Iliskili taraflara oyle bir borclanma artisi yok.
SM-N9005 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Iliskili taraflara oyle bir borclanma artisi yok.
SM-N9005 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
yaþar holdning bu 20 mayýs 2020 eurobond tahvilini refinansman düþüncesin de yatýrýmcý bölümüne meil attýðýnýzda bu cevabý alacaksýnýz. ama 2016 yýlý faizi ile almasý mümkün deðil maliyetleri çok çok yüksek olacaktýr maleaef artýl ucýz para yok o dönem dünya da bitti malesef bizim þirketlermiz bu bolluk hep böyle gidedek sandý
Bir konuyu merak ettim,pýnaretin pazar payý %5 düþmüþ dediniz, y.dýþý satýþý artmýþmý bu sürede
Redmi Note 4 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Banka faizi ile temettü arasýnda bir bað kurmak çok da mantýklý deðil.
Çünkü insanlar hisse senedi alýrken sadece temettü alýp almayacaklarýna yada ne kadar alacaklarýna göre karar vermezler.
Hisse senedi yatýrýmcýsýnýn asýl beklentisi aldýðý hissenin deðer kazanmasýdýr. Hissenin temettü vermesi tercih sebebidir ve bonus gibi algýlanýr. Asýl beklenti hisse deðerinin artmasýdýr.
Yoksa sizin dediðiniz gibi direk bir bað olsa faizler çok düþükken bu ülkede kimsenin parasýný faize vermemesi lazýmdý , faizler çok yüksekken de kimsenin borsada kaðýt almamsý lazýmdý.
Halbuki bu ülkede faizler %10 iken de parasýný faize veren vardý , faizler %70 iken de parasýný borsaya yatýran vardý.
Borsa ile faiz birbirinin alternatifi deðildir. Sadece insanlarýn algýsýna göre tercih edilir ikisinden biri
Riski sevmeyen biri alayým risksiz bir þekilde %10-20-30 faizimi oturayým der , diðer ben riski seviyorum , þu kaðýt çok ucuz kaldý , iþler düzelince bu kaðýt en az %60-70 artar der hisse alýr.
Mesela küçük bir örnek vereyim. Gecelik faizin yýl ortalamasý %70 olan 1999 senesinde , borsa endeksi %600 artmýþtý. Bunda dünya borsalarýnýn etkisi ve balon durumu da vardý ama faizler o seviyedeyken bu artýþ oldu.
Halbu ki faizin %44'e düþtüðü 2002 senesinde ise borsa %30 civarý deðer kaybetti.
Yani anlayacaðýnýz borsa artýþý ile faiz arasýnda direk bir korelasyon yok.
Þu anda benim ve çoðu insanýn beklentisi , borsa özellikle USD bazýnda çok düþük kaldý. 55 cent zirvesinden þu anda 16-17 centlere kadar düþtü. Ve biz iþlerin düzeleceðini ve nedeksin 1 sene içinde en az %50 artacaðýný ve ben PETUN'un en az %70-80 artacaðýný düþünerek yatýrým yapýyorum.
Bu öngörümüz gerçekleþirse sizin %28 çerez parasý kalýr. Kaldý ki þun 6 liradan PETUN alan adam , eðer PETUN seneye 1 TL civarý temettü verirse , yaklaþýk %16 gibi bir temettü almýþ olur , bu da hisse yükseliþinin yanýnda bonus olur.
Senelik yaklaþýk 200 iþ günü içinde bir kaðýt sadece 1 kere tavan yapsa zaten %20 kazanýr. Yani sizin bir senede alýrým dediðiniz %28'in üçte ikisini borsa bir günde verir zaten.
Ama yukarýsa bahsettiðim gibi olay algý olayýdýr. Siz risk sevmezsiniz alýrým %28'imi senelik oturum dersiniz. Bunun da en az %20-22'si enflasyonla erir gider , %5-6 civarý reel getiri bana yeter diyebilirsiniz. Biz ise þu an çok ucuz alalým seneye %100 yapabilir deriz ama garantisi yoktur belki de kaybederiz.
Yani az risk az getiri , çok risk çok getiri olayý.
Ama çýkýp da faiz %28 , temettü anlamsýz diyemezsiniz. Sadece ben garantiyi seviyorum riski sevmiyorum diyeblirsiniz. Yoksa 28 banka faizi varken 15 temettüyü ne yapayým derseniz yanýlýrsýnýz. 15 temettü belki de tatlý niyetine kalýr eðer kaðýt %100 giderse.
Þimdi bu kaðýt %100 giderse ve üstüne 1 TL temettü verirse , olsun ben de 28 faiz aldým derseniz kim daha karlý çýkar hesabýný siz yapýn.
Siz riski sevmiyorsunuz biz seviyoruz. Olay budur. Olay tercih meselesidir. Yoksa siz de doðrusunu yapýyor olabilirsiniz biz de. Bunu da zaman gösterir.
Saygýlarýmla
Zaten ben de var demedim. Bu þekilde olmuþ olabilir bakmak lazým dedim. Kaldý ki tekrar ediyorum konumuz bu deðildi. Konumuz Yaþar Holding 220 MEUR borcu vakti geldiðinde öder mi ödemez miydi ? Yoksa Urfa süt fabrikasýný Pýnar Süt kredi alýp mý yaptý , Yaþar Holding borç verdi de mi yaptý kýsmý ile çok ilgilenmiyoruz þu an.
saygýlar
yurt dýþý satýþlarý toplam satýþlarý içinde çok az. Senelik yaklaþýk 6 milyon USD ihracatý var son 3-4 senedir buna paralel gidiyor. Ýhracatýnda hafif artýþ var ama toplam ciro içindeki payý çok olmadýðýndan pazar payý kaybýný telafi edemez.
Ama þu gerçek , pazar payý kaybediyor ama pazarýn kendi büyüdüðü için tonaj kaybý çok az yada yok gibi. O yüzden tek baþýna pazar kaybediyor demek yanlýþ. Pazar payý azalýyor dendiði zaman sanki daha az satmaya baþlamýþ gibi algýlanabilir. Hayýr daha az ton mal satmýyor ama rakipleri daha fazla ton sattýðý için pýnarýn pazar payý azalýyor. Olay bu.
2020 vadeli tahviline bi bakýn durumu siz görün ben deyince yanlýþ anlaþýlýr![]()
Yer Ýmleri