emirhan asýl soru þu olmalý yaþar holding bu borcu kapattý tamam da bunun ödeme gününe dair ne gibi önlem aldý bununla ilgili bir açýklama gelmiyor bizi tereddüte düþüren bu nokta kapanýþ 5.92 bizim sorunumuz petun deðil ki yaþar holdingin borcu
emirhan asýl soru þu olmalý yaþar holding bu borcu kapattý tamam da bunun ödeme gününe dair ne gibi önlem aldý bununla ilgili bir açýklama gelmiyor bizi tereddüte düþüren bu nokta kapanýþ 5.92 bizim sorunumuz petun deðil ki yaþar holdingin borcu
Þimdi aslýnda burada belki de ek bir açýklama yapmak gerekecek. Böylece konu belki herkes için biraz daha net olur.
Þimdi bu bizim meþhur 250 MEUR tahvil geri ödemesi olan borç var ya , hani bunu TMSF'ye Yaþarbank"ýn borcu olarak ödenen para , aslýnda bu tahvili Yaþar Holding ilk olarak 2006 senesinde ihraç etti. O topladýðý para ile TMSF borcunu kapattý.
Bundan sonra 2010 senesinde ve 2014 senesinde tekrar tahvil ihraç ederek bir öncekiler ödendi. Yani aslýnda þu anda konuþtuðumuz 250 MEUR , ki bu tabiri de düzeltelim bu borç 250 MEUR deðil 250 MUSD , fakat sonra 1.11 seviyesinden sanýrým SWAP edildi ve 220 MEUR seviyesine çekildi , yani aslýnda USD'ýn EUR karþýsýnda deðer kazanmasý Yaþar Holdingin iþine gelir bu saatden sonra.
Neyse konuyu daðýtmýyalým. Yani bu konuþtuðumuz meþhur Mayýs 2020 vadeli borç , Yaþar Holdingin ilk defa aldýðý bir borç deðil. Bunu toplamda 3 kere yaptý. 2006 - 2010 -2014 . Yani bir nevi borcu borçla kapatmaya gitti. Yani benim daha önceki yazýlarýmda söylediðim formüllerden biriydi bu.
Yani bunu daha önce 2 kere yapan holding pekala 2019 veya 2020"de bir kere daha tahvil ihraç edip mevcut bu borcu ödeyerek bir 5-6 sene daha kazanabilir. Yani bu kadar panik yapmaya gerek yok.
Yaþar Holding bilançosuna baktýðýnýz zaman görülen finansal borç 2 milyar TL seviyesinde 30 Haziran 2018 itibarý ile. O zamandan beri kur arttý hadi þimdi olsun 2,5 milyar TL. Bu da iþte neredeyse 300 MEUR seviyesine denk geliyor.
Bunun 220 MEUR'su tahvil ihracýndan desek geriye çok da kayda deðer birþey kalmýyor. Yani pekala bir tahvil ihracý daha yapýp borcunu 5-6 sene daha öteleyebilir.
Tabii ki bugünün þartlarýnda döviz olarak borç bulmak hem pahalý hem zor. O yüzden diyorum , bu þekilde borcunu öteleyemezse mecburen iþtirak veya varlýk satýþý yapacak.
Bundan dolayý panik yapmasýn kimse sakin olsun diyorum. Holding ilk defa tahvil geri ödemesi yapmayacak. Daha önce de 2 kere bu miktarlarda tahvil ihraç etti ve ödemesini yaparken baþka bir tahvil ihraç edip eskiyi ödedi. Bunu daha önce 2 kere yaptýlar yine yaparlar diyorum. Bunu yapmazlarsa bizim için daha iyisi satsýnlar þirketi. Bu bizim iþimize daha çok gelir.
Ama þirket satýþý yapmasa bile borcu ödemekte zorlanmaz diyorum.
Çünkü özellikle Pýnar süt ve et hem borçsuz hem de kar eden þirketler. Bunlardan gelen temettülerle bir þekilde ufak ufak borcu uzun seneler boyunca eritmeyi düþünüyorlar herhalde. Çünkü bir anda kapatmak isteseler , sadece DYO'yu satsalar bence ödenir bu borç. Yada Pýnarlarý komple satsalar üstüne çok da paralarý kalýr.
Yani neden bu borca bu kadar taktýnýz anlamadým. Evet Moody's kur artýþýna karþý en korunaksýz þirket olarak Doðuþ ve Yaþar demiþ ama adamýn dediði bu borcu ödeyemezler anlamýnda deðil , yani döviz gelirleri yok anlamýnda bunu söylüyor. Yani Yaþar holdingin tüm þirketlerinin gelirlerinin herhalde %70'i falan TL'dir. Belki daha fazlasý.
Yani adamýn geliri TL borcu döviz olduðundan , bu kur artýþýna karþý korunaksýz kaldý demek istiyor. Yoksa Pegasusun ve THY'nin bütün borçlarý döviz onlara neden kimse birþey demiyor. Çünkü gelirlerinin de çoðu döviz ve borçlarý hedge edilmiþ durumda. Ne kadara USD alacaðýný biliyor vakti geldiðinde.
Konu bundan ibaret. Kusura bakmayýn hep yazýlarým uzun oluyor. 1 cümle soruya 1 sayfa cevap yazýyorum ama eksik anlatýnca da kafalarda soru iþareti kalabiliyor.
