Originally Posted by
Morph
Dolaþýmda 2.45 milyon hisse var.
Bu hisselere sahip kiþi sayýsý 100'ü geçmez.
2 milyon hisse kasalarda kilitlidir. Aþaðý-yukarý hareketler ve boþ hacim kalan kýsmýn el deðiþtirmesi sýrasýnda gerçekleþir.
2010'dan bir haber. Bu kuralda daha sonra bir deðiþiklik yapýldý mý bilmiyorum.
"Þirketlerin halka açýklýk oranýnýn hesaplanmasýnda, yakýn aile üyelerine ve üst düzey yöneticilerin yakýn ailelerine ait hisse senetleri, fiili dolaþýmdaki pay oranýnýn hesaplanmasýna dahil edilecek.
Sermaye Piyasasý Kurulu (SPK), Ýstanbul Menkul Kýymetler Borsasý (ÝMKB, Borsa) Hisse Senetleri Piyasasý'nda iþlem gören þirketlere iliþkin "fiili dolaþýmdaki pay oraný"nýn hesaplanmasýnda dikkate alýnacak kriterleri belirlediði, 23 Temmuz tarihli kararýnda deðiþiklik yaptý.
Buna göre, "yakýn aile üyeleri (kurucu veya eþlerin üstsoy ve altsoyu, ikinci derece dahil yan soy hýsýmlarý)" ile "üst düzey yöneticilerin ve yakýn aile üyelerine (üye ve yöneticilerin veya eþlerinin üstsoy ve altsoyu, ikinci derece dahil yan soy hýsýmlarý)" ait paylarýn "fiili dolaþýmdaki pay oraný tanýmý dýþýnda tutulmasý" uygulamasýndan vazgeçildi.
Yeni karar uyarýnca, bu kategoride, þirket kurucularý ile iliþkili kuruluþlarýnýn (konsolidasyona tabi þirketlerin) sahip olduðu paylar, fiili dolaþýmdaki pay oraný tanýmý dýþýnda tutulacak.
Halka açýklýk oranýnýn hesaplanmasýnda esas olan fiili dolaþýmdaki pay oraný hesaplanýrken taným dýþýnda tutulacak hisseler þöyle:
"-Kamu tüzel kiþiliðinin mülkiyetindeki paylar,
-Þirket kurucularý ile iliþkili kuruluþlarýnýn (konsolidasyona tabi þirketlerin) sahip olduðu paylar,
-Þirket sermayesinin yüzde 5 ve daha fazlasýna sahip olan gerçek ve tüzel kiþi ortaklarýn sahip olduðu paylar,
-Þirket yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeleri, (genel müdür veya yetki ve görevleri itibarýyla genel müdüre denk veya daha üst konumlarda görev yapanlar, genel müdür veya yetki ve görevleri itibarýyla genel müdüre denk kiþilere doðrudan baðlý olarak çalýþan üst düzey yöneticilerin (Genel Müdür Yardýmcýsý ve benzeri unvanlara sahip) sahip olduðu paylar,
-Þirketlerin sandýk ve vakýflarýnýn mülkiyetindeki paylar,
-Sermaye piyasasý mevzuatý kapsamýnda özkaynak olarak verilenler, kredili iþlemle alýnarak teminata konu edilenler veya Takasbank piyasalarý için teminata konu edilenler dýþýnda teminat olarak verilen paylar,
-Hukuken kýsýtlý olan ve alým satýma konu edilemeyen, yasaklý, hacizli paylar."
ÝMKB'de paylarý iþlem gören tüm þirketler, fiili dolaþýmdaki pay oraný kriterleri kapsamýna giren tüzel ve gerçek kiþilerin kimlik ve unvan bilgilerini, sicil numaralarý ile birlikte Merkezi Kayýt Kuruluþu'nca (MKK) belirlenecek usulde ve sürelerde MKK'ya bildirecek. MKK, 1 Ekim 2010 tarihinden itibaren, þirketlerin fiili dolaþýmdaki pay oranlarýný haftalýk olarak hesaplayarak, MKK'nýn internet sitesi üzerinden kamuya duyuracak. Veri yayýn þirketleri ve MKK tarafýndan uygun bulunmasý durumunda, bu bilgiler MKK tarafýndan veri yayýn þirketlerine saðlanacak.
Þirket kurucularý, iliþkili kuruluþlar, þirket yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeleri ile üst düzey yöneticilerinden herhangi bir TC kimlik numarasý veya vergi kimlik numarasý olmayan kiþilerle ilgili olarak, MKK'ya bildirilmesi gereken ancak TC kimlik numarasý veya vergi kimlik numarasý olmayan söz konusu kiþilerin, sayýlan kimlik veya vergi numaralarýna sahip olduklarýný þirkete bildirmelerini takip eden 3 iþ günü içinde, bu bilgiler MKK'ya bildirilecek."
I, a stranger and afraid
In a world I never made. ―AE Housman
Yer Ýmleri