31 Mart 2021 tarihi itibarýyla Þirket Yaþar Holding’e 70.327.250 TL tutarýnda kredi devretmiþ olup, faiz
oraný %15,30’dur. (31 Aralýk 2020 : Yoktur)
31 Mart 2021 tarihi itibarýyla Þirket’in YBP, Desa Enerji ve Bintur’dan olan 11.863.247 TL tutarýndaki
diðer alacaklarý ise temettü alacaklarýndan oluþmaktadýr.
c) Ýliþkili taraflardan uzun vadeli diðer alacaklar:
Yaþar Holding - 70.000.000
Toplam - 70.000.000
70.000 000 Luk krediden kurtulmuþ ta birde uzun vadeden kýsa. Vadeye gelen bir 70 milyon var.oda bizim kredimidir anlamadým.
Ama bilançoda en garip olan camlý yemin zararý 227 milyon satýþta 45 milyon zarar nasýl oluyor bunu açýklamalarý lazým.10 a malettigin mali 7.5 mi sattýn yani anlaþýlýr bir iþ deðil.aslinda SPK iþtirak bilançolarýnida bilanço içinde istemeli.bizde bu iþin peþini birakmamaliyiz.spkya þikayet etmeliyiz.
Yani benim anladýðým iþtiraklerden temettüyü almýþ olsak,taþýtlara gider yazmasak 30 mly net kar gelirdi 16 mly net kâr gelmezdi.
Çamlý Yemi yazmýyorum bile.
70 mly borcu kapatmak mevzu bile olmamalý,býrakýn þirketlerin arsalarýný duran varlýklarýný vs.
Kendi þahsi oturduklarý evleri veya villalarý satsa kiraya geçseler veya otomobillerini satsalar toplu ulaþýma veya bisiklete binseler borç ufalýr gider.Belkide zaten yaptýlar bunu.
Bilgim olmadan yazdým.
Hem Pýnar Et ile zamanýnda Yaþarbank ýn borcu ne alaka cidden hayret.
Yönetici gururu olsa gerek,"o borcu hiçbir malýmý satmadan ödeyeceðim " egosu.
Veya bu uzun þekilde kapatmak daha az zararlý.Madem biliyorsunuz bu iþleri baþtan niye batýrdýnýz yaþarbank ý diye sormazlar mý adama.
Bu arada yaþarbank ilk borsa hesabýmý açtýðým bankaydý.
Zamanýnda þirketini halka açýp insanlarýn parasýný alýyorsan,o þirketine ortak ettiðin insanlara herþeyden önce vicdani bir sorumluluðun olmalý.Özelliklede tahtada anormal hareketler oluyorsa küçük hissedarlarý herkesten önce sen koruyup kollamalýsýn.
E mail attým atmasýna da yatýrýmcý iliþkilerine inþallah bu yazdýklarýmýzý yönetim kurullarýna iletiyorlardýr.
Hiçbir þey bilmiyorum yatýrým tavsiyesi deðildir.
Olur böyle þeyler hocam. Çamlý yemden 2 milyon kar beklerken 11 milyon zarar yediðimiz için tutmadý hesap. Yoksa bu olsa tam 30 milyon geliyordu net kar.
Hatta muhasebesel kalem oynatma yapmazlarsa bu 30 milyon tutar demiþtim. Maalesef Çamlý yemde bir oyun dönmüþ orada bir kalem oynatma gerçekleþmiþ. Ama düzelecek yýlýn kalanýnda Ýnþaallah.
O 70 milyon bizim kredi deðil.
Biz geçen sene bankadan 70 milyon uzun vade kredi alýp Yaþar holdinge ayný þartlarla borç vermiþiz. Ama bu borcu bu sene 31 martta yani ilk çeyreðin son gününde yaþar holdinge devretmiþ banka üzerinden.
Banka kredisini devretmiþ ama bunu yaþar holdingten iliþkili taraflardan alacaklar olarak kýsa vadede alacaða dönüþtürmüþ þirket.
Yani muhasebe kalemleri arasýnda bir oynama yapýlmýþ.https://www.hisse.net/topluluk/newre...eply&p=5339208
Kýsa vadeye kaydýrýlmasý güzel . Demek ki Yaþar holding bu borcu bu sene ödeyecek PETUN'a. Yaþar Holdingin yaklaþýk 35 milyon temettü alacaðý var. O da bu hafta ödenecek onlara. Muhtemelen bu temettü ödemesini bu borca mahsup edecekler ve bu 70 milyonun 35 milyonu bu hafta kapanacak.
Kalaný da sene içinde kapanacak.
Yani 70 milyon kredi borcu devredilmiþ ama biz baþka kredi almamýþýz. Bizim kredi borcumuz yok. Sanýrým 3-5 milyon birþey var sadece kýsa vadeli kredi borcumuz.
O 70 milyon Yaþar holdingin diðer borçlarý arasýnda çerez parasý hocam. Asýl borcu 250 milyon dolarlýk EUROBOND borcu. Onu ne yaptý bilmiyorum. Ödemiþ olmasý imkansýz. Muhtemelen baþka yerden borç bularak vadeyi bir 5 sene daha uzattý.
Bu 250 milyon USD 15-20 seneden beri holdingin üzerinde kambur. Yaþarbankýn batmasýndan dolayý bunu alýp devlete ödediler sicili temizlediler ama o borcu 15-20 senedir ödemediler. Devamlý faizini ödeyip borcun vadesini uzattlar.
Yaþar holding ya iþtirak satacak , ya yanýna finansal açýdan güçlü bir ortak alacak , yada gayrimenkul satacak ki o borcu ödesin. Yoksa þirketlerden aldýðý temettüler ile sadece faizini ödüyorlar anapara hep kalýyor.
Vardýr bir bildikleri patronlarýn. Ben çamlý yemin bu zararýný da çok kafaya takmýyorum. Bu zarar esas faaliyetten deðil kesin baþka bir muhasebe oyunundan ve finansal giderden geldi.
Cevap verirlerse anlarýz. Bence Petunun iþtirakleri çok iyi iþtirakler.
Bu 4 iþtirakin ( YBP , ÇAMLI YEM , DEA ENERJÝ , PINAR FOODS ) 2020 yýlý toplam net karlarý 60 milyonun üstünde . Ýþtirak oranýna bakarsak , bu 60 milyonun yaklaþýk 22-23 milyonu PETUN'un payý.
Yani bundan sonra her sene iþtiraklerden 25 milyon civarý katký gelecek. Tabii ki her sene bu meblaðýn %20-25 artmasý beklenir. Ben az , yavaþ ama istikrarlý büyümeden yanayým.
Eðer Yaþar holding agresif büyüme içine girmek istiyorsa , ya organik yada inorganik olarak yeni yatýrýmlara girmek zorunda. Ama bunu yapacak finansal gücü yok bu borçlar yüzünden. Bu durumda ya bazý iþtirakleri satacak , yada ortak alacak kendine.
Bence bu þirket için güzel günler olacak yakýn gelecekte. Ama sabýr lazým. Bazen 2 sene bazen 5 sene sabretmek lazým. Ama bu süre sonunda herkes sabrýnýn karþýlýðýný alýr beklerse.
Yer Ýmleri