Bunlar benim bilgi ve görüþlerim. Farklý olan varsa da dinlemekten memnunluk duyarým. Ama benim içim rahat , inþaallah biraz daha böyle gider de daha fazla toplarým.
YTD
Emirhan bey, yaþar holding % 54'üne sahip olduðu petun'un elde etmiþ olduðu daðýtýlacak temettü haricindeki karýný veya nakitini veya baþka kaynaklarýný kendi borçlarý için kullanabilir mi? veya petundan kendisine borç yazdýrabilir mi? yaþar holdinge gelen veya gelebilecek olan ipotek haciz vb. bir durumda petunun kaynaklarýna da dokunulabilir mi? kýsacasý yaþar holdingin borcundan petun un herhangi bir sorumluluðu var mýdýr? saygýlar..
Baþarý yolun sonu deðil, yolun kendisidir... Baþarý bir yolculuktur ve hiç bir zaman bitmez, asýl baþarý yolda kalabilmektir...
Þimdi teker teker cevaplýyayým çünkü iç içe geçmiþ çok soru var. Enbasitinden baþlýyayým
1- Yaþar Holdingin borcundan dolayý PETUN'un herhangibir sorumluluðu var mý ?
Evet var. Bu borcun , yani 250 MUSD'ýn %20'sine yani 50 MUSD'ýna PETUN kefil oldu. Dolayýsýyla bu borcu Yaþar Holding ödemezse , 50 MUSD'ý PETUN ödemek zorunda kalýr. Nasýl bankadan kredi aldýðýnýzda eðer ödemezseniz , banka kefilden bu parayý tahsil ederse ayný durum bunda da var. Ama ben borcun ödenmemesi gibi bir riski görmüyorum o ayrý. Siz PETUN sorumlu bu bu borçtan diye sordunuz ben de cevaplýyorum evet 50 MUSD'dan sorumlu
2- Yaþar Holding PETUN'un parasýný veya karýný kendisi için kullanabilir mi ?
Hayýr bunlar ayrý tüzel kiþiler. Normalde kullanamaz. Kullanmasý halinde buna hortumlama denir. Denetçiler bunu tespit ederlerse SPK'nýn engellemesi lazým ama nerede öyle bir hukuk sistemi bizde.
Yani buna da cevabým iki çeþit. Normalde yaþar holding petunun kaynaklarýný kullanamaz. Sadece temettü daðýttýðýnda hissesi oranýnda temettüsünü alýr. Ama bunun dýþýnda Petun'un kaynakalrýný kendi adýna kullanýrsa bu gayri hukuki bir iþlem olur. Hortumlama olur. Çünkü biz PETUN'a ortaðýz Yaþar Holdinge deðil. Eðer Yaþar Holding petunun parasýný kendi çýkarýna kullanýrsa ayný zamanda bizim paramýzý kullanmýþ olur. Bu yasal deðil.
3- Yaþar Holding Petun'dan kendine borç yazdýrabilir mi ?
Evet bunu yapabilir ama bu zaten gizli kapaklý olan birþey deðil. Bilançoda iliþkili taraflara borç yada iliþkili taraflardan alacak kýsmýnda görünür bu para. Eðer bunu borç para þeklinde alýyorsa ki bu çok rastlanan bir durum deðil , piyasa þartlarýnda bir oranla birbirlerine borç verebilirler ama zaten Petun'un öyle saða sola borç verecek bir parasý yok . Son finansal tablolara göre PETUN'un kasasýnda ahým þahým bir para yok. Ticari alacaklarý var , borçlarý var . Bunlarý arasýnda dengeliyor. Bunun dýþýnda cuzi bir banka borcu var ve çok fazla bir iþletme sermayesine gerek kalmadan dengeli bir þekilde gidiyor.
O yüzden bunu ihtimal dahilinde görmüyorum.
Bilmiyorum sorularýnýza cevap oldu mu ?
Ama baþýndan beri söylüyorum , bu Yaþar Holdingin borcuna bu kadar takýlmayýn. Evet kurun artmasý þirketi kýsa vadede sarsar ama batýrmaz. Yani sonuçta yine USD yada EUR tahvil ihracý yapar eski borcu öder. Uzun seneler bu þekilde gider ve çok kar etmeye baþlayýnca da seneler boyunca aldýðý temettülerle ufak ufak bu borcu kapatýr.
Gelen paranin bir kismi urfa da sut fabrikasina gitmiþ olabilr mi ?
SM-G950F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
tabii ki olabilir. Dedim ya ilk tahvil ihracý TMSF borcu için yapýldý ama daha sonrakiler hem bir önceki tahvil ihracýnýn borcunu kapatmak için hem de yeni yatýrýmlarda kullanýlmýþ olabilir.
Sonuçta ilk tahvil ihracý 2006 yýlýnda yapýldý. Yani 12 yýl önce. 12 senedir Yaþar Holding temettü alýyor. Sonuçta bunlarla da birþeyler yapýyorlar.
Ben de zaten bu borcun büyük kýsmý Yaþarbank borcuna gitti demiþtim. Tabi ki bir kýsmý da yatýrýma dönüþmüþtür. Urfa süt fabrikasý da bunlardan biridir tabii ki.
Sirketlerin temel analizindeki toplam menkul rakami tam olarak neyi ifade ediyor biliyormusunuz? Petunda bu deger 506 milyon ???
SM-G950F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Tahvil yasar holdingin tahvili. urfa fabrikasi pnsutun. Nasil oraya gitmis olabilir
SM-N9005 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yer Ýmleri