Ben soru gönderdim, cevap gelirse yazarým.
MI 5 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ben soru gönderdim, cevap gelirse yazarým.
MI 5 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Rasyonel olmayan tarafýný söyleyin cevap vereyim.
Sektörün baktýðý 4-5 tane önemli rasyo vardýr.
PD/DD
F/K
FD/FAVÖK
ROE ( öz sermaye karlýlýðý.
Þimdi madem ROE'den bahsettiniz oradan yürüyelim. 2020 öz sermaye karlýlýðý PETUN için %12-13 civarýnda. Bana bu kadar yüksek öz sermaye karlýlýðý olan kaç þirket sayabilirsiniz þu borsada ?
Hem öz sermaye karlýlýðý % 12 olacak , hem F/K seviyesi 11 olacak , hem PD/DD oraný 1,3 olacak hem de FD/FAVÖK 11 olacak .
Bana bu rasyolarýn hepsi ayný anda bu seviyelerde olan kaç þirket gösterebilirsiniz.
Evet bir þirket çok karlýdýr , 7-8 defter deðerinde iþlem görür , çok iyi büyüyordur , 30-40 F/K oranýnda iþlem görüyordur. Bunlar olmaz demiyorum ama Pýnar gýda þirketleri senelerdir muhafazakar büyüyor. Enflasyon oranýnda. Kabul bu iyi birþey deðil ama PETUN sýfýr finansal borcu olan bir þirket , ve az büyüyorsa da net karý düzenli yukarý giden bir þirket , düzenli yüksek temettü veren bir þirket , belki 5-6 PD/DD oranýnda iþlem görmesi beklenemez , belki 40 F/K oranýnda iþlem görmesi beklenemez ama en azýndan 2,5 PD/DD oranýný , 20 F/K oranýný hakediyor.
Cironun çok iyi olmadýðýný biliyoruz ama EFK karlýlýðý , net kar marjý , brüt kar marjý , öz sermaye karlýlýðý tabii ki önemli rasyolardýr. Ciro büyümüyor diye bunlarý göz ardý edemezsiniz.
Ne yani ciro büyümedi diye , PETUN'un 15 liraya düþmesi normal mi diyeceksiniz ?
Evet bir çok þirket güzel bilanço açýklýyor , büyümeler , net karlar çok iyi geliyor ama bunun sebeplerinden biri de geçen sene karlarýn düþük gelmesi idi. Yani baz etkisi var. Geçen sene karlar çok düþük gelince bu sene sanki patlama var gibi duruyor bazý þirketlerde.
PETUN ise geçen sene ilk 3 ay çok güzel kar açýklayýnca , bu seneki 16 milyon düþük gibi kaldý. Halbuki 2019 ilk 3 ayda da 2-3 milyon açýklamýþ. Yani ortada bir volatilite oluþtuðu için hangisinin doðru olduðunu anlamakta zorluk çekiyoruz.
Ama dediðim gibi Çamlý yemden 11 milyon zarar gelmeseydi ve beklendiði gibi 2-3 milyon kar gelseydi þu an 30 milyon net karý konuþuyor olacaktýk ki , bu gayet iyi ve ulaþýlabilir bir kar.
Öz sermaye karlýlýðý da o zaman %13-14 seviyelerinde olurdu ki , tahvil faizinin %18-20 olduðu bir durumda , %13-14 öz sermaye karlýlýðý gayet iyidir ve bunu saðlayabilen çok firma yoktur.
Evet bu haliyle bize alým gelmez pazartesi günü , ama karalar baðlayacak bir durum da yok. Hatta endekse alým gelirse biz de bundan yararlanýrýz ve hatta ben Pýnar süte alým geleceðini düþünüyorum , bu bilanço ile Pýnar süt de çok ucuz kaldý þu an , onlara gelecek olan alým bizi de en azýndan biraz da olsa yukarý götürebilr.
Ama bu borsada çok saçma sapan fiyatlamalarýn olduðu doðrudur. Batýk Dardaneli , bilanço makyajlamalarý ile 1 liralardan 30 liralara götürdüler , Kent gibi bir þirketitüpraþýn 4 katý piyasa deðerine çýkardýlar , FADE gibi basit bir firmayý PETUN'dan daha deðerli hale getirdiler falan. Bunlar hep saçmalýk.
Ama gün gelir herkes ederini bulur. Kötü deðil ama þaibeli bir ilk çeyrek bilançosu gördük PETUN'dan ama yýlýn kalan kýsmýnda düzelince yine daha istikrarlý bilançolar gelecektir.
Ben bir sene zarar açýklyayýp diðer sene deli gibi kar açýklayan þirketleri sevmiyorum . Az da olsa devamlý istikrarlý bir þekilde cirosu , EFK'sý ve net karý yukarý giden þirketler daha makbul benim için.
Patronlar biraz daha agresif büyümeye odaklansalar iyi olur ama bunu yapacak sermayeleri yok. Bu durumda yanlarýna güçlü bir ortak almalarý en makul çözüm.
Hocam bizde yabancý oraný çok düþük. Deutche ve Citi robot alýmlarý ile devamlý bir alýp bir satýyor. Bizdeki düþüþün sebebi yabancý satýþý deðil ama ya tahtacý baský kuruyor , yada çok KY girdi son dönem , kýsa vadecilerin al satlarý ile düzenli bir yükseliþ gelmedi.
Þimdi de net kar düþtü diye bir satýþ habanesi kullanabilirler kýsa vadede ama ben orta ve uzun vadede çok iyi bir þirkette olduðumu biliyorum.
Emirhan üstat ilk defa yanýldý 30-35 kar gelir dedi. 16 milyon kar getirdi. Neyse ne yapalým Bir dahaki kâr sezonuna bakacaðýz
Dediðim gibi konu uzar gider çünkü diðer þirketleri iyi analiz etmemiþsiniz.
Sondan baþlarsak geçen seneki þirket karlarý düþük olmayý býrakýn tarihin en iyisiydi. Baz etkisi hiç yok yani. Sadece 3 aylýða bakmayýn geçen sene son çeyrek rekor karlar geldi. Bu sene ilk çeyrekte onu bile geçen þirketler var. Üç aylýða göre zaten uçmuþ durumdalar.
Özsermaye karlýlýðý %12-13'ün üzerinde olan þirket sayýsý 100'ü geçer. Açýklanan bilançolarda hemen hemen hepsi dediðiniz oranýn üzerinde.
Petun'nun PD/DD oranýnýn düþük kalmasý zaten özsermaye karlýlýðýnýn düþük olmasý.
2020 yýlýnýn ilk üç aylýk sonuçlarýna göre, þirketimizin net satýþ gelirleri 2019 yýlýnýn ilk
üç aylýk dönemine göre %18,9 artarak 196,2 milyon TL, net dönem kârý ise 25,0
milyon TL olarak gerçekleþmiþtir.
2021 yýlýnýn ilk üç aylýk sonuçlarýna göre, þirketimizin net satýþ gelirleri 2020 yýlýnýn ilk
üç aylýk dönemine göre %12,1 artarak 219,9 milyon TL, net dönem kârý ise geçen
yýla göre %35 azalarak 16,2 milyon TL olarak gerçekleþmiþtir.
(Net satýþ gelirinde artýþ var.)
2020 yýlýnýn ilk üç aylýk döneminde geçen yýlýn ayný dönemine paralel 1.696.681
USD’ lýk ihracat gerçekleþmiþtir.
2021 yýlýnýn ilk üç aylýk döneminde geçen yýlýn ayný dönemine paralel 1,3 milyon
USD’ lýk ihracat gerçekleþmiþtir.
(Ýhracat gelirimiz bir önceki yýlýn ayný dönemine göre azalmýþ) Ben artýþ bekliyordum,yeni girilen pazarlarýn etkisinin olumlu olacaðýný düþünüyordum.
2020 yýlýnýn ilk üç aylýk döneminde þirketimizde istihdam edilen ortalama personel
sayýsý 735 kiþi olarak gerçekleþmiþtir.
2021 yýlýnýn ilk üç aylýk döneminde þirketimizde istihdam edilen ortalama personel
sayýsý 825 kiþi olarak gerçekleþmiþtir.
Personel sayýsýnda artýþ var.
Þirketin 2020 yýlý ilk üç aylýk döneminde gerçekleþen yatýrýmlarýn toplam tutarý
1.795.524 TL’dir. Binalar ve Yeraltý ve Yerüstü Yapýlarýna 219.229 TL, tesis makine
ve cihazlar 525.693 TL, demirbaþlar 548.854 TL ve araþtýrma ve geliþtirme giderleri
501.748 TL’dýr.
Þirketin 2021 yýlý ilk üç aylýk döneminde gerçekleþen yatýrýmlarýn toplam tutarý
4.443.776 TL’dir. Binalar ve Yeraltý ve Yerüstü Yapýlarýna 267.493 TL, tesis makine
ve cihazlar 936.342 TL, demirbaþlar 326.666 TL, taþýtlara 2.048.488 TL, haklar
354.795 TL ve araþtýrma ve geliþtirme giderleri 509.992 TL’dir.
(Taþýtlara bu yýlýn ilk 3 aylýk döneminde yaklaþýk 2 milyon tl yazýlmýþ.Haklar içinde yaklaþýk 354 bin tl.
Geçen sene böyle bir harcama gözükmüyor 3 aylýk faaliyet raporunda.
Detaylý kýyaslamak isteyenler için,
2020 üç aylýk özet finansal tablolar.
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/847780
2021 üç aylýk özet finansal tablolar.
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/933552
Çamlý yem 2019 da ve 2020 de zarar açýklamýþ üç aylýklarda.Mevsimsel bir maliyette olabilir bilmiyorum.Ýþletme maliyetlerinin artmasý çamlý yeme etkisi varmý onuda bilmiyorum.Ýncelemek araþtýrmak lazým.
Bu üç aylýkta iþtiraklerimizden 11.863.247 tl lik temettü gelirini almýþmýyýz yoksa alacak olarak ertelenmiþmi benim tarihlerden dolayý kafam karýþtý.Bilen bir arkadaþ aydýnlatýrsa çok sevinirim.
Hocam bak bana öz sermaye karlýlýðý 2020 bilançolarýna göre %13 seviyesinin üstünde olup diðer rasyoalrý da PETUN ile ayný seviyelerde olan 10-15 þirket say dedim , bunu saymak yerine , bu þekilde en az 100 þirket var demeyi tercih ettin. Bana en az 100 þirket var deme , 10 tanesini say beraber bakalým.
Ama sadece ROE %13 olmayacak , ROE %13 olup PD/DD 7 olursa , yada F/K 40 olursa ben bunu PETUN ile ayný kefeye koymam.
ROE %13 olacak , PD/DD 1,5'larýn altýnda olacak , F/K seviyesi 11-12 olacak. Ben bu þekilde 10-15 tane þirket say bakalým diyorum.
Evet bu sene karlar çok iyi geliyor bazý firmalarda. Mesela Erdemir , mesela Arçelik , mesela Ford , mesela Türk traktör. Ama tüm bu firmalar bunlarý fiyatladý ve bilanço açýklandýktan sonra , o kadar net kar büyümesine raðmen fiyat artmadý. Erdemir geçen seneye göre neredeyse 8 kat daha fazla kar açýkladý ama ertesi gün düþtü çünkü son 6 ayda 7-8 liralardan 21 liralara gelmiþti zatten.
Piyasada bu karlarýn sürekliliðini görmek isteyecektir. Bu çok yülksek oranda kar açýklayanlarýn karlarý bir defalýk mý yoksa sürekli mi piyasa bunu görmek isteyecek. Mesela þimdi erdemir ilk 3 ay 2,6 milyar net kar açýkladý ama eðer bu sadece bý döneme mahsus birþey ise , gelecek sene 3 aylýk net karý bunun çok altýnda kalýr ki piyasa böyle dalgalanmalarý sevmez.
3-4 yazý öncesinde ben de bu konuya parmak bastým. Bu nasýl pandemi senesi , herkes kriz var diye baðýrýyor ama bir sürü þirket ciro ve net kar rekorlarý kýrýyor dedim. Hepsi böyle deðil ama özellikle büyük sanayi kurulaþlarý , BIST 30-50 hisseleri , bankalar , beklentinin üzerinde ciro ve net kar açýklýyor. Ama bu ne kadar sürdürülebilir bunu önümüzdeki çeyrekler gösterecek.
Ama petun ve pýnar sütün istikrarlý büyümeleri senelerdir sürüyor. Az ama öz büyüyüyorlar. Sadece bu çeyrek çamlý yemin beklenmedik büyük zararý olayý bozdu. O da düzelir 2-3 çeyrek içinde.
Bende mail attým,Çamlý yemdeki zararýn önceki 3 aylýk finansal tablolara göre çok artma sebebini sordum.
Yer Ýmleri