bu zor günlerde bile +1 olan piyasa da petun -2 ise durum bu kdar basit mi bilemedim ufak ufak piþmanlýk baþladý bende
bu zor günlerde bile +1 olan piyasa da petun -2 ise durum bu kdar basit mi bilemedim ufak ufak piþmanlýk baþladý bende
Mayýs da % 30 olan payýný azaltmaya baþlayan...
Yabancý Ocak 2009 payýna geldi...
............
Saygýlar,
Yaþar Holding ikinci çeyrek sonuçlarý ile alakalý düþüncelerim...
https://suphecikimse.blogspot.com/20...r-uzerine.html
YTD
evet Pýnar Et'in çok alýþýk olmadýðý bir durum bu düþüþ. Genelde endeks düþüþlerinde görece daha saðlam duran bir kaðýttýr. Sýðýnýlacak liman gibidir ama bir durumu da açýkca beyan edelim.
1- Düþüþ son 3 ayda %40 deðil. 3 ay önce yani 15 Haziran civarý bu kaðýt 7.30 civarý idi. Seçimden hemen sonra biraz hareketlenip 8 liralarý gördü ve sonrasýnda düþüþe devam etti. 8 lirayý bile baz alacak olsak düþüþ %25 civarý kalýyor.
2- Hadi daha eskiye gidelim. Son 6 ayda ne kadar düþtü diye bakalým. Mart ayýnda 9.5 TL civarý idi ve 50 kuruþ kadar temettüyü düþersek 9 lirayý baz almamýz lazým. Buna göre bile düþüþ %40 deðil , %33 civarý kalýr.
Kaldý ki son 6 ayda endeks bile %30'a yakýn düþtü. Yani son 6 ayda %30-40 arasý düþen o kadar çok kaðýt var ki , hatta bundan daha fazla düþen çok saðlam kaðýtlar var. Demek ki PETUN'un yaþadýðý bu %33'lük düþüþ bile aslýnda öyle piyasadan çok kopuk bir davranýþ deðil.
Ama insanlarý þaþýrtan nedir ? Ýnsanlar þuna þaþýrýyor. Pýnar grubu çok saðlam kaðýttýr. Borcu yoktur , düzenli kar eder , düzenli temettü öder , riski olmayan çok saðlam evladiyelik bir kaðýttýr. Endeks düþüþlerine ve çýkýþlarýna çok abartý tepki vermez s, az gider ama istikrarlý gider.
Piyasada algý bu olunca , 3-5 ay içinde PINAR hisselerinin bu kadar deðer kaybetmesi insanlarý þaþýrttý ve ne oluyor bizim bilmediðimiz birþey mi var da böyle saðlam bir kaðýdý insanlar patýr patýr satýyor. Ve evet bugün gibi endeksin artýda olduðu bir günde bile neden satýyor. Biz birþeyi görmüyor muyuz da bu satanlar görüyor imajý olsu insanlarda. Bu tedirginlik o yüzden.
Citi satýyor olabilir. Yabancýnýn bakýþ açýsý biraz daha farklý olabilir. Muhtemelen Citi o malý en az 7-8 senedir elinde tutuyordur ve aldýðý temettülerle belki de maliyeti sýfýrdýr. Bilemiyorum tahmin bu. PETUN'u 2010 senesinden beri elinde tutan adamlarýn maliyeti 70 kuruþ. Bunu fiyat grafiðinden görebilirsiniz.
Tabii ki USD kuru deðiþikliði ve enflasyondan baðýmsýz olarak konuþuyorum bunu.
Bu 50 MEUR'luk kefalet de ayrýca bir bahane olunca yabancý çýkmak istemiþ olabilir. Ama ben her bulduðum yerden aldým ve almaya devam edeceðim. Bu fiyatlara bir daha bu þirketi vermezler.
YTD
yýllýk tepe nokta dan bakmak gerekmez mi düþüþü( 10.95)
sizin hesaba saygý duyarým
Yani siz referans olarak son 3 ayý verdiniz diye ben son 3 ayý yada 6 ayý aldým. Yoksa tabii ki en tepeden bakarsanýz %40'dan fazlaya gider. Ama bu tip durumlarda en tepeye deðil yýllýk ortalamaya bakmak daha mantýklýdýr.
Dediðim gibi piyasada %40 düþen bir sürü kaðýt varken , Garanti , Ýþ C gibi kaðýtlar bundan daha fazla düþmüþken , insanlarýn PINAR'daki bu düþüþe þaþýrmalarý ve tabiri caiz ise panik olmalarý kesinlikle yukarýda bahsettiðim algýdýr.
Yani bu kaðýt çok saðlam kaðýt , tüm göstergeler bu yönde ama neden bu kadar düþüyor ? Bizim bilmediðimizi , görmediðimizi gören birileri mi var ? Bize mi kitlediler kaðýdý korkusu bu ?
Halbuki ortada gözle görülür 2 konu var ,
1- Endeks zaten genel olarak düþüyor
2- Yaþar Holdingin durumu , kefaletden dolayý bunu da etkiliyor. Kur da aþýrý artýnca acaba bu borcu PETUN mu ödemek zorunda kalacak.
Ben her ikisine de katýlmýyorum.
Endeks er geç yoluna girecek. Belki 3-4 ay sürecek ama ben 87-88.000 endeksin altýný olasý görmüyorum eðer çok acayip extra bir durum olmazsa savaþa girmek gibi.
Bu tahvil borcunun da elbet ödeneceðini düþünüyorum. Nasýl ödenebilir bahsettim bunu 1-2 gönderi öncesinde.
Ya yeni borç bulacak , ya mevcut borcun vadesini uzatacak kreditörlerle anlaþýp , yada iþtirak ve varlýk satýþý yapacak. Mesela DYO'nun Ýzmir Bornova'da eski fabrika arazisi hikayesi vardý bir ara. 10 sene önce gündeme gelmiþti. 130-140 dönüm arazi idi. Satmak istiyorlardý . O zamanlar 150 MUSD yapýyordu. Þu anda belki de daha fazla yapar. Sonra o satýþ olmadý diye biliyorum. Eðer hala daha duruyorsa o arsa , sadece onu satsa bile bu borç ödenir.
Dediðim gibi koskoca Yaþar Holding 250 MEUR borç yüzünden batmaz. 2017 senesinde yapýlan bir araþtýrmaya göre bikle Pýnar markasýnýn deðeri 200 milyon USD civarý idi.
Bugün türkiyede kime 3 tane süt markasý say deseniz , kesin Pýnar'ý sayar.
O yüzden benim hiç korkum yok. Ýnþaallah Yaþar Holding Pýnar markasýný kullandýðý 3 þirketi de satýþa çýkarýr. O zaman görürüz bakalým bu 3 þirkete ne kadar teklif edecekler. Hele hele Katarlýlar geçen açýkladý , Türkiye'de doðal gaz ve gýda sektörüne gireceðiz dediler. Bir de böyle bir fýrsat çýkarsa o zaman ben Citi'yi görürüm 6-7 liraya sattýðý PETUN'larý kaçtan almak zorunda kalacak .
YTD
Onu da yazmýþtým 2-3 gün önce Ferit Bey .
Herkesin aklýndaki soru bu olabilir demiþtim. Kardeþim iyi güzel bu adamlar 250 MEUR borç aldýlar da bu parayý ne yaptýlar yediler mi ? Yani bir þirket neden borç alýr , yatýrým yapmak iþini büyütmek için. Herkesin aklýna bu gelebilir. Madem yatýrým yaptý iþini büyüttü , bu 250 MEUR'nun þirket aktiflerinde bir yerlerde olmasý gerekir diye düþünebilir insanlar dedim.
Ama maalesef durum öyle deðil. Þirket bu parayý , Yaþarbank'tan kaynaklanan borcu kapatmak için TMSF'ye ödedi. Yani en azýndan büyük bölümünü. Ben 200 Milyon USD ödedi diye biliyorum. Çünkü TMSF'ye olan borcu yüzünden birçok yerde karþýsýna problem çýkýyordu. Dolayýsýyla piyasadan borç alayým devlete olan borcu kapatayým ki en azýndan devletle olan iþlerde önüme engel çýkmasýn deyip bu borcu kapattýlar.
Dolayýsýyla o para ne yatýrýma , ne varlýk alýmýna , ne de nakit varlýða gitti. En az %80'i devlete gitti.
Benim bildiðim bu.
Yer Ýmleri