Bak hocam sana inatla en az 3 defa 3 soru sordum ama sen inatla cevap vermedin. Sorularýmý ümitle bir kez daha soruyorum belki cevap verirsin diye ama cevap vermeyeceðini de biliyorum. Sen cevap vermesen de ben senin sorularýna cevap vereceðim çünkü biz þaibeli veya ne olduðu belli olmayan tipler deðiliz , gerçek yatýrýmcýyýz , saklanacak kaçacak halimiz yok , 3000 tane post yapýp sahip olmadýðýmýz kaðýtlarýn sayfalarýna yazmýyoruz.
Benim sorularým þunlar
1- Portföyünde Yaþar holding kaðýdý var mý ? Varsa neden aldýn ? Beðenmiyorsan neden satýp çýkmýyorsun ?
2- Portföyünde bu kaðýtlar yoksa neden buradasýn. Neden boþ boþ ayný þeyleri yazýyorsun ?
3- Neden sadece Yaþar holging kaðýylarýnýn sayfalarýna yazýyorsun. Ne alýp veremediðin var. Hem kaðýdýn yok hem de bu sayfalarda iç karartan yazýlar yazýyorsun. Bununla neyi amaçlýyorsun ?
Yine sordum yine cevaplamayacaksýn biliyorum.
Senin sorularýna gelince.
Benim bundan 1-2 ay önceki yazýlarýma bakarsan bu borcun ne amaçla alýndýðýný ve nerede kullanýldýðýný , ne zaman ilk olarak alýndýðýný yazan benim.
Yaþar bu borsu 15 sene önce Yaþar Banktan dolayý devlete olan borcu kapatmak için aldý. Yani aldýðý borç ile devlete olan hesabýný kapadý. Yani bu para yatýrýma , üretime deðil yaþar bankýn borcunun kapatýlmasýna gitti.
Bu borcu da bugüne kadar 3 kere vadesini uzatarak çevirdi çünkü bu kadar büyük bir borcu ödeyecek nakit varlýðý yok ama mal varlýðý var.
Þirketlerin borcuna gelince. Evet PETUN hariç diðer þirketlerinin kendi borçlarý da var. DYO , Viking , Pýnar Su ve Pýnar Sütün ayrýca kendi finansal borçlarý da var ama PETUN'un yok. Sadece 5 milyon TL gibi cuzi bir borcu var bankalara. O yüzden petuna yatýrým yapýyorum da dyo veya pýnar süte yapmýyorum. Petun hariç diðer þirketlerin rasyolarý çok düzgün deðil ama PETUN tertemiz ne faiz ödediði bir banka borcu var ne döviz borcu.
Yani yaþar holding ve diðer þirketlerin içinde bulunduðu risk petun için geçerli deðil.
Evet piyasada daralma var ama geçen 10-15 senede piyasada daralma yokken de yaþar bu borcu kapamadý ki þimdi daralma var nasýl ödeyecek diyorsun. Bu borç ortak alýnmadan , sermaye arttýrýlmadan , iþtirak satýlmadan yada gayrimenkul satýlmadan ödenecek bir borç deðil. Ama bunlarýn hiçbiri petunun sorunu da deðil. Eðer bu mal varlýðý olmasa risk var derdim. Petun 50 milyon dolara kefil , yaþar batýyor ödeyemez borç petýuna kalacak petunun da batýracak derdim.
Ama ortada böyle bir risk görmüyorum. Yaþar holding sadece Pýnar þirketlerini satsa toplam 600-700 milyon USD eder. Banvitin ve yörsanýn kaça satýldýðýna açýn bakýn.
Kaldý ki olayýn buraya geleceðini bile sanmam. Sadece DYO'nun Ýzmirdeki arsasý 150-200 miyon USD eder. Þimdi imar sorunu da çözülmüþ belki de yakýnda satýlýr. Oranýn mülkiyeti holdingin mi dyonun mu bilmiyorum ama satýlmasý elbet holdingin elini rahatlatýr.
Bedelli sermaye artýþýný yaparsa holding yapar petun deðil. Bunu yapmasý da borcun ödenmesini kolaylaþtýracaðý için petuna yarar baskýdan kurtulur kaðýt. Dolayýsýyla keþke yaþar holding bedelli sermaye arttýrsa diyorum.
Neyse uzatmýyayým. Bence bu konuyu da kapatalým. Madem siz 1 yýl sonrasý için karamsarsýnýz , ölmez sað kalýrsak 1 yýl sonra görüþelim bakalým kim batýyor kim çýkýyor.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri