Senden vazgeçmek zorunda kaldým.. Nasip deðilmiþ
Redmi Note 4 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Senden vazgeçmek zorunda kaldým.. Nasip deðilmiþ
Redmi Note 4 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Brand Finance'in 2018 yýlý Türkiye marka deðerlemesine göre #Pýnar marka deðerini $299mn'dan $342mn seviyesine çýkarmýþ. Sýralamada 25. sýradan 22'ye yükselmiþ. Borsada #PETUN #PINSU #PNSUT þirketlerin toplam deðeri ise $163.5mn seviyesinde
Harika veriler ve harika bir yorum. [emoji122][emoji122][emoji122]
SM-G950F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sektörler çok farklý ama yine de borsa da mantýðýn olmadýðýný kanýtlayan bir örnek olmasý açýsýndan veriyorum bu örneði
Otokar 225 milyon TL özkaynak ile 1.5 Milyar TL piyasa deðerine sahip . Yani PD / DD 12 civarý. 6 ayda 78 milyon zarar açýkladý. Kaðýt 70 lira. Gerçi muhtemelen pazartesi çok düþer çünkü bilançosu yeni geldi. Ama hadi düþsün 50 liraya. Yine de PD / DD yaklaþýk 6-7 olur.
Petun özkaynak 500 Milyon Tl , muhtemelen 6 ayda 40-45 Milyon TL civarý kar açýklayacak , F/K 5 civarý olur hatta daha da aþaðý olabilir. PD / DD 0,6'lar civarý , hisse fiyatý 7.3 TL hala alan yok.
Bu çeliþkiyi açýklýyabilecek birisinin olduðunu sanmýyorum.
Borsanýn en ucuz ve karlý kaðýtlarýndan biridir Petun ama eðer 6 aylýk bilançoda 40-45 milyon TL kar açýklayýp hala daha çok sert bir þekilde yukarý gitmezse , burada hakikaten ne mantýk var derim ne de iyi niyet.
Kimse bana kaðýdýn spekülatörü var yukarý gitsin istemiyor falan demesin. Böyle bir kaðýda talep yaðmasý lazým , o talebin önünde de kimse duramaz. 1 milyon lot alýþ girsen ne diyecek spek yok girme mi diyecek. Ýsterse karþýlasýn bu alýmý kaðýdý beleþden elinden çýkarsýn.
Dur bakalým ne olacak ? En geç haftaya perþembe açýklanacak. Bekleyip göreceðiz.
Petun bilanço verilerine göre ucuz bir hisse ancak yoðun bir yabancý satýþý var. Bu satýþýn sebebi ilk çeyrek bilançosunda oluþan düþük faaliyet karlýlýðý ile temettü miktarýný düþürmesi olabilir. Yabancý satýþýnýn nerede duracaðý önemli. Kanýmca bunu 2. çeyrekte gelecek iyi bir bilanço durdurur.
Açýkcasý son aylarda iþlem hacmi o kadar düþük ki , kimsenin öyle ahým þahým satýþ yaptýðýný sanmýyorum. Yani eðer son 3-5 ayda yabancý 150-200 bin lot sattýysa bile , bu oran piyasadaki 14 milyon lotun sadece %1-2'sine denk gelir.
Yani 3-5 ayda 200 bin lot satýþla böyle bir kaðýdýn bu kadar düþmemesi lazýmdý. Ama sorun satanlarda deðil , sorun neden bu kaðýt bu kadar cazipken talep gelmiyor. Sorun arzda deðil , talepde.
Yani kaðýt BÝST 100 kaðýdý olmadýðýndan ve tahtasý çok sýð olduðundan , fonlar tarafýndan , yabancýlar tarafýndan ve aracý kurumlar tarafýndan tavsiye edilmiyor olabilir. Ama bu borsada yüzbinlerce küçük yatýrýmcý var ve bunlar artýk az da olsa finansal tablo okumayý biliyorlar.
Yani F / K oraný 20-30 olan kaðýtlarý alacaklarýna , PD / DD oraný 3-5-10 olaný alacaklarýna , F/K oraný 4-5 olan PD / DD oraný 0,6 olan bu kaðýdý neden almazlar onu anlamaya çalýþýyorum.
Neyse vardýr bir sebebi deyip bekleyelim.
Son üç aydaki yabancý satýþý 1 milyon lot civarýnda. Ayrýca satýlan lot miktarý ile fiyat düþününü oranlamak mantýksýz. Alýcý az olduðu için mecburen fazla satamýyorlar. Benim gördüðüm alýcý geldiði anda basýyorlar.
Bunun nedeni son 3-4 yýldýr ciro ve faaliyet karlýlýðý açýsýndan þirketin stabil konuma gelmesi olabilir. Bu sene temettü oranýnýn düþmesi de iþin tuzu biberi oldu.
Son 3 ayda kabaca 60 iþ günü olduðunu düþünürsek , gün baþýna ortalama 16-17 bin lot satmýþ. Yani kabaca 140-150 bin TL'lik satýþ. Ýþte anlamadýðým konu da bu. Bu kadar küçük bir satýþý karþýlayacak alým neden gelmiyor. Millet bundan çok daha pahalý kaðýtlarý alýrken bunu neden almýyor , görmüyor.
Olaya yabancý açýsýndan bakarsak , evet son 3-4 senedir þirket cirosunu ve karýný enflasyon üzerinde arttýramýyor , bir týkanýklýk var doðru. Ama hala daha bu þirketin F/K'sý en pahalý olduðu dönemde bile 10 olmadý. Þu anda ise 5 civarý. PD / DD deðeri en pahalý olduðu dönem bile 1 olmadý. Þu anda 0,6 civarý.
Yani bu yabancý bu rakamlarý beðenmeyip satýyor ama , F/K oraný ve PD / DD deðeri daha yüksek olan baþka kaðýtlarý alabiliyor. Anlamadýðým nokta bu zaten. Hadi yabancý satýyor küçük yatýrýmcý neden yeterince ilgiyi göstermez de F/K'sý 30-40 olan defter deðerinin 3-5 katýnda iþlem gören kaðýtlarý hala daha çok yükselecek diye alýr anlamadýðým bu zaten.
Elbet bir hareket yapacak ama sabýr lazým sanýrým. Sonuçta ya bir satýnalma yada hisse satýþý yapabilir daha hýzlý büyümek için yatýrým yapmak için. Bu da kaðýda biraz hareket getirir. Likidite artmasý lazým acilen.
Son düzenleme : Emirhan06; 04-08-2018 saat: 20:58.
Yer Ýmleri