
Originally Posted by
Emirhan06
Örneklerin birini otomotiv diðerini gýdadan vermek ne kadar mantýklý bilemedim ama madem örnekler buradan verildi buradan yürüyelim.
Elimizde 2021 1. çeyrek sonuçlarý var , neden 2020 4. çeyreði kullanýyorsunuz ki.
2021 1. çeyrek pýnar süt karý 32,6 milyon yani hisse baþý 75 kuruþ civarý. Bu performans sene sonuna kadar sürerse hisse baþý 3 lira kar eder , yani bugünkü fiyatlarla F/K 6,5.
Pýnar süt defter deðeri hisse baþý 22 lira , borsa fiyatý 19 lira yani PD/DD 0,85
Ford otosan F/K oraný ilk çeyrek sonuçlarýna göre 9 civarý olur ki , ilk çeyrekteki olaðanüstü performansý yýlýn geri kalanýna yaymasý çok zor. Ýlk çeyrek abartý bir kar geldi.
Ford otosan PD/DD oraný ise 9 civarý.
Yani þimdi Ford otosanýn çok iyi þirket olduðunu inkar edecek deðiliz ama Pýnar süt ve et de 1 PD/DD oranýný hak edecek kadar kötü þirketler deðil.
Bugün öz sermayesi sermayesinin altýna düþmüþ , her sene zarar açýklayan þirketler birle 2-3 PD//DD oranýna sahipken , hisse baþý 2-3 lira kar eden ve etme potansiyeli olan Pýnar et ve sütü 1 PD/DD oranýnda fiyatlayan piyasa çok net kördür. Bunu kimse ile tartýþmam bile.
Evet son 3-4 sene Yaþar Holdingin tahvil borcu yüzünden , PETUN ve Pýnar süte piyasa þüphe ile baktý ama o dönem bile özellikle PETUN'un performansýnda düþme olmadý ve geçen seneyi 95 milyon kar ile kapadý.
Pýnar sütün finansal performansýnda bir düþüþ oldu , o da tamamen son 3-4 yýlda yaptýðý kapasite artýþý yatýrýmlarýnýn getirdiði kredi borcunun faiz yükünden kaynaklandý. EFK'sý fena deðilken , net kar faiz yüzünden düþük geldi son 2 sene.
Ama o yatýrýmlar bitti , borçlarýn da 1 sene içinde bitmesi ön görülüyor. Dolayýsýyla Pýnar süt de eski güzel karlara çok yakýn. 2021 ilk çeyrek de bunun ilk göstergesi idi.
10 sene öncesini örnek vermiþsiniz , Pýnar süt ve etin 10 sene önce öz sermayesi ne kadardý , þimdi ne kadar. Bir de buna bakýn ondan sonra artmýþ zaten piyasa normal fiyatlamýþ deyin.
Ben bu þirketler son 10 yýlda süper performansa göstermiþ neden fiyata yansýmýyor demiyorum zaten. Bugünün þartlarýnda çok ucuz kaldýlar diyorum.
Kar eden bir þirket defter deðerinde iþlem görmez. En az 2 katýnda iþlem görür. Hele hele PETUN gibi sýfýr banka borcu olan , hisse baþý 2-2,5 lira kar eden , iþtiraklaeirinin defter deðeri bile 320 milyon olan , sahip olduðu taþýnmazlarýn deðeri bile 1 milyar olan bir þirket defter deðerine yakýn bir yerden iþlem görmemeli diyorum.
Dandirik Dardanelin bilançosuna bakýn , banvitin bakýn , sonra bir de pýnar et ve süte bakýn. Farký ve absürdlüðü görürsünüz.
Þu piyasada pýnar et ve süt 40-50 lira arasýnda deðilse , bu tamamen piyasanýn yanlýþ fiyatlamasýdýr. Bunun yanlýþ olduðu da anlaþýlýr yakýnda. Hiçbir yanlýþ sonsuza kadar sürmez.
Yer Ýmleri