya (Sage, Infor, SAP ya da benzeri ERP sirketlerine) satilmamasinin en buyuk sebebi Tugrul Tekbulut'un Logo'da kontrolu vermek istememesinden kaynaklaniyor. Cunku Sage, Infor ya da SAP, aldiklari sirkette cogunlugu ve dolasiyla kontrolu satin aliyor. Bu stratejikler almaya calisti, ama Tugrul Tekbuluk ikincil arz yapilip kontrolun kendinde kalmasini istedi. Yoksa Logo, stratejige kontrol primi ile beraber cok kolay 65-70TL fiyattan satilirdi.
VC'ye, PE'ye, halka acilmaya enayalik olarak bakan, en dogrusunu kendi bildigi sanan, kucuk olsun hepsi benim olsun anlayasinda olan patronlar ve sirketler yuzunden Turkiye'den milyar dolarlik (Unicorn) bir teknoloji sirketi cikmadi, cikmazda.
Ne mutlu ki, Tugrul Tekbulut, Mediterra'yi kendine ortak olarak aldi, kendi basina cesaret edemeyecegi isleri Mediterra ile beraber gerceklestirdi. Ederi 5 TL olan Logo'nun tamamina sahibi olmaktansa, ederi 60TL eden Logo'nun 3te1'ine sahip olmanin daha buyuk bir deger oldugunu gordu.
Yorumlar ve bilgiler için teþekkür ederim
66.45 ilk fiyat hedefini beklemekteyim.Yazdýklarým beni baðlar.Yatýrým tavsiyesi deðildir.
Yer Ýmleri