Petun 2Ç/17 finansal yorumum.
Satışlar beklentim 171mn gerçekleşen 158mn. Beklentimin 7% kadar altında, burada da boykot etkili olmuş, ancak dramatik bir düşüş saymıyorum, çünkü ilk çeyrek de boykottan önce düşüş vardı.
Brüt Kar beklentim 28,7mn gerçekleşen 19,8mn. Brüt Marj beklentim 16,78% gerçekleşen 12,51%. Marjın düşme nedeni yine boykottan dolayı şirketin kardan kısıp ciroyu yukarda tutma isteği. Ancak cirodaki azalma ve kar marjındaki düşüş süt tarafından daha kötü durumda.
Pazarlama Gideri beklentim 10mn gerçekleşen 6,4mn. Satışlar tarafı oldukça bozulduğundan karı toparlamak için pazarlamadan iyi tasarruf etmişler, satış azalışı da etkin, bu kalem olumlu bence. Satışlara oranı geçen yıl 2Ç'de 6,6% iken bu çeyrek 4,0%.
Genel Yönetim Giderleri beklentim 6mn gerçekleşen 5mn. Yine azalan karı toparlamak amacıyla giderleri kısmışlar, isteyince tasarruf edebiliyorlar bence.
Özkaynak Yöntemiyle Değerlenen Yatırımlardan Paylar geçen yıl 4,4mn katkı yapmışken bu yıl katkısı 1,5mn'a gerilemiş. Burada bahsi geçen şirket YBP onun karı da azalmış yani.
Net Kar beklentim 15,5mn gerçekleşen 9,9mn. Derin sayılabilecek bir düşüş ama süt tarafından daha iyi. Net marj 2Ç/16'da 8,31% iken bu yıl 6,26%. Buradaki düşüş giderlerin düşürülmesi ile çok derinleşmemiş.
Bilanço odaklı yatırım yapanlar için sat sinyali olabilecek bir bilanço. Ancak boykotun en etkili olduğu zamanın ilk başladığı zaman olduğu varsayılırsa düzelme beklenebilir. Gıda sektörü olduğundan enflasyon ve kurban bayramı etkisi ile gelecek çeyrekler daha yüksek kar getirebilir. Toparlanamayacak bir bilanço değil bence.
Syg.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